Hopp til innhold

– Vi må mobilisere mot fundamentalistene

Det internasjonale presset for å få frigitt de 200 skolejentene som er kidnappet av Boko Haram øker. – Ingenting er mer rystende og forstemmende, sier Jens Stoltenberg om kidnappingen.

Jens Stoltenberg

Tidligere statsminister, nåværende partileder i Arbeiderpartiet og påtroppende generalsekretær i NATO lar seg forferde av islamistgruppen Boko Harams kidnapping av 200 skolejenter i Nigeria for nær en måned siden.

– Ingenting er mer rystende og forstemmende enn å oppleve terroristgrupper, fundamentalister, som forsøker å hindre unge jenter i ta utdanning, sier Stoltenberg til NRK.

Han mener at nettopp det faktum at flere og flere jenter og kvinner i utviklingsland får gå på skole er nøkkelen til fremgang og sosial utvikling i disse landene.

Motkreftene er imidlertid sterke, og de skyr få eller ingen midler.

Skutt og kidnappet

Boko Haram, som betyr «Vestlig utdanning er synd». Deres aksjon er kidnappingsaksjon bare én av flere aksjoner som forsøker å hindre jenter utdanning.

Samme gruppe er også mistenkt for et dødelig angrep på en annen skole i Nigeria i slutten av februar i år.

29 av elevene på skolen, som alle er i alderen 11 til 18 år, ble drept da Boko Haram gikk til angrep. Den gang ble jentene spart, men de fikk beskjed om at utdannelsen strider mot Islam og at de måtte «dra hjem og gifte seg».

Malala Yousafzai skutt i hodet

Malala Yousafzai ble skutt i hodet for sin kritikk av kvinneundertrykking og Taliban.

Foto: HO / Afp

Den til mest omtalte var aksjonen mot Malala Yousafzai. Hun ble kjent verden over etter å ha blitt skutt i hodet på vei fra skolen etter å ha blogget om Talibans overgrep i Pakistan.

Kritikken gikk på jenters rettigheter generelt, og jenters rett til utdannelse spesielt.

– Hun er en vestlig-tenkende jente. Hun taler alltid mot oss. Vi angriper alle som står opp mot Taliban, sa talsmann for Taliban i Pakistan, Ehsanullah Ehsan, til nyhetsbyrået AFP etter drapsforsøket.

– Vi advarte henne en rekke ganger og sa hun måtte stanse kritikken av Taliban og stanse støtten til vestlige NGO-er. Vi ba henne slå inn på islams vei, forklarte Ehsan.

Malala overlevde og har fortsatt kampen for jenters rett til utdannelse.

– Da jeg hørte om bortføringene føltes det som det var mine søstre som var tatt til fange. Hvordan kan de ta sine egne søstre til fange og behandle dem så dårlig, sa Malala Yousafzai til CNN om kidnappingene utført av Boko Haram.

Hun sa også at passivitet i forhold til kidnappingen bare vil føre til flere og hyppigere aksjoner.

– Derfor er det viktig at også vi i Norge deltar i den politiske mobilieseringen som foregår mot denne typen kidnappinger. Vi har sett tilsvarende også andre steder. Som i Pakistan der fundamentalistene har skutt på jenter på vei til skolen, sier Stoltenberg.

Den mobiliseringen er mange av verdens ledere allerede med på.

#BringBackOurGirls

Noen av dem som har engasjert seg er USAs førstedame Michelle Obama, Hillary Clinton, tidligere modell Alexa Chung og rapper Chris Brown.

Laster Twitter-innhold

De har stilt seg bak den verdensomspennende appellen «Bring back our girls».

I helgen gjorde vår egen utenriksminister Børge Brende (H) det samme.

Børge Brende

Kidnappingen av 200 jenter i Nigeria går hardt inn på utenriksminister Børge Brende. – De fortjener at verdenssamfunnet stiller opp på deres side, sa han til NRK lørdag.

Foto: Siv Sandvik

– Det er helt forferdelig og noe av det mest rystende jeg har hørt om. Ikke bare har de tatt disse jentene fordi de går på skole, nå truer de også med å selge dem på «det åpne marked». Jeg vet ikke om det er et sex-marked eller hva det er, sa han til NRK.

Brende opplyser at Norge ikke har blitt bedt om å stille opp militært, slik som USA og Storbritannia, for å redde jentene og stille Boko Haram til ansvar. Men det betyr ikke at Norge ikke kan utgjøre en forskjell, mener Brende.

Utenriksministeren forteller at han allerede har vært i samtaler med Nigerias utenriksminister om hvordan Norge kan bidra for at flere jenter i landet får en utdannelse.

– Det er millioner av barn som ikke har mulighet til å gå på skole i Nigeria. Her kan Norge bidra, for vi skal øke satsningen vår innenfor utdanning. Hvis vi kan bidra til at flere barn og unge kan få utdanning i Nigeria, så er det ingenting som er bedre enn det, for uten utdanning, ingen fremtid, sa Brende.

AKTUELT NÅ