Jan Reksten trekker seg

Viseadmiral Jan Reksten ville i morgen ha blitt midlertidig frabeordret sin stilling i statsråd, men velger selv i kveld å tre tilbake.

Viseadmiral Jan Reksten
Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Reksten, som er en av de siktede i Siemens-saken, er leder for Fellesoperativt Hovedkvarter og ansvarlig for alle norske styrker i utlandet.

NETT-TV: Reksten trekker seg

Delte ut medaljer

I ettermiddag delte han ut medaljer til soldater som nylig har kommet hjem fra Afghanistan.

Medaljeutdeling til soldater som nylig har kommet hjem fra Afghanistan.

Medaljeutdelingen til soldater som nylig har kommet hjem fra Afghanistan.

Foto: NRK

Det soldatene ikke visste under medaljeutdelingen var at Jan Reksten allerede på det tidspunktet hadde bestemt seg. Medaljeutdelingen ble dermed den siste oppgaven han gjør på ganske lenge.

Noen timer etter møtet med sine soldater ga admiralen beskjed til forsvarssjefen om at han trekker seg midlertidig fra sin stilling.

Irriterte ledelsen

Kilder i Forsvaret sier til NRK at Reksten lenge har irritert forsvarssjef Sverre Diesen, deler av Forsvarsstaben og sentrale ledere i Forsvarsdepartementet. De har lenge ønsket å få han fjernet, og det er ikke bare på grunn av korrupsjonsmistanker.

Reksten har lenge advart mot et av regjeringens prestisjeprosjekt, nemlig FN-styrken som etter planen skal sendes til Sudan i januar. Han hadde en rekke fagmilitære betenkeligheter med oppdraget.

Jan Reksten var også på kant med forsvarsledelsen når det gjelder innkjøp av nye missiltorepdobåter. Admiralen mente at kjøpet burde gjennomføres, mens forsvarssjefen og Forsvarsdepartemenet ville kvitte seg med fartøyene.

Åpen om operasjoner

Jan Reksten var i flere sammenhenger åpen om forsvarets internasjonale operasjoner.

Han var den første som bekreftet her i NRK at spesialstyrkene hadde tatt liv i Afghanistan. Mange i Forsvaret mente han sa for mye og det skapte intern uro.

Grønningsæter trekker seg

Flaggkommandør Arne Morten Grønningsæter forsvinner også fra sin toppstilling.

Han har hatt en sentral lederposisjon i forsvarsdepartementet inntil han ble siktet for korrupsjon.

I likhet mer Reksten skulle han frabeordres sin stilling i morgen., men etter forhandlinger går Grønningsæter nå ut i lønnet permisjon.

SISTE NYTT

Siste meldinger