Hopp til innhold

PST: – Umulig å overvåke seg til trygghet

Kirkerådet er forberedt på at kirker kan være terrormål, men det er ingen grunn til å heve sikkerhetsnivået sier PST.

Kirkerådet har vært forberedt på at kirker kan bli terrormål, men mener det er nærmest umulig å beskytte seg mot slike angrep. I Norge har ingen kirker frem til nå hatt tiltak som skal stanse et eventuelt terrorangrep.

VIDEO: Kirkerådet har vært forberedt på at kirker kan bli terrormål, men mener det er nærmest umulig å beskytte seg mot slike angrep. I Norge har ingen kirker frem til nå hatt tiltak som skal stanse et eventuelt terrorangrep.

Angrepet på en kirke i Saint-Étienne-du-Rouvray ved Normandie i Frankrike hvor Fader Jacques Hamel (84) ble drept har skapt reaksjoner allerede. Nå ber de nasjonale politimyndighetene i Storbritannia om at kristne gudshus gjennomgår sine sikkerhetsrutiner.

I Norge har kirkerådet vært forberedt på at kirker kan være et terrormål, men mener det er nærmest umulig å beskytte seg mot slike angrep. PST sier til NRK at det er umulig å overvåke seg til trygghet.

– Mye kan bli gjort

Analysesjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Jon Fitje Hoffmann sier det mye som kan bli gjort, og mye som har blitt gjort for at Norge sikrer seg mot terrortrusselen.

– Det er umulig å overvåke seg til trygghet, eller sikre seg mot enhver terrortrussel. Veldig mye kan bli gjort, og mye har blitt gjort, men fullstendig sikkerhet kan vi ikke få, sier Fitje Hofmann til NRK.

– Mange nordmenn er sikkert preget etter mange terrorangrep i sommer, er det noen grunn til økt terrorfrykt i Norge?

– Vi gjør vurderinger ut ifra situasjonen i Norge og informasjonen vi har tilgang til. Ut ifra den så ser vi ingen grunn til å endre vår vurdering av terrortrusselen, sier Fitje Hoffmann.

Jon Fitje Hoffmann fagdirektør for analyse i PST

Det er umulig å overvåke seg til trygghet, sier fagdirektør for analyse i PST Jon Fitje Hoffmann til NRK.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

PST: – Vet det er en trussel

PSTs analysesjef sier til NRK at de følger flere ekstreme miljøer i Norge, men samtidig mener han faren for terrorangrep er mindre.

– Vi vet at det er en trussel og at vi har flere ekstreme miljøer. Samtidig har Norge blitt utpekt som en fiende, men flere faktorer peker i en retning at det er blitt mindre fare for terrorangrep, forteller Fitje Hoffmann.

– Hvor god oversikt har dere over radikaliserte islamister i Norge?

– Vi har kunnskap om flere ekstreme miljøer, ikke bare islamister men også høyreekstreme. Vi bruker de metodene og den kapasiteten vi har, men dette er et pågående arbeid som foregår kontinuerlig uavhengig om det skjer angrep i andre land, forteller PSTs analysesjef.

Politiet foran kirken i Saint-Etienne-du-Rouvray

Kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray overvåkes av politiet etter angrepet i går. Politiet i Storbritannia ber kirkene gå igjennom sikkerhetsrutinene.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

– Veldig brutalt

Direktør i Kirkerådet Jens-Petter Johnsen sier angrepet i Frankrike har vært en vekker over faren for terrorangrep mot norske kirker.

Jacques Hamel inne i kirken

Den 84 år gamle presten Jacques Hamel ble drept etter angrepet på kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray.

Foto: HO / Afp

– Når det skjer et drap i et kirkerom, som er et hellig rom, så er det veldig brutalt. Enhver kirkegjenger, og ikke minst kirkevakter og prester vil i en fase være litt ekstra oppmerksomme, forteller Johnsen til NRK.

Kirkerådets ledelse er ikke overrasket over at europeiske kirker nå blir mål for terror, samtidig som de fordømmer angrepet i Nord-Frankrike.

– Tro og religion er noe av det innerste hos folk. Skal du skape frykt gjør du det på denne måten. Så det er ikke overraskende at islamister nå utfører angrep mot kirker, forteller direktør i Kirkerådet. ​

AKTUELT NÅ