Hopp til innhold

Internasjonal interesse for rettssak om hundeavl i Norge

Dyrebeskyttelsen møter hundeorganisasjonen Norsk Kennel Klub i retten onsdag om avl av hunderaser med helseproblemer. Det har skapt internasjonal oppmerksomhet.

Bill Lambert, talsperson for den kenneklubben i Storbritannia.

Bill Lambert i den britiske kennelklubben oppfordrer til samarbeid over hele verden for å eliminere helseproblemer hos noen rasehunder. Her er han avbildet med en bullterrier. Den rasen har ikke noe å gjøre med den aktuelle rettssaken.

Foto: RACHEL OATES/The kennel club uk / The kennel club uk

Dyrebeskyttelsen Norge har stevnet hundeorganisasjonen Norsk Kennel Klub, Norsk Cavalierklubb, Norsk Bulldog Klubb og seks oppdrettere for det de mener er ulovlig avl. De mener at videre avl av disse rasene er i strid med paragraf 25 i dyrevelferdsloven.

På hunderasen cavalier king charles er det registrert flere helseutfordringer, som hjertefeil og Syringomyli (kronisk hodepine), mens engelsk bulldogg blant annet er disponert for pusteproblemer (BOAS), ifølge NKK.

Det er ikke første gang hundeavl skaper engasjement. I 2017 protesterte 1500 veterinærer mot det de kaller uetisk hundeavl.

V8uBqUOYlvI

Cavalier king charles spaniel er en populær hund her i landet. Hunder i denne rasen kan være plaget av kronisk hodepine.

Foto: Julio Cortez / AP

Internasjonal oppmerksomhet

– Etter vårt syn kan disse rasene kun reddes ved å systematisk krysse inn friskt arvemateriale fra en annen hunderase, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Rettssaken starter førstkommende onsdag. Den vil gå over fem dager i Oslo tingrett. Saken vekker også stor interesse i utlandet. Hundeklubber, dyrevelferdsorganisasjoner og veterinærer verden rundt, kommer til å følge saken.

– Vi har bare mottatt positive reaksjoner internasjonalt. Det skyldes nok at vi når fram til veterinærer og dyrevelferdsorganisasjoner med vårt budskap i utlandet. De ser de samme problemene og deler vårt syn.

Åshild Roaldset Daglig leder og veterinær, Dyrebeskyttelsen

MANGE REAKSJONER: Daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset har fått mange internasjonale reaksjoner.

Foto: Håkon Sparre

Roaldset sier Dyrebeskyttelsen opplever at mange tror de er imot den organiserte hundeavlen av disse rasene.

– Det er ikke riktig. Vi jobber for å bedre regulering og for systematisk bruk av databaser i avlsarbeidet, uavhengig av om man skal avle på rasehunder eller blandingshunder.

Spent på utfallet av rettssaken

I Storbritannia har hunderasene engelsk bulldogg og cavalier king charles spaniel, historisk tilhørighet. Den britiske kennelklubben er spente på hva utfallet av rettssaken i Norge vil bli.

Cavalier king charles spaniel

ENIG OG UENIG: NKK og Dyrebeskyttelsen i Norge er enige om at rasene engelsk bulldogg og cavalier king charles spaniel har helseutfordringer, men uenig i hvordan det best kan håndteres.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

– Selv om vi er interessert i hvordan rettssaken i Norge ender, er vi forpliktet til å følge vitenskapelig forskning. Vi må samarbeide med alle som bryr seg om hunder for å finne bevisbaserte løsninger for å forbedre hundens helse, skriver Bill Lambert ved helse- og velferdsavdelingen i The Kennel Club i Storbritannia til NRK.

Han legger til at de ikke kjenner til den norske dyrevelferdsloven.

Hund pensjonert for nyttårsfeiringen

Mange nordmenn eier engelsk bulldogg.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi er enige i at det bør gjøres noe med helseutfordringene til disse rasene. Men løsningene bør være basert på vitenskapelige undersøkelser og målrettede tiltak, skriver Lambert.

Han mener det er viktig å ikke «skjære alle oppdrettere over én kam».

På veterinærinstituttet ved Universitetet i Cambridge forskes det på BOAS (Brachycephalic Airway Obstruction Syndrome). Det er en samlebetegnelse for luftveislidelser som kan ramme raser med kort og bred hodeskalle og kort snute.

An English Bulldog sits in a shopfront in Paris

På veterinærinstituttet ved Universitetet i Cambridge, forskes det på luftveislidelser som rammer flere hunderaser, blant annet engelsk bulldogg.

Foto: THOMAS WHITE / Reuters Creative

– Forskningen viser at andre problemer enn lengden på snuten kan ha stor innflytelse på BOAS. Det gjelder for eksempel bløtvev, nakkeomkrets og lengde og åpning i nesebor, Vi håper dette kan bidra til å finne gode løsninger, skriver Lambert.

Enige om helseutfordringer

Norsk Kennel Klub ønsker ikke å kommentere saken før rettssaken starter onsdag.

Når det gjelder å forby hunderaser har de tidligere uttalt:

«Hverken NKK, eller raseklubber, har myndighet til å regulere eller forby hunderaser i Norge. Dette er opp til lovgiver. Dette ansvaret tilfaller Mattilsynet som tilsynsmyndighet for dyrevelferdsloven jf. §30».

NKKs forsvarer Geir Lippestad, skriver i tilsvaret til Oslo tingrett at NKK og Dyrebeskyttelsen er enige om at rasene engelsk bulldogg og cavalier king charles spaniel har helseutfordringer.

«Men de er uenige i måten Dyrebeskyttelsen Norge mener helseutfordringene skal håndteres. De saksøkte, NKK, er også sterkt uenig i flere av anklagene som fremsettes av Dyrebeskyttelsen Norge.»

Les også:

Professor: Noen hunderaser burde man la dø ut

AKTUELT NÅ