- Dette krever en skarp reaksjon fra Norge

Det at flere hundre nordmenn skal være overvåket av amerikanske myndigheter bryter med internasjonal kutyme, mener forskningssjef i NUPI, Iver B. Neumann.

USAs ambassade i Oslo sammen med Iver B. Neumann

Iver B. Neumann (innfelt) mener dette krever en skarp reaksjon fra Norge.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

– Alt annet enn en sterk reaksjon fra Norge på dette vil ikke være i henhold til internasjonal kutyme. Grunnen er at det er suveren stats første oppgave å sørge for at andre ikke land tar seg til rette på deres territorium og særlig ikke overfor egne borger, sier Iver B. Neumann.

Systematisk overvåking

I kveld kunne TV 2 avsløre at USA siden 2000 skal ha bygget opp etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) i Norge som har hatt som mål om å drive systematisk overvåking av nordmenn.

Formålet med overvåkingen skal være å hindre terror mot USAs ambassade og ambassadørboligen i Oslo.

– Jeg er ikke orientert om at de har drevet med noen som helst overvåkningsaktivitet, men for å være på den sikre siden har jeg bedt departementet undersøke om noen andre har vist. Jeg har også bedt om en redegjørelse fra PST og politidirektoratet, sier justisminister Knut Storberget til NRK.

Amerikansk UD bekrefter overfor TV 2 at en SDU-enhet er etablert i Norge og at enhetene bidrar med informasjon til SIMAS.

UD ukjent med opplysningene

Amerikansk UD sier virksomheten er avklart med norske myndigheter, men det norske Utenriksdepartementet sier at de ikke er kjent med virksomheten.

– Hvis det viser seg at en ambassade har hatt virksomhet i Oslo som ikke er i tråd med norsk lovgivning så må vi ta det opp med ambassaden, sier Frode O. Andersen, pressetalsmann i UD.

– Når folk blir pensjonert kan de fritt ta seg jobb for en ambassade, men det er spørsmål om hva de har gjort, og det er ikke min oppgave å vurdere nå i kveld. Men hvis de har gjort noe ulovlig er sak for politi og påtalemyndighet, sier Storberget.

– Dette ville jeg ikke likt

Hans forgjenger Odd Einar Dørum, som var justisminister fra 2001 til 2005, kjente ikke til saken.

– Detter er ukjent for meg og dette burde vært diskutert på en åpen og ryddig måte, sier Dørum til TV 2.

– For å si det veldig enkelt, så ville jeg aldri likt at noen opererte på norsk jord på en måte som jeg ikke hadde kjennskap til, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger