Hopp til innhold

Jonas Gahr Støre har følt seg alene i metoo-oppgjøret: – Har vært ensomt

Ap-leder Jonas Gahr Støre ser tilbake på et turbulent halvår preget av intern uro og metoo-prosessen etter varsler om Trond Giske. – Jeg har kjent på følelsen om å være alene, sier han om Giske-saken.

Jonas Gahr Støre

– ALENE: Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde ansvaret for å håndtere metoo-varslene om daværende nestleder Trond Giske. – Jeg har kjent på at det er ensomt på toppen, sier Støre.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det har vært et vanskelig halvår for Arbeiderpartiet. Det har vært krevende, og vi har hatt uro.

Slik innledet Ap-leder Jonas Gahr Støre pressekonferansen hvor partiet ser tilbake og oppsummerer det siste halvåret.

Arbeiderpartiet har slitt i motvind siden det elendige valgresultatet i fjor.

Metoo, interne stridigheter og et omstridt Trond Giske-comeback har preget partiet, som fortsatt ikke har klart å reise seg. På NRKs juni-måling fikk Arbeiderpartiet en oppslutning på 23,4 prosent, milevis unna gamle høyder.

«Det er vondt å være alene og oppleve at Ap sliter»

– Det er et uttrykk om at det er ensomt på toppen, og det har jeg følt på. Til daglig opplever jeg å være en del av en ledelse sammen med andre, men det jeg har erfart det siste halvåret, er at det er noen saker hvor det bare er meg, sier Støre til NRK.

Trond Giske blir intervjuet i Dagsrevyen

FIKK VARSLER: Da Trond Giske stilte opp til intervju i Dagsrevyen før jul, beklaget han at han hadde oppført seg upassende og ubehagelig.

Foto: NRK

– Det kan være ensomt, men det er på en måte litt fint også, for da må jeg gå i meg selv. Dette ansvaret har jeg. Jeg har tilliten til at jeg skal ta beslutninger, men den følelsen om at man er alene om det, har jeg merket i vinter.

I hvilke saker har du kjent på at du er alene?

– Det er rundt metoo-saken mot Trond Giske. Den måtte håndteres av partilederen, fordi det var noe som lå i den sentrale partiledelsen. Jeg skulle ta ansvar for at prosessen var riktig, i tråd med våre prinsipper, og at de endelige avgjørelsene vi tok, var rettferdige.

Giske trakk seg som Ap-nestleder i begynnelsen av januar. Et par uker senere fortalte Støre at Ap hadde konkludert med at Giske hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering i flere tilfeller.

I en fersk episode av podkasten «Frihet, likhet, podkast», som tre stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet står bak, sier Støre at den siste tiden har vært vond.

«Det å oppleve å være alene og oppleve at Ap sliter, har vært vondt. Særlig når du reiser ut i landet. Jeg har møtt veteraner og tillitsvalgte som sier at «nå må du rydde opp». Hvis det bare var en knapp jeg kunne ha trykket på. Men jeg tror det har vært viktig å gå skrittvis frem, og at vi nå kan ha rundet en bøye. Men som sagt, jeg vil si det har vært tungt.»

– Et frustrerende halvår

– Jeg opplever at det nå er en utbredt vilje og et ønske om at partiet skal komme videre og legge uroen bak oss. Forventningen nå er at vi går videre med politikk, sier Støre.

– Det ønsker jeg velkommen, for dette halvåret har vært frustrerende. Det har vært frustrerende av den tilleggsgrunnen av det er blitt gjort mye godt på politikk, men det er kommet i bakgrunnen av uroen. Uroen som havner i mediene, fortrenger det gode arbeidet som er blitt gjort.

Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Kjersti Stenseng holder halvårlig pressekonferanse

SLIK OPPSUMMERTE AP HALVÅRET: Se hvordan partileder Jonas Gahr Støre, nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng oppsummerte det de betegnet som et vanskelig og frustrerende halvår for Arbeiderpartiet.

Støre tror fortsatt han blir statsminister

Tidligere denne måneden ble det kjent at regjeringen får krass kritikk av Riksrevisjonen for manglende terrorsikring.

Feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur som Riksvisjonen påpekte i 2015, er i liten grad gjort noe med, konkluderte Riksrevisjonens ferske rapport som ble lagt fram for to uker siden.

Verken Justis- og beredskapsdepartementet eller Forsvarsdepartementet har ivaretatt sitt overordnede ansvar for samfunns- og statssikkerheten, fastslo Riksrevisjonen, og riksrevisor Per-Kristian Foss betegnet det som svært alvorlig.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget kaller inn til høring om saken i august.

– Jeg vil ikke forskuttere med hva det kan ende med, annet enn å si at Arbeiderpartiet er rede til å ta konsekvensen dersom regjeringen ikke lenger har tillit i Stortinget, sier Støre.

Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik er på vei inn for å holde Aps halvårlige pressekonferanse

FRA TRE TIL TO: Frem til nyåret var det partileder Jonas Gahr Støre og nestlederne Trond Giske og Hadia Tajik som ledet Arbeiderpartiet. Etter metoo-saken mot Giske er det bare Støre og Tajik som leder an videre.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

På spørsmål om han tror han kommer til å bli statsminister noen gang, svarer Ap-lederen:

– Jeg tror Ap kommer tilbake i regjering, og jeg har ambisjon om at jeg skal lede partiet når det skjer.

Ap: Dette har vi lyktes og mislyktes med

Partiet mener de på flere områder i opposisjon har sørget for en mer rettferdig politikk som ivaretar arbeidstakere og sikrer små forskjeller og sterke fellesskap.

Samtidig er det en rekke saker der partiet har endt i mindretall, kunne Støre konstatere sammen med nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng.

Ap har blant annet fått flertall for flere saker de mener fører til et tryggere arbeidsliv ved at Stortinget blant annet har vedtatt en kraftig innstramming i muligheten til å leie inn arbeidskraft. Partiet mener også de har fått flere i arbeid og sikret at norske arbeidsplasser beholder norske vilkår. Her blir særlig Color Line-saken trukket fram.

Ap er også fornøyd med å ha bidratt til å hindre at regjeringen stoppet tilskuddet til rehabilitering av eldre sykehjem og med å ha bidratt til å øke fedrekvoten til 14 uker.

På listen over saker partiet har fremmet, men ikke fått flertall for, er blant annet forslaget om en tiltakspakke mot arbeidskriminalitet, en aktivitetsreform rettet mot unge uføre, rett til pensjonsopptjening fra første krone, styrking av Forsvaret, og avvikle fritt behandlingsvalg og heller styrke fritt sykehusvalg.

Også i klimapolitikken konstaterer Ap at de ikke har fått gjennomslag for en mer offensiv politikk for å få ned utslippene.

AKTUELT NÅ