Kirketerroristen ble overvåket av politiet

Den ene av de to mennene som angrep en kirke og drepte en prest i Frankrike i dag, gikk med elektronisk fotlenke. Den unge mannen var under overvåking etter at han to ganger hadde forsøkt å reise til Syria.

Angrep, Saint-Etienne-du-Rouvray

Begge de to mennene som angrep kirken ble skutt og drept av fransk politi.

Foto: - / Afp

Statsadvokat François Moulins sier mannen heter Adel Kermiche og at det var han som gjennomførte drapet.

Kermiche var under overvåking av franske myndigheter etter å ha forsøkt å komme seg til Syria to ganger. Han var utstyrt med en elektronisk lenke etter et fengselsopphold på seks måneder.

Ifølge AP var moren hans professor og søsteren hans lege i Rouen. Familien skal ha tatt kontakt med franske myndigheter fordi de var bekymret for hans radikalisering og for å hindre ham i å reise til Syria.

En terrorist under overvåking

Med fotlenken måtte han registrere seg hos politiet hver eneste dag. Han kunne forlate huset mellom klokka 0830 og 1230, fra mandag til fredag og det var i dette tidsrommet kirken ble angrepet.

Under morgenmessen tirsdag tok han og en foreløpig ukjent mann seg inn i kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray der de tok fem gisler. Nonnen Danielle forteller at de utførte et slags ritual på arabisk ved alteret og at de filmet seg selv.

Hun kom seg unna idet de angrep presten, 86 år gamle Jacques Hamel.

– De tvang ham til å sitte på kne, sier hun.

Brukte gislene som skjold

Presten og to nonner og to kirkegjengere ble tatt som gisler, mens Danielle kom seg unna og fikk varslet en bilfører som kom kjørende forbi.

De to mennene drepte presten og skadet ett av de andre gislene alvorlig. IS tar i en kunngjøring på seg ansvaret for angrepet.

Den franske statsadvokaten François Moulins sier de to bar på falske eksplosiver og et falskt bombebelte under angrepet. Moulins sier de to mennene brukte gislene som levende skjold for å hindre politiet i å storme kirken.

Statsministeren: – Vi er i krig

Statsminister Manuel Valls sier at franskmenn må ta inn over seg at landet er i krig.

– Franskmenn må endre sin holdning til sikkerhet. I dag har vi de verktøyene vi trenger for å bekjempe terror. Vi kan ikke vedta en ny lov hver gang det skjer et angrep. Og det kommer kanskje flere, sier han.

Valls mener islamister ønsker å starte en religionskrig. På fransk TV i kveld sa han at terror må bekjempes med loven som våpen og uten å sette demokratiet i fare.

President François Hollande har avlyst en planlagt reise til Praha i morgen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.