Jensen frir til KrF: – Håper jeg står her til neste år

Finansministeren vil friste KrF med penger til barnefamilier. Men partiet kan ha bestemt seg for å felle regjeringen allerede før forhandlingene starter.

Statsbudsjettet 2019

BUDSJETT: Finansminister Siv Jensen (Frp) vet at det kan stå en rødgrønn finansminister på Stortingets talerstol om ett år.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

For første gang legger Siv Jensen (Frp) fram et budsjettforslag uten å vite om hun har et borgerlig flertall å forhandle med.

– Jeg håper jeg kan stå her i årene fremover også, og fortelle at alt gikk bra – igjen, sa finansministeren mot slutten av sin tale til Stortinget.

Nå håper hun budsjettet inneholder saker som kan overbevise KrF om å bli værende på hennes side.

Partiet skal som kjent bestemme seg for om de skal gå inn i Solberg-regjeringen, eller søke makt med Ap og Sp, om under en måned.

Penger til fattige

KrF holder ekstraordinært landsmøte 2. november for å avgjøre om de skal forsøke å gå inn i Erna Solbergs (H) regjering, eller søke makt med Jonas Gahr Støre (Ap).

Vanligvis vil forhandlingene om statsbudsjettet starte mandagen etter – 5. november.

Regjeringen ferdigstilte sitt forslag til budsjett i august, altså før KrF-leder Knut Arild Hareide oppfordret partiet til å søke makt med Arbeiderpartiet. Men flere saker i forslaget faller i god jord hos KrF.

Regjeringen vil blant annet øke bostøtten, gi penger til ferietiltak for de med lavest inntekt og utvide ordningen med gratis kjernetid i barnehagen til også å gjelde toåringer.

Regjeringen går dessuten inn for å ta imot 3000 kvoteflyktninger. I forrige budsjettforhandling fikk KrF og Venstre presset opp antallet fra 1120 til 2120.

I sin tale minnet Jensen KrF om at de allerede har fått mange gjennomslag ved å samarbeide med Solberg-regjeringen, som gratis kjernetid i barnehagene, reduserte barnehagesatser og økte skolepenger for de med dårligst råd.

Ropstad

BARNEKRAV: Finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, sier KrFs viktigste budsjettkrav blir mer til barnefamiliene.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

KrF: – Ikke budsjettet som avgjør

KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell-Ingolf Ropstad, håper han nok en gang skal forhandle budsjett med de borgerlige partiene i høst. I så fall vil han be Solberg og Jensen om å finne frem enda mer penger til barnefamiliene.

– Det virker som om dette er et budsjett som trenger et løft for barnefamiliene, og det kommer til å være en viktig prioritering for KrF inn i forhandlingene, sier han til NRK.

Han ønsker seg blant annet økt barnetrygd, økt støtte til mødre som ikke har opparbeidet seg rettigheter til permisjon og gratis barnehageplass for barn nummer tre.

Ropstad tror uansett ikke at statsbudsjettet blir avgjørende når KrF skal velge side i politikken.

– Det vil sikkert påvirke noen, men overordnet tror jeg det er andre poenger som blir viktigst for delegatene, sier Ropstad han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger