Hopp til innhold
Kronikk

Derfor går jeg i pels

I kveld skal jeg stolt kle meg i min flotte minkjakke, produsert i Norge av mink fra norske gårder. Og jeg er en skikkelig dyrevenn.

Minkpelser

Pelsen er grunnlaget for at vi har klær på oss. Det er et kvalitetsprodukt som demmer godt mot kulden, altså et nyttig produkt. Debatten om pels baserer seg i alt for stor grad på følelser ut fra enkeltbilder, skriver Senterparti-politiker Sandra Borch i denne kronikken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Pelsdyrdebatten har blitt vekket til live igjen, etter at NRK tirsdag kveld viste en dokumentar om norsk pelsdyroppdrett. Regissøren har tidligere produsert filmer for Nettverk for dyrs frihet, en organisasjon som er mot alle former for husdyrhold.

Det kom ikke akkurat som en overraskelse at filmen er sterkt kritisk til pelsdyrnæringen.

Ikke objektiv dokumentar

Det er mange virkemidler som kan brukes når du på forhånd har bestemt deg for hva du vil fortelle. Det er tydelig at dokumentaren er klippet slik for å fremstille næringen på verst mulig måte. Det journalistiske arbeidet som er gjort i denne saken er alt annet enn objektivt. Det er som om Torbjørn Røe Isaksen skulle ledet en partilederdebatt der han på forhånd har utropt Erna Solberg som vinner.

Debatten som har gått i Norge er urettferdig overfor de mange pelsdyrfarmene som faktisk driver veldig forsvarlig.

Sandra Borch, fylkestingsrepresentant i Troms (Senterpartiet)

Og la meg bare slå fast, jeg er sterk motstander av all dyremishandling. Jeg er opptatt av at alt dyrehold i Norge skal være forsvarlig, enten det dreier seg om en pelsdyrgård, en sauefjøs, en undulat, en kanin eller en hund.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook

Skremselspropaganda

Debatten som har gått i Norge er urettferdig overfor de mange pelsdyrfarmene som faktisk driver veldig forsvarlig, og etter alle lover og regler.

Enkelte av bildene som er tatt på pelsdyrfarmer er skremselspropaganda. Innbruddene på farmene blir gjort av fremmede ulovlig på nattetid, og det er derfor ingen tvil om at dyrene blir oppskaket. Dyrene er heller ikke vant til kraftig kamerablitz. Redsel skaper mye av den panikkartede adferden som aktivistene beskriver, og som ellers er i ukjent i dyrenes hverdag. Dette ser vi klart og tydelig i dokumentaren.

Sandra Borch i minkpels

Kronikkforfatteren i egen minkpels.

Foto: Sandra Borch

LES OGSÅ: Derfor sender NRK dokumentaren

LES OGSÅ: NRK: Mikrofonstativ for dyrevernsaktivister

Verdens strengeste regelverk

Som i andre husdyrnæringer er Mattilsynet fremste kontrollorgan. I tillegg har veterinærene og Norsk Pelsdyralslag sine egne rutiner.

Det norske regelverket for næringen er det strengeste i verden. Næringen har også pålagt seg selv ytterligere regler, for å sikre blant annet dyrevelferden. Den er også samstemt om å luke ut useriøse aktører.

LES OGSÅ SVAR: Derfor går jeg ikke i pels

Forsvarlig næring

Jeg mener pelsdyroppdrett er en forsvarlig næring, også med tanke på dyrehelse. Pelsdyrnæringen er levedyktig og viktig for mange i Norge, faktisk mener jeg den har et stort potensial til å øke produksjonen fremover. Det må selvfølgelig skje under forutsetning av at farmene har en god dyrevelferd.

Pelsdyrnæringen i Norge er en viktig næring i mange distrikter, og en næring som går godt.

Og om man nå skulle kutte produksjonen i Norge, så vil ikke kineserne eller russerne slutte å kjøpe pels. Nei, de vil gå til andre markeder hvor dyr har det ille, og hvor det ikke finnes nasjonale regler og krav til hvordan dyr skal behandles.

LES OGSÅ: Pelsdyrbønder forventer store erstatninger

Et nyttig produkt

Så er det nå faktisk også et faktum at pels har vært en viktig del av menneskets historie. Pelsen er grunnlaget for at vi har klær på oss. Det er et kvalitetsprodukt som demmer godt mot kulden, altså et nyttig produkt. Debatten om pels baserer seg i altfor stor grad på følelser ut fra enkeltbilder. Nå må vi se næringen i en helhet.

Jeg mener pelsdyroppdrett er en forsvarlig næring, også med tanke på dyrehelse.

Sandra Borch, fylkestingsrepresentant i Troms (Senterpartiet)

Pelsdyrnæringen i Norge driver en lovlig og regulert næring etter strenge varslede og uvarslede kontroller. Måten denne NRK-dokumentaren er filmet på, er ikke etter etisk og god presseskikk.

Stolt pelsbruker

Jeg skal i hvert fall stolt på fylkestingets julebord i kveld kle meg i min flotte minkjakke, produsert i Norge av mink fra norske gårder. Forresten har jeg også en veske fra Michael Kors som også er laget av ekte skinn, i tillegg til en jakke med ekte pelskrage. Og jeg er en skikkelig dyrevenn. Men også tydelig på at dyr historisk sett er brukt til både mat og klær.