Hopp til innhold

Borch dropper Debatten etter drapstrusler

Sandra Borch trekker seg fra kveldens tv-debatt om pelsdyr etter å ha mottatt drapstrusler.

Sandra Borch

Mange har latt seg provosere av synet av Sandra Borch i pels. Nå er politikeren truet på livet.

Foto: Privat

Tidligere i ettermiddag skrev NRK om at den profilerte Senterparti-politikeren hadde mottatt drapstrusler i forbindelse med deltakelsen i en debatt om pelsdyr i kveld.

– Jeg blir jo ekstra motivert til å virkelig kjempe for saken og stille i Debatten. Da viser jeg at jeg i hvert fall ikke vil la meg trues til taushet, sa Borch til NRK i ettermiddag.

Helomvending

Et par timer senere tok Borch kontakt med Debatten-redaksjonen og opplyste at hun likevel ikke stiller.

– Vi synes det er fryktelig trist at hun må trekke seg Det er et problem for det offentlige ordskiftet og et demokratisk problem dersom noen trues til å avstå fra debatt, sier debattredaktør i NRK Kyrre Nakkim.

– Det er ikke slik vi er vant til å ha det i Norge, og det er ikke slik vi vil ha det i Norge, sier Nakkim.

Borch ble invitert til Debatten etter at hun skrev en kronikk på NRK Ytring i går om sitt forhold til pels. I tillegg har hun lagt ut bilder av seg selv i sin private minkjakke på sosiale medier.

Vant med drapstrusler

Det var i dag morges at Borch ble oppringt fra en fremmed person som framsatte trusler om at hun ville bli drept dersom hun stilte opp på kveldens tv-program.

– Det at jeg får drapstrusler er ikke noe nytt, men da er det mer generelle om at jeg bør slaktes og dø. Her var det direkte tidfestet når jeg skulle dø, sa Borch til NRK før hun bestemte seg for å melde avbud.

Debatten-redaksjonen hadde allerede planer om å ruste opp sikkerheten rundt kveldens sending på grunn av det kontroversielle temaet.

– Vi har ekstra sikkerhet i kveld fordi dette er et betent tema med harde fronter, sier vaktsjef Anne Katrine Førli til NRK.

Nøye vurderinger

NRK har ikke fått Borch i tale etter at det ble kjent at hun trekker seg. Ved Fylkestinget i Tromsø blir det opplyst at Borch ikke lenger vil uttale seg til media.

På sin Instagram-profil la politikeren ut et bilde med følgende tekst:

«Etter nøye vurderinger har jeg bestemt meg for å likevel ikke stille i debatten i kveld.»

I en SMS til NRK skriver Borch at hun vil anmelde drapstrusselen og flere andre trusler til politiet på mandag i neste uke.

– Trusler har ingen plass i en debatt

Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH, mener det er uakseptabelt å true noen til taushet.

– NOAH håper politiet etterforsker denne saken. Vi og forventer at medier og politiet tar grep for å sikre at debattanter ikke føler at de må trekke seg. Trusler har ingenting i pelsdebatten å gjøre, sier Martinsen.

Hun mener denne saken og truslene mot bønder som er imot pelsdyroppdrett, er uakseptable forsøk på å kneble en viktig debatt.

– Trusler må ikke få lov til å kneble den viktige debatten om vårt samfunns etiske standard i forhold til dyr, sier Martinsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ