NRK Meny
Normal

Hva skjer nå, Jens?

Etter et godt valg drar Jens Stoltenberg på jakt etter et nytt mannskap, men når er den nye regjeringen på plass?

Jens Stoltenberg hever seiersarmen på Arbeiderpartiets valgvake i 2009
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Statsministeren brukte i går lang tid med å innkassere seieren, og han var forsiktig med lovnadene.

Økte for andre valg på rad

– Jeg brukte lang tid fordi jeg mener valgresultat er en alvorlig sak, sa Jens Stoltenberg i natt, om resultatet der partiet hans gikk frem 2,8 prosentpoeng til 35,5 prosent, og sikret et fortsatt rødgrønt-flertall med 86 mandater.

Og han har nå litt tid nå før han trenger å presentere en ny regjering.

– Det vanlige er å legge frem et budsjett og umiddelbart etter det har vi nok en ny regjering klar, noe som vanligvis skjer i midten av oktober, sier samfunnsredaktør i NRK, Kyrre Nakkim, og får støtte fra valgforsker Bernt Aardal.

– De nærmeste dagene skjer det nok ikke så veldig mye, sier Aardal, som mener at de rødgrønne ikke har så veldig dårlig tid.

Reiser på jakt, før USA

Jens Stoltenberg fortalte i forrige uke at han nå skal ha en frihelg for første gang siden valgkampen startet for å dyrke sin nye hobby; jakt.

Deretter reiser han mandag til USA for å snakke med FN og Storbritannias statsminister Gordon Brown. Og kommer ikke tilbake før fredag 26. September.

Etter det er det ikke mer enn tid av veien før Kongen, i første halvdel av oktober, åpner det nye Stortinget. En tale som skal fortelle Stortinget om hovedlinjene i den nye regjeringens politikk for de neste årene.

– Trontalen vil være et naturlig tidspunkt å presentere en ny regjering, sa Stoltenberg under nattens partilederdebatt i Stortingets vandrehall.

Brukte fire uker forrige gang

De rødgrønne brukte rundt fire uker under forrige Soria Moria-forhandlinger, de har nok ikke like god tid i denne gangen.

– De vil nok ikke bruke like lang tid denne gangen, de kjenner hverandre og har allerede samarbeidet i fire år, sier Aardal, som ikke vil spekulere i når regjeringen er klar.

– Den nye Soria Moria-erklæringen vil ikke være like omfattende som den forrige, innrømmer både Sp-nestleder Lars Peder Brekk og partisekretær i Ap, Raymond Johansen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger