Cappelen kan få inndratt 825 millioner fra narkohandel

Narkotiltalte Gjermund Cappelen kan få inndratt 825 millioner kroner som han skal ha tjent på ulovlig virksomhet. Saken kommer opp for retten samtidig med saken mot politimannen Eirik Jensen.

Politiets beslagsbilder i Cappelen-saken.

INNRØMMER: Gjermund Cappelen ble i november i fjor kjent skyldig i å ha oppbevart og solgt 1,4 tonn hasj, noe han innrømmer.

Foto: Tore Meek, Meek, Tore / NTB scanpix

Eirik Jensen under bokslipp

TILTALT: Eirik Jensen er tiltalt for grov narkotikakriminalitet og grov korrupsjon.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Til Aftenposten opplyser aktor i saken, statsadvokat Lars Erik Alfheim, at beløpet tilsvarer bruttoinntektene fra narkotikavirksomheten. Tallet tar ikke høyde for eventuelle utgifter han har hatt.

– Det er tatt ut tiltale for innførsel av narkotika. Det er en tiltale som gjelder i overkant av 16.000 kilo, sier Lars Erik Alfheim til NRK.

Han svarer for etterforskningen gjort av Asker og Bærum politidistrikt, mot hasjbaronen Gjermund Cappelen.

I den nye tiltalen mot Cappelen, som ble tatt fredag, heter det at det legges ned forbehold om påstand om inndragning, «oppad begrenset til 825 millioner kroner». Dette omfatter blant annet beslag av smykker til en verdi av 5,5 millioner kroner, klokker til en verdi av 2,0 millioner kroner og et Munch-Maleri.

I retten i Asker og Bærum i vinter sa Cappelen at han har brukt opp pengene han tjente på narkovirksomheten.

– Jeg brukte blant annet mye penger på reiser og biler. Jeg levde godt, beklageligvis kan man si, på de pengene jeg har tjent, sier Cappelen.

Gjermund Cappelen

DØMT ETTER TILTALE: Gjermund Cappelen ble i november dømt etter tiltalen for oppbevaring og salg av store mengder hasj. Straffen kommer først når Jensen og Cappelen skal sammen i retten.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Felles rettssak

Cappelen har i avhør forklart at han smuglet mellom 20 og 25 tonn hasj over 20 år. I tiltalen mot Cappelen har dette blitt justert ned til om lag 16 tonn. Den første forsendelsen på 100 kilo skal ha kommet via Nederland i 1993 eller 1994.

Polititoppen Eirik Jensen er tiltalt for å ha hjulpet Cappelen med smuglingen fra 2004 til 2013. Totalt gjelder dette om lag 14 tonn.

Cappelen ble i november i fjor kjent skyldig i salg og oppbevaring av 1,4 tonn hasj. Seks andre medlemmer av Cappelens narkonettverk ble dømt til mellem fem og 16 års fengsel. De nye tiltalene for innførsel mot Cappelen og Jensen vil bli behandlet i en felles straffesak i Oslo tingrett 22. august.

– Saken er forhåndsberammet til august i år, og sakene kommer til å gå sammen, sier statsadvokat Alfheim.

Benedict de Vibe er forsvarer for Gjermund Cappelen, som nå er siktet for innførsel av 16 tonn hasj.

FORNØYD: Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, om Eirik Jensen-tiltalen.

Fornøyd med å bli trodd

Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sier til NRK at hans klient er fornøyd med å ha blitt trodd.

– Han er fornøyd med at hans forklaring er i all hovedsak er lagt til grunn, men Spesialenheten og Riksadvokaten har kommet til at Jensen bare skal tiltales for narkotikainnførsel i en periode hvor dette kan understøttes av andre bevis, sier de Vibe til NRK.

Eirik Jensens forsvarere mener derimot at saken mot deres klient fremstår som «tynn», og reagerer på at politiet tilsynelatende har lagt Cappelens forklaring til grunn.

– Cappelen har valgt å forklare seg slik, fordi han er motivert av å få en lavere straff. Han har forklart seg ut fra at han ønsker å forklare seg mot Eirik Jensen. Dette smaker ikke godt, sier John Christian Elden til NRK.

Alfheim vil ikke si mer om viktigheten av Cappelens forklaring, men sier på generelt grunnlag at forklaringer er viktige i straffesaker. Assisterende sjef for Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe, sier til NRK at det har vært «en bred og omfattende etterforskning», der også elektronisk kommunikasjon har vært viktig.

Forsvarer: Eirik Jensen er skuffet over tiltalen

SKUFFET: Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden er skuffet over at Jensen er tiltalt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger