Hopp til innhold

Jonas Gahr Støre: – Kan ikke utelukke at jeg kan ha utgjort en sikkerhetsrisiko

Ap-leder Jonas Gahr Støre erkjenner at han ikke burde ha tatt med seg tjenestetelefonen til Russland i 2011, og at han brøt sikkerhetsreglene. Han mener likevel Per Sandberg-saken er mer alvorlig.

Støre i Russland

BRØT SIKKERHETSREGEL: Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) på besøk hos sin russiske kollega Sergej Lavrov i Kaliningrad i 2011. Nå er det kjent at Støre tok med seg jobbtelefonen til Russland, i strid med det som var retningslinjene.

Foto: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet (UD) opplyste til Dagens Næringsliv i dag at Jonas Gahr Støre, da han var utenriksminister, brukte telefonen sin under en reise til Kaliningrad i Russland i 2011 – i strid med retningslinjene.

I løpet av turen sendte han ifølge UD elleve tekstmeldinger, men brukte ikke telefonen til samtaler.

Russland regnes, som Iran, som et høyrisikoland for cyberangrep og spionasje.

– Ble først nå klar over at jeg hadde brutt retningslinjene

– Jeg hadde vært med på å lage regelverket, som sa at man normalt ikke skulle ha med mobiltelefoner. Men jeg hadde altså med meg mobiltelefonen på et dagsbesøk til Kaliningrad, og det burde jeg ikke ha gjort, sier Støre til NRK.

Når ble du klar over at du hadde brutt retningslinjene?

Jonas Gahr Støre

ERKJENNER FEIL: – Jeg burde ikke ha tatt med telefonen til Russland i 2011, sier Støre nå.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

– Det ble jeg da det fremkom nå, sier Støre.

– Jeg opplevde ikke at det ble tatt opp da at jeg hadde brutt retningslinjene. Det var vanlig å være varsom i høyrisikoland, men det var ikke noe konsekvent på den tiden. Før smarttelefonene kom, var dette ikke noe man la vekt på.

Kan du ha utgjort en sikkerhetsrisiko ved å ta med deg mobiltelefonen til Russland?

– Det kan man aldri utelukke. Jeg tror ikke det var informasjon på den telefonen som er i samme kategori som det som ligger på telefoner i dag, men disse landene har etterretning som i hvert fall i dag kan komme inn i telefonene våre, så vi må være veldig varsomme.

Per Sandberg og Erna Solberg holder pressekonferanse etter Sandbergs avgang

GIKK AV: Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og Frp-nestleder etter den omdiskuterte ferien til Iran, der han tok med seg tjenestetelefonen og lot være å varsle departementet om hvor han var.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kritiserte regjeringen for å være «slepphendt» etter Sandberg-saken

Da det ble kjent at daværende fiskeriminister Per Sandberg (Frp) hadde med seg mobiltelefonen på ferietur til Iran i sommer, var Støre blant kritikerne.

Han kritiserte regjeringen for å være «slepphendt» med sikkerheten og mente Sandbergs brudd på regelverket tydet på en ukultur knyttet til sikkerhets- og beredskapshåndtering.

Støre mener det ikke er grunn til å beklage eller dempe av kritikken mot Sandberg, selv om det nå er kommet frem at han selv brøt retningslinjene i 2011.

– Jeg mener den saken (Sandberg-saken, journ.anm.) er mer alvorlig. vi har mer kunnskap om hva fremmed etterretning gjør, det ligger mer informasjon på mobiltelefonene nå enn før, og i dag får både statsråder og vi på Stortinget spesialbrief av PST om å være forsiktige med dette. Slik var det ikke i 2011, sier Støre.

– Men retningslinjer bør følges uansett, og jeg burde selvfølgelig også ha gjort det da.

NRK har i dag spurt Sandberg på SMS hvordan han mener Støre har opptrådt i saken.

– Farlig å si det, men: «karma kommer».

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger