Naboer om kirkedrapsmannen: – Han snakket ikke om annet enn Syria

19-åringen som drepte en prest Saint-Etienne-du-Rouvray tirsdag, hadde forsøkt å slutte seg til IS to ganger. Alle i den lille byen visste om fanatismen hans, forteller naboer til franske medier.

EUROPE-ATTACKS/FRANCE

MORGENMESSE: Det var i denne katolske kirken at den 86 år gamle presten holdt morgenmesse kl. 09 hver dag. I går kom to islamister inn og skar av halsen på ham.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Adel Kermiche (19) var en av to personer som torsdag drepte presten Jacques Hamel og skadet en annen mann med kniv.

Han var fullstendig oppslukt av hellig krig.

Christian, nabo av terroristen

En ung mann som avisen Le Parisien har snakket med i Saint-Etienne-du-Rouvray forteller at han skjønte at det var Kermiche som var en av drapsmennene så snart han hørte om hendelsen i nyhetene.

France Hostage Taking

FALSKE BOMBEBELTER: Ifølge kilder avisen Le Point har snakket med, skal de to terroristene hatt på seg falske bombebelter da de stormet ut av kirken.

Foto: Francois Mori / Ap

– Jeg kan ikke tenke meg at noen andre enn Adel kunne være gal nok til å gjøre noe sånt, sier han.

Den lille byen i Normandie beskrives som et sted der alle kjenner hverandre, og flere avisen har snakket med sier de alle visste at Kermiche var radikalisert.

Kunne ikke sitere ett eneste vers fra koranen

– Han snakket ikke om annet enn Syria, om at han drømte om å drepe Bashar al-Assads soldater, sier en gutt som presenterer seg som en barndomsvenn av terroristen.

Han forteller at Kermiche likevel ikke var i stand til å sitere ett eneste vers fra Koranen.

EUROPE-ATTACKS/FRANCE

ARRESTERT: Her blir en person arrestert i nærheten av kirken hvor terrorangrepet fant sted tidligere på dagen. Det er fortsatt uvisst om denne mannen hadde noen tilknytning til terroristene.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

19-åringen gjorde gjentatte forsøk på å komme seg til Syria.

Den første gangen ble han arrestert i Tyskland. og sendt hjem igjen. Den siste gangen, i mai i fjor, kom han seg til Tyrkia før han ble arrestert og sendt hjem på ny.

Jeg følte meg fullstendig maktesløs.

terroristens mor

Naboen Christian sier at både søsteren, foreldrene og han selv hadde gjort alt de kunne for å få Adel på andre tanker.

France Hostage Taking

VELKJENT: Alle i den lille byen viste om 19-åringens fanatiske holdninger og mange forsøkte forgjeves å få ham på andre baner.

Foto: Francois Mori / Ap

– Jeg prøvde å snakke med ham, få ham til å slutte med de destruktive tankene, men han var som fanget av en sekt, fullstendig oppslukt av hellig krig.

Sist gang Christian hadde truffet terroristen, var dagen før angrepet. Da hadde han hatt dårlig tid, fordi han skulle i moskeen.

Forandret seg

Til Avisen Le Point har moren til terroristen fortalt at sønnen opprinnelig var en glad og populær gutt, som likte musikk og jenter. Han hadde forandret seg etter angrepet mot Charlie Hebdo, og og blitt mer og mer fanatisk.

Politiet mener den andre mannen som angrep en prest i en kirke i Frankrike i går er en 19-åring de kaller Malik P. Han skal være fra den sørøstlige delen av Frankrike, melder Reuters.

Etter å ha drept den 86 år gamle presten og livstruende skadet et av de andre gislene, kom de løpende ut av kirken med kniver i hendene.

Ifølge politikilder skal den ene ha hatt en falsk bombe i sekken, mens den andre hadde et falsk bombebelte festet rundt livet. Politiet skjøt begge på stedet.

SISTE NYTT

Siste nytt