Hvor ble det av go'været?

I forrige uke var det sommervær flere steder sør for Trøndelag, men onsdag kom snøen tilbake på Østlandet. – Det kan til og med snø i juni, sier statsmeteorolog.

Snø i Oslo i Mai

HER KOMMER VINTER'N: Neida. Ifølge statsmeteorolog John Smits kan de som våknet til sludd og snø vente bedre vær om et par dager, men sommershortsen er det ikke noe vits i å hente fram helt enda.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Man kan nesten si at mai er en overgangsmåned mellom vinteren og sommeren. Vi har tidligere sett så høye temperaturer som 30 grader i mai, men vi har også sett kuldegrader og vintervær mange steder, sier statsmeteorolog John Smits.

John Smiths

STATSMETEOROLOG: Litt finere vær vil sannsynligvis komme snikende tilbake om et par dager, men det finnes ingen garanti for at det ikke kan snø helt uti juni, sier Jon Smits.

Foto: NRK

6. mai i forrige uke var årets hittil varmeste dag. Fra Trøndelag og sørover i landet steg målestokken langt over 20 grader flere steder. Den høyeste temperaturen var 26 grader i Telemark.

Les også: Så stor er risikoen for at du får regn på 17. mai

Snø på Østlandet

Moroa varte ikke lenge for det sørlige Norge – temperaturen har blitt gradvis lavere og i dag våknet store deler av Østlandet til sludd og snø.

Holmenkollen i dag

TRE GRADER, HOLMENKOLLEN I DAG: Ikke akkurat «kom mai, du skjønne milde». I forrige uke var det knalltemperaturer i hovedstaden, som i dag våknet opp til sludd og snø.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

I både Kristiansand og Stavanger regner det, mens det peneste været er å finne i Bergen og Bodø, Tromsø og Vardø.

Ifølge Smits kan dem som våknet til sludd og snø vente bedre vær om et par dager, men sommershortsen er det ikke noe vits i å hente fram helt enda.

– Været blir antageligvis bedre i løpet av noen dager, men det blir ikke helt knall. Det blir stigende temperatur, for det ser ut til å komme mildere luftmasser inn i den sørlige delen av landet. I nord blir det ganske kjølig en stund framover, men også der går det i retning av stigende temperatur i den kommende uka.

Pløyer

IKKE UVANLIG: Snø i mai er ikke uvanlig. Det er bare vi som glemmer fort, ifølge klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Glemsomme

– Gjennomsnittet i Oslo i perioden 1.- 9. mai er den femten høyeste maitemperaturen målt siden 1939. I Tromsø er den samme perioden den tjuende kaldeste, sier Helga Therese Tilley Tajet, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Helga Therese Tilley Tajet

KLIMAFORSKER: Vi er glemsomme når det kommer til været, mener Helga Therese Tilley Tajet.

Foto: Privat

Hun er enig i at store værforandringer i mai ikke er uvanlig. Eksempelvis er den høyeste målte temperaturen i Oslo i mai 29,8 grader i 2012, mot -3,4 grader i 1941 som laveste temperatur.

Ny studie: – Klimaforskere er egentlig enige om global oppvarming

– Det er litt morsomt. Nå som det har blitt kaldt, tenker nok mange at «mai er så kaldt i år», men vi hadde jo faktisk noen skikkelig varme dager forrige uke i Oslo. Vi glemmer fort.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger