Hopp til innhold

Arbeiderpartiet vil senke barnehageprisen med 2200 kroner per år

Regjeringen har økt maksprisen i barnehagene hvert år og sendt regningen til vanlige folk. Det sier Arbeiderpartiet som vil senke maksprisen. – Ikke dårlig samvittighet, sier finanspolitiker i Høyre.

Nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik

PRISFALL: Nestleder og finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, vil kutte makspris i barnehager for vanlige folk.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Høyre og regjeringen har gjort at helt vanlige familier får dårligere og dårligere råd fordi noe de og barna deres har behov for blir dyrere og dyrere.

Det sier finanspolitisk talsperson og nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik i Politisk kvarter i NRK. Hun sier regjeringen har øket maksprisen på barnehager litt hvert eneste år, og at de også har brukt barnehageprisene til å saldere budsjettet. I dag er maksprisen på 3.040 kroner per måned.

Mandag la Arbeiderpartiet sitt alternative statsbudsjett. Der foreslår de å kutte maksprisen i barnehager med 2200 kroner i året. Samtidig legger partiet opp til å beholde dagens moderasjonsordning for de med lav inntekt.

– For vanlige familier er det ganske mye. Husk at de seks siste årene så har nesten 30 prosent av lønnsmottakerne opplevd at lønnen deres har blitt mindre verdt fordi reallønnen har gått ned, sier Tajik.

Høyre: – Ikke dårlig samvittighet

konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim.

STÅR PÅ SITT: Finanspolitisk talsperson Henrik Asheim i Høyre sier hverken han eller partiet har dårlig samvittighet for egen barnehagepolitikk.

Foto: NRK

Finanspolitisk talsperson i Høyre, Henrik Asheim, er ikke enig i kritikken fra Tajik.

– Det som er sannheten er at vi har økt barnehageprisene med 268 kroner utover prisvekst.

Asheim sier prisveksten skal og har gått til blant annet:

  • nye rammeplaner og bemanningsnorm i barnehagene som blant annet skal gi økt bemanning.
  • gratis kjernetid i barnehagene for barn fra to til fem år for familier med inntekt under 548.000 kroner i året.
  • gratis barnehage på asylmottak.

Asheim peker også på at regjeringen har økt barnebidraget for barn fra null til seks år med 3600 kroner i året.

– Dette er en sosial omdreining, og jeg har ikke dårlig samvittighet for en barnehagesektor vi har satset så mye på, sier Asheim.

Vrir på avgifter

Jonas Gahr Støre viste til flere grep som er rettet mot de som har best råd, da han og Tajik la fram det alternative budsjettet. Arbeiderpartiet vil blant annet:

  • Fjerne fradrag for individuell pensjonssparing (IPS)
  • Innføre omsetningsavgift på private helseforsikringer
  • Sette tak for momsfritak på elbiler som koster mer enn 600.000

Samtidig ønsker partiet å reversere noen av regjeringens kutt, som støtte til barnebriller, tannregulering og reduksjon i arbeidsavklaringspenger. Makspris i barnehage skal ned og fagforeningsfradrag skal opp.

– Vi sier klart ifra. Den politikken den sittende regjeringen har ført på sju år, kan ikke vi rette opp på ett budsjett. Men vi har en klar kurs, med et klart frampek mot 2021, sier Støre.

Fremskrittspartiet mener flere av de foreslåtte endringene vil treffe vanlige folk.

– De fleste som betaler formuesskatt er faktisk ikke superrike, mange er ganske vanlige småbedriftseiere som har formuen bundet opp i maskiner, bygninger og produksjonsutstyr. Dette er rett og slett næringsfiendtlig, sier finanspolitisk talsmann Sivert Bjørnstad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ