NRK Meny
Normal

Justisministeren: – Responstida fremstår jo som veldig lang

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sier han ønsker alle fakta på bordet om trippeldrapet i Årdal for å vurdere om politiets beredskap var kritikkverdig.

Anders Anundsen

ØNSKER ANNEN ASYLSTRUKTUR: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) Justisministeren kaller bussdrapet for dypt tragisk, og sier hans tanker går til de som er berørt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Responstida fremstår jo som veldig lang, jeg må innrømme det, men vi må gå gjennom alt i saken før vi konkluderer, sier Anundsen til NRK.

Mandag kveld ble tre personer knivdrept på Valdresekspressen mellom Årdal og Tyin på fylkesveg 53 i Sogn og Fjordane. En asylsøker fra Sør-Sudan er pågrepet og siktet for trippeldrapet.

Justisministeren kaller hendelsen for dypt tragisk, og sier hans tanker går til de som er berørt.

Politiet brukte over en time til åstedet

Siktede, som er i begynnelsen av 30-åra, skulle etter planen ha blitt sendt ut av landet samme dag, til Spania hvor han har søkt om asyl. UDI hevder det ikke var noen tegn som kunne avsløre at gjerningsmannen skulle bli voldelig.

Politiet har fått kritikk for at det tok en time og 11 minutter før de ankom åstedet. Årsaken var at de valgte å kjøre en omvei på grunn av veiarbeid.

Ordføreren i Årdal, Arild Ingar Lægreid, sier responstida var altfor lang. Ambulansearbeiderne kom til sammenlikning fram en time før politiet.

– Responstid vil alltid være en kritisk faktor ved slike hendelser. Det er noe som også allerede ligger til behandling av politianalysen, i et litt større perspektiv, sier Anundsen.

– Klarer ikke å legge om på tre uker

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) sier responstida skal ned ved å øke politiets bemaning.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg skal ha alle fakta på bordet, så får vi vurdere det derfra, men det er klart at man skal være tryggere på at politiet kommer når det virkelig gjelder, legger justisministeren til.

– Frps nestleder Per Sandberg sier det nå må handles fra den nye justisministeren og få fortgang i planene om lukkede mottak. Hva sier du til det?

– Dette er prosesser som allerede er satt i gang av den nye regjeringa. Utfordringen ligger i at dette burde ha blitt gjort for lenge, lenge siden, svarer han.

– Men burde du gjøre disse prosessene raskere nå?

– Man klarer ikke å etablere en ny mottaksstruktur på tre uker, svarer Anundsen.

Mottakene skal bli klarere adskilt

Han forklarer at den nye regjeringa blant annet ønsker å etablere et system der det skilles klarere mellom asylsøkere som har fått opphold og de som skal returneres.

Justisministeren legger til at han gjerne skulle ha ønsket at den nye regjeringa overtok et asylsystem «som var mer velfungerende» enn den som er i dag.

– Det er i dag nesten 5000 mennesker i Norge med endelig avslag i Norge som burde vært sendt ut. Det er veldige mange mennesker, sier Anundsen.

– Flere politifolk skal få ned utrykningstid

Responstiden skal ned ved å øke bemanningen i politiet, sier statsminister Erna Solberg (H). Hun mener bussdrapene viser at politikraften i landet er for svak.

– Vi har ikke bygget politiet godt nok opp. Norge har lavere politibemanning enn mange andre land, og det er en ambisjon for denne regjeringen å øke politibemanningen, sier Solberg.

Det skal ha tatt mer enn én time før politiet var på åstedet mandag.

– Det høres lenge ut, selv om vi snakker om en del av Norge der avstandene er store, men dette er en av tingene vi må komme tilbake til etter at politiet har etterforsket saken ferdig, sier statsministeren.

Hun sier politikerne må gå igjennom alle deler av politioperasjonen og se nærmere på hvordan Utlendingsdirektoratets arbeid med asylsøkere har vært for å finne ut hva de kan bli bedre på.

Konkret varsler Solberg at den ti år gamle handlingsplanen for psykisk helse blant asylsøkere og nyankomne flyktninger skal opp i lyset igjen, for å se hvordan tiltakene er fulgt opp

– Men psykiske problemer vil ethvert samfunn ha, og vi må se på i hvilken grad det hadde vært mulig å forhindre noe, uten at vi trekker konklusjoner i dag, gjentar Solberg.

Trippeldrap på buss i Årdal

Teknikere fra Kripos i arbeid ved bussen fra Valdresekspressen på Rv 53 ved Holsbru mellom Årdal og Tyin, der tre personer ble knivdrept mandag ettermiddag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger