Innovasjon Norge starter intern undersøkelse av omstridt ansettelse

Innovasjon Norge skal få en revisor til å gjennomgå rutiner etter den omstridte ansettelsen av Norges rikeste kvinne. – En uheldig sak, sier styreleder Gunnar Bovim.

Pressetreff hos Innovasjon Norge

UNDERSØKER: Styreleder Gunnar Bovim sier Innovasjon Norge skal få et revisorfirma til å se på den omstridte ansettelsen.

Traaseth har i dag orientert styret om ansettelsen av Ferd-arving Katharina Andresen (23).

– Samlet sett er dette en uheldig sak for Innovasjon Norge, sier styreleder Gunnar Bovim etter styremøtet.

Han legger til at styret ikke ser eller har klare formeninger om at det er gjort reelle, formelle feil, men at saken er kommet ut på en måte som er uheldig.

Han sier de nå vil ha en intern gjennomgang.

– Traaseth har foreslått en gjennomgang av intern revisor (PWC). Det synes styret er et godt forslag, sier Bovim.

TAR SELVKRITIKK: Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

Traaseth: – Lei meg

Traaseth sier alle regler er fulgt, men vil likevel ha en gjennomgang.

– Selv om vi ikke har brutt noen lov, så skal vi likevel etter avtale også med de tillitsvalgte, se på hvorvidt vi skal ha sånne type stillinger, sier Traaseth.

Hun sier de må ta selvkritikk for håndteringen.

– Det har vært veldig vanskelig, det må jeg bare si. Og det skal vi ta læring av. Det beklager jeg og er lei meg for at håndteringen av den saken ble så omfattende som det har vist seg å bli.

At Norges rikeste kvinne ble ansatt i et deltidsvikariat uten at stillingen var utlyst, og at ingen andre ble intervjuet, har skapt reaksjoner.

Andresen har ingen formell utdannelse og kommer til stillingen etter et engasjement hos konsulentselskapet Ernst & Young.

Innovasjon Norge har sagt at det var et akutt behov for ansettelse i selskapets HR-avdeling.

Katharina G. Andresen

NORGES RIKESTE KVINNE: Katharina Andresen har havnet i sentrum av en betent sak etter at hun fikk et deltidsvikariat i Innovasjon Norge.

Foto: Olav Hegve / Ferd

Traaseth: – Alt skjer samtidig

NRK har fått innsyn i e-postene mellom Andresen og Innovasjon Norge som viser at selskapet først avslo henvendelsen begrunnet med at alle internships i 2018 var besatt.

Dagen etter fikk HR-avdelingen godkjent en midlertidig deltidsstilling.

Innovasjon Norge sier behovet for stillingen oppsto før Andresen tok kontakt.

– Hvor akutt var egentlig behovet i HR når dere i e-poster til Andresen sier dere både er fleksible på starttidspunkt, stillingsprosent og arbeidsoppgaver?

– Jeg tror vi skal forholde oss til det vi har lagt ut av informasjon på Innovasjon Norges hjemmesider. Jeg kan ikke gå inn i detaljer og kommentere spekulasjoner fra media. Jeg må bare forholde meg til fakta, svarer Traaseth.

Hun sier det er bakgrunnen for at de skal gå gjennom saken med revisorer.

– Dette er ikke spekulasjoner. Det er gjengitt hva som sto i disse e-postene. Det står ingenting der om akutte behov. Er det en omgåelse av sannheten?

– Nei, dette er ingen omgåelse av sannheten, svarer Traaseth.

Hun viser til informasjonen de har lagt ut på nettet, der det står at behovet for bistand i HR ble oppdaget allerede i slutten av mai.

– Det som er vanskelig i denne saken her er at alt skjer samtidig. Ansettelsesprossen med henne og det akutte behovet, alt skjer samtidig. Og da har jeg stor forsåelse for at det er vanskelig å navigere, sier Traaseth.

Anbefalt å revurdere ansettelsen

Mandag hadde de tillitsvalgte et møte med ledelsen i Innovasjon Norge. Der ble de orientert om prosessen av Anita Krohn Traaseth. Etter møtet skrev de i et brev til de ansatte at de anbefalte ledelsen å revurdere ansettelsen av Andresen, ifølge Dagens Næringsliv.

Ansettelsen av Andresen er imidlertid bindende.

– Kontraktstilbudet på 1–2 dager i uka i seks måneder er juridisk bindende, sa kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand til NRK på tirsdag.

Andresen har ikke selv kommentert saken, bortsett fra en Twitter-post hun la ut på søndag.

Laster Twitter-innhold
Innovasjon Norges arrangement «Innovasjonstalen 2018 Merkevaren Norge».

ORIENTERT OM ANDRESEN-ANSETTELSE: Styreleder Gunnar Bovim har i dag blitt orientert av administrerende direktør Anita Krohn Traaseth. Her fra Innovasjon Norges arrangement «Innovasjonstalen 2018 Merkevaren Norge».

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Justerte ned tiden

Andresen fikk først tilbud om jobb i ti måneder. Men fordi stillingen ikke var lyst ut, ble jobbtilbudet i siste liten justert ned til et halvt år. Dermed kommer selskapet innenfor en såkalt administrativ ansettelse som ikke trenger å lyses ut.

Selskapet har beklaget denne feilen. Innovasjon Norge opplyser også at praksisen endres fra nå av.

«Selv om denne typen ansettelser er lovlig, har denne saken belyst at praksisen er problematisk. Innovasjon Norge har derfor besluttet å endre praksisen rundt administrative ansettelser, slik at vi unngår lignende situasjoner,» skriver selskapet på sin hjemmeside.

Pressetreff hos Innovasjon Norge

FORKLARTE SEG: Se administrerende direktør Anita Krohn Traaseth svare på spørsmål om ansettelsen av Katharina Andresen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger