Hopp til innhold

Jensen: – Gleder meg til å se motstanderne mine i øynene

Polititoppen Eirik Jensen sier han opplever det som sjokkerende å bli tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikakriminalitet.

Eirik Jensen

SJOKKERT: Den tidligere polititoppen Eirik Jensen sier han gleder seg til å se sine motstandere i øynene i retten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Den omfattende tiltalen ble kjent mandag, nesten to år etter at polititoppen ble pågrepet ved sin arbeidsplass ved politihuset på Grønland. Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikakriminalitet.

Dette fordi Spesialenheten mener Jensen har mottatt 2,1 millioner kroner for å ha hjulpet bærumsmannen Gjermund Cappelen med å smugle nesten 14 tonn hasj.

Den tidligere polititoppen var ikke sammen med sine advokater da tiltalen ble kjent. Aftenposten har imidlertid fått en kort uttalelse fra den tidligere polititoppen, som sier han opplever det å bli tiltalt som «sjokkerende».

Likevel mener han «det skal bli bra å kunne se sine motstandere i øynene under den kommende rettssaken».

– Ja, jeg gleder meg fordi vi alle i rettssalen stiller med like premisser, og på en felles arena. Der får jeg anledning til å forsvare meg mot anklagene, sier Jensen til avisa.

Sendte SMS-er

I tiltalen heter det at Jensen hjalp Cappelen med innførsel av en «særdeles stor» mengde hasj til Norge. Dette skal ha foregått fra 2004 til 2013, like før Jensen ble pågrepet.

Dette foregikk ifølge tiltalen ved at Jensen varslet Cappelen om ulike forhold som kunne være av betydning for smuglingen, og på den måten «redusere risikoen» for at Cappelen ble avslørt.

Måten dette ble gjort på var at Jensen, med e-post eller SMS, skrev meldinger til Cappelen med «tilforlatelig» innhold. I beskjedene skrev Jensen blant annet «kontroll her», «stille», «solskinn», «feriemodus over hele linja», «kontoret er tynt bemannet» og lignende.

Spesialenheten mener dette var beskjeder som var viktge for Cappelens hasjsmugling.

Gjermund Cappelen

OMFATTENDE KONTAKT: Spesialenheten mener Eirik Jensen opparbeidet seg et tillitsforhold til narkobaronen Gjermund Cappelen på 90-tallet. Jensen er tiltalt for å ha hjulpet Cappelen med hasjsmugling siden 2004.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Har trodd på Cappelen

Jensen har hele tiden nektet straffskyld. Hans forsvarere Arild Holden og John Christian Elden sier de nå er innstilt på å kjempe for sin klients uskyld i retten. Elden sier han reagerer på at Spesialenheten tilsynelatende har lagt forklaringene fra narkobaronen Cappelen til grunn for saken.

– Påtalemyndigheten ser ut til å bygge tiltalen på forklaringen til Cappelen. Cappelen har valgt å forklare seg slik, fordi han er motivert av å få en lavere straff. Han har forklart seg ut fra at han ønsker å forklare seg mot Eirik Jensen. Dette smaker ikke godt, sier Elden til NRK.

Forsvarer: Eirik Jensen er skuffet over tiltalen

IKKE FORNØYD: Eirik Jensens forsvarer John-Christian Elden mener Spesialenheten har bommet.

– Fornøyd med å bli trodd

Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sier hans klient er fornøyd med å ha blitt trodd.

– Han er fornøyd med at hans forklaring er i all hovedsak er lagt til grunn, men Spesialenheten og Riksadvokaten har kommet til at Jensen bare skal tiltales for narkotikainnførsel i en periode hvor dette kan understøttes av andre bevis, sier de Vibe til NRK.

Spesialenheten mener på sin side at de har gjennomført en «bred og omfattende etterforskning». Assisterende sjef i Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe, viser blant annet til at det er gjennomført avhør av 250 vitner, i tillegg til analyser av Jensens forbruk.

Benedict de Vibe er forsvarer for Gjermund Cappelen, som nå er siktet for innførsel av 16 tonn hasj.

FORNØYD: Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, om Eirik Jensen-tiltalen.

Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten vil ikke kommentere påstandene fra Eirik Jensens forsvarere om at bevisgrunnlaget i saken fremstår som tynt.

OMFATTENDE: Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten sier etterforskningen er basert på omfattende elektroniske bevis, analyse av inntekt og 250 vitneforklaringer.

AKTUELT NÅ