Varsler reagerer på Ap-ledelsens håndtering av Giske-comebacket: – Er opprørt og sint

En av kvinnene som varslet om Trond Giske, reagerer kraftig på at han tilsynelatende er inne i Ap-varmen igjen for fullt. – Ap uttrykker at Giske er uunnværlig, og at våre varsler bare var periodevis støy, sier hun.

Vår Frue kirke i Trondheim.

RIKSPOLITISK COMEBACK: Det vakte reaksjoner da Trond Giske representerte Arbeiderpartiet i Debatten på NRK1 i forrige uke.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Det Giske gjorde mot meg og andre kvinner i landet, resulterte i at han mistet tillit. Han har ikke gjort noe i det siste som gjør at denne tilliten er gjenvunnet, sier kvinnen til NRK.

Før jul mottok Arbeiderpartiet flere varsler om Trond Giske. Varslene dreide seg om upassende oppførsel og seksuell trakassering.

Ap-ledelsen konkluderte i slutten av januar med at Giske i flere av tilfellene hadde brutt Aps retningslinjer mot seksuell trakassering. Giske hadde da allerede trukket seg som nestleder i partiet.

Også i kvinnens sak fikk Giske kritikk av Ap-ledelsen for sin oppførsel.

– Føles som en hån

Nå reagerer hun kraftig på rollen Giske har fått i partiet kort tid etter varslersakene.

– Jeg er opprørt og sint over at Ap nå uttrykker med sine handlinger at Giske er uunnværlig, og at våre varsler bare var periodevis støy, sier varsleren.

Få dager etter at Giske var tilbake på Stortinget etter å ha vært sykmeldt siden varslersakene ble kjent, gjestet Giske Orkland Arbeiderparti i Trøndelag, hvor han ble han møtt med stående applaus.

I forrige uke var han igjen å se på den rikspolitiske scenen da han deltok i en kirkedebatt i Debatten på NRK1, og det vakte reaksjoner da det samme uke ble kjent at han skal få et særlig ansvar for et reformarbeid og idénettverk i Aps største fylkeslag, Trøndelag Ap.

– Jeg vet, Trond, at du er veldig engasjert i dette. Vi trenger både erfaringen og klokskapen din for å få til dette, sa partisekretær Kjersti Stenseng da, ifølge Trønder-Avisa.

Varsleren mener Ap-ledelsen med dette sender svært uheldige signaler.

– Nå sier partisekretæren at de trenger klokskapen hans. Han mistet tillit på grunn av sin oppførsel og handling – noe han gjorde mot meg og andre jenter og kvinner. Det føles som en hån, sier kvinnen, som presirerer at hun ikke har tilknytning til Arbeiderpartiet.

Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet Trond Giske ble godt mottatt under Orkland Ap's stiftelsemøte på Gjølme.

STÅENDE APPLAUS: Avgått Ap-nestleder Trond Giske ble møtt med stående applaus da han holdt sin «comeback-tale» under stiftelsesmøtet i Orkland Ap bare drøyt to uker etter at Ap-ledelsen konkluderte med at Giske har brutt retningslinjene mot seksuell trakassering.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Reagerer på Stenseng-uttalelse – Stenseng tar ikke selvkritikk

Kjersti Stenseng tar ikke selvkritikk for uttalelsen og sier i en kommentar til NRK:

– Det jeg har sagt, er i tråd med hva partileder Jonas Gahr Støre sa 29. januar, da han sa at «Trond Giske trengs i stortingsgruppa, han trengs i det politiske arbeidet».

Kjersti Stenseng og Jonas Gahr Støre holder pressekonferanse om Giske-saken

BEHANDLET VARSLENE: Partisekretær Kjersti Stenseng og Ap-leder Jonas Gahr Støre gjennomgikk varslene som kom om Trond Giske. Her er de på en av pressekonferansene de holdt under saken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er også i tråd med uttalelsen Arbeiderpartiets sentralstyre vedtok samme dag, der det står: «Sentralstyret ser frem til at Trond Giske etter endt sykmelding gjenopptar sitt politiske arbeid i Stortinget for fullt og ønsker velkommen hans viktige bidrag til partiets arbeid fremover.» Som partisekretær forholder jeg meg til det sentralstyret har sagt.

Hun ber videre varslere som reagerer, om å ta kontakt med henne i stedet for å føre diskusjonen i media.

– Jeg vil gjerne ha en direkte dialog med varslere eller andre som mener noe om dette. De er alltid hjertelig velkommen til meg. Jeg tror vi løser utfordrende saker bedre på den måten enn diskusjon gjennom media, sier Stenseng.

Hun svarer ikke på om hun har forståelse for reaksjonen, på hvordan Ap-ledelsen fremover skal balansere hensynet til varslerne med Giskes stortingsverv, eller på om det noen gang var aktuelt for Ap-ledelsen å i en gitt periode nekte Giske andre roller i partiet enn vervet som stortingsrepresentant, slik Høyre har gjort med Kristian Tonning Riise.

Vil ikke kommentere varslerens reaksjon

Fylkesleder Anne Marit Mevassvik i Trøndelag Ap vil ikke kommentere saken.

Ap-leder Jonas Gahr Støres pressekontakt Camilla Ryste viser til at Støre har kommentert Giskes comeback i NRKs Politisk kvarter, og sier han ikke har noen ytterligere kommentarer.

Da Støre gjestet Politisk kvarter tirsdag i forrige uke, sa han at han hadde forstått det slik at Giske ikke skal lede idénettverket, men delta i arbeidet. Det mente han er uproblematisk.

– Jeg synes det er helt greit at Trøndelag Ap trekker på sine medlemmers erfaring. Trond Giske har mye erfaring, og da tar de med seg den, sa Støre.

Trond Giske har ikke besvart NRKs henvendelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger