Slik ble staten svindlet for millioner

Tidligere asfaltsjef i Veidekke innrømmer ulovlig prissamarbeid med sin største konkurrent. Målet var å kontrollere markedet og svindle det offentlige for store beløp.

Innrømmer prissamarbeid på asfalt

Ved å ha hemmelige møter på kafeer ble det avtalt hvordan selskapene Veidekke og NCC skulle fordele asfaltmarkedet i Midt-Norge. Dermed kunne de på enkeltoppdrag dra inn flere millioner ekstra fra det offentlige.

Fra 1996 til 2009 skal de to største entreprenørene i asfaltbransjen ha samarbeidet ulovlig i Midt-Norge. En tidligere distriktsleder i Kolo Veidekke innrømmer hemmelige møter med konkurrenten NCC Roads hvor de delte markedet mellom seg og ble enige om hvilke priser de skulle gi i anbudskonkurransene.

Beklager

Odin Kringen

Tidligere distriktsleder for Kolo Veidekke i Midt-Norge, Odin Kringen, innrømmer nå å ha vært med på omfattende prissamarbeid.

Foto: NRK

– Det er veldig beklagelig og jeg vil benytte denne sjansen til å si unnskyld for at jeg har vært med på å bidra til at de har blitt lurt på en sånn måte, sier Odin Kringen tidligere distriktsleder i Kolo Veidekke Region Midt.

Den tidligere distriktslederen i Veidekkes asfaltselskap velger nå å fortelle NRK om det ulovlige prissamarbeidet han har vært med på. Kringen er åpen på at de sammen med NCC delte markedet i Midt-Norge mellom seg. Slik holdt de konkurrenter ute, og kunne avtale priser seg i mellom som var kunstig høye.

– Jeg føler jeg har vært med på et stort bedrag overfor både offentlig etater, myndigheter og entreprenører. Vi har gitt inntrykk av at vi har konkurrert, men egentlig har vi sittet i stille rom sammen. Der har vi fordelt og gjort opp om dette markedet, sier Kringen til NRK.

– En uhyggelig hemmelighet

8. februar i fjor ringte Konkurransetilsynet på døra hjemme hos Odin Kringen i Stjørdal. De ransaket boligen hans og beslagla en rekke dokumenter og datamaskiner. Samtidig slo de også til mot Kolo Veidekke og NCC Roads sine lokaler flere steder i landet. Kringen valgte å legge alle kortene på bordet i avhørene.

– Det er en uhyggelig hemmelighet som jeg har sittet på opp gjennom disse årene. Den har vært en belastning som folk ikke kan ane uten selv å ha vært gjennom det, sier Kringen.

I 2009, som var et rekordår, ble det totalt brukt rundt 6 milliarder kroner på asfalt her i landet. Av dette var nesten 2 milliarder kroner over budsjettene til Statens vegvesen for velidkehold av riks- og fylkesveier. Akkurat de er en aktør den tidligere asfaltsjefen i Veidekke vet ble lurt med for høye priser.

– Statens vegvesen er jo for eksempel en ganske typisk sak der prisen på enkeltkontrakter i Trøndelag har vært urimelig høy. Grunnen er at vi har hatt samarbeidsavtaler oss entreprenører i mellom, og det har gitt oss urimelige fortjenester.

– Gjort til syndebukk

Kringen har nå fått sparken i Veidekke og det var hans tidligere arbeidsgiver som varslet Konkurransetilsynet. Men den tidligere distriktslederen mener selskapet bare forsøker å undra seg skyld. Han mener ledelsen i Veidekke har visst om hva som har foregått og sier han selv bare handlet på ordre.

– Mine ledere har kommandert meg til å gjøre dette her. Jeg er berett til å ta min del av straffen, men da må konsernet Veidekke også være villig til å ta sin del av straffen, sier Kringen.

Veidekke ba for et år siden om å bli gransket av Konkurransetilsynet. Viser ikke det at de er uskyldige, og at du er den som har utført ulovlighetene?

– Det har vært kjent fra konsernsjef og nedover i firmaet. Da var det veldig viktig for dem å prøve og finne en syndebukk, svarer Kringen.

Kolo Veidekke asfalterer

Både Kolo Veidekke og NCC Roads har vært innblandet i tidligere saker om ulovlig prissamarbeid.

Foto: Veidekke ASA

Tidligere bøtelagt

Veidekke er et av Skandinavias ledende entreprenørselskaper. Den delen av selskapet som driver med asfalt heter Kolo Veidekke og er den største aktøren på det norske markedet. Selskapet vil ikke kommentere detaljene i beskyldningene og henviser til at de venter på resultatet av etterforskningen hos Konkurransetilsynet.

– Det var i forbindelse med en personalsak og avskjedigelse av denne personen, som er deres hovedkilde i denne saken, at vi for et år siden gikk til Konkurransetilsynet og politiet. Vi ba om å få etterforsket påstander om ulovligheter ved vår virksomhet i Trøndelag. Den etterforskningen pågår fremdeles. Før den er ferdig så verken kan eller vil vi uttale oss noe nærmere om saken, sier konserndirektør for kommunikasjon Kai Krüger Henriksen i Veikdekke ASA.

Her blir det påstått at ledelsen i Veidekke har kjent til dette som har skjedd. Hva sier dere til det?

– Det er jo akkurat det vi har bedt Konkurransetilsynet og politiet om å etterforske. Så vi avventer resultatet av det arbeidet, svarer Henriksen.

Er dere sikre på at noe lignende ikke kan ha skjedd utenfor Midt-Norge?

– I og med at dette er under etterforskning har ikke jeg til hensikt å kommentere noe mer rundt dette her, sier Henriksen.

Det andre selskapet som skal ha vært involvert i det ulovlige prissamarbeidet er svenskeide NCC Roads. De er også blant de aller største aktørene i norsk asfaltbransje. Selskapet viser også til den pågående etterforskningen og avstår fra å kommentere saken.

Forrige gang Konkurransetilsynet slo til mot asfaltbransjen her i landet var i 2001. Den gangen endte det med at fem selskaper ble anmeldt for ulovlig markedsdeling og prissamarbeid.

Les også: Anmelder fire selskaper
Les også: – Fikk penger for ikke å delta i anbud
Les også: NCC vedgår ulovligheter

Økokrim gav i 2006 millionbøter til: Kolo Veidekke, Skanska, Oslo Vei, Lemminkäinen og NCC Roads. Bøtene mot de to siste selskapene ble til slutt frafalt fordi ulovlighetene var utført av mindre selskaper som de senere hadde kjøpt opp. Høyesterett mente Økokrim hadde gitt bøtene til feil selskaper.

Hemmelige møter

Odin Kringen på veikro

Kringen har fortalt NRK hvordan han sammen med en leder i NCC møttes på kafeer. Der ble de i hemmelighet enige om hvordan de skulle kontrollere markedet.

Foto: NRK

På forskjellige stille og rolige kafeer i Trondheim hadde de to sjefene i Veidekke og NCC korte møter, spesielt i forbindelse med anbudsrunder. De var svært forsiktige så de ikke skulle bli sett sammen. Der la de planer for hvordan de skulle dele markedet mellom seg og hvilke priser de skulle legge seg på.

– Tema var jo alltid utveksling av pris for å få til den fordelinga som vi hadde som et overordnet mål i fra våre ledere, sier Kringen.

Kringen sier Veidekke skulle ha 2/3 av asfaltmarkedet og NCC 1/3. På denne måten kunne de øke prisene med 12-18 prosent uten at noen ville merke det. Enkelte ganger ble de også enige om å dumpe prisene for å kvitte seg med brysomme konkurrenter. Så kunne de jekke prisene opp igjen etterpå.

Video NCC-ansatt: – Veidekke regisserte hele greia

Begge er klare på at de har brutt loven i en telefonsamtale. Hør samtalen her.

Begge innrømmer

Mens NRK prater med Kringen, bestemmer han seg for å ringe sin tidligere kontakt som den gangen var regionsdirektør hos NCC. Det er første gangen de snakker sammen etter at de har blitt avhørt av Konkurransetilsynet. Dette er et utdrag av samtalen:

– Var du nødt til å legge kortene på bordet, spør Kringen.

– Jeg hadde ikke noe valg jeg Odin. Jeg kunne ikke begynne å blånekte. Det hadde ikke vært noe poeng når du hadde fortalt alt om at vi hadde møttes, snakket om priser og blitt enige om kontraktene. Vi har gjort noe som er ulovlig. Det er det ikke noe tvil om. Vi har drevet med prissamarbeid. Det er jo seks års fengsel som er strafferammen på dette, sier den tidligere NCC-sjefen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger