Hopp til innhold

- Jens er nå en av de store

Jens Stoltenberg kan etter nattens valgseier regnes som en av de store statsministrene i Ap.

Jens Stoltenberg hever seiersarmen på Arbeiderpartiets valgvake i 2009
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

- Jeg er sliten, men tilfreds. Man skal være sliten når man har hatt en jevn valgkamp, konkluderte statsministeren da han kom hjem til statsministerboligen i Parkveien et steinkast bak Slottet i Oslo sent i natt.

Det er ikke altfor lenge siden han og kona Ingrid Schulerud flyttet inn . De slipper altså å flytte ut.

Arbeiderpartiet har gjort et svært godt valg. Når 99,9 prosent av stemmene er opptalt har Arbeiderpartiet 35,5 prosent av stemmene. De får med det en uttelling med 64 representanter, en fremgang på 3 fra valget i 2005.

Sjekk valgresultatene her

Men selv om seieren ble varslet i valgdagsmålingene klokken 21 og det ble klart at de rødgrønne hadde et overtak i det som ble spådd til å bli en svært jevn batalje, ventet partileder og statsminister Jens Stoltenberg helt til over midnatt før han forlot bakrommet på valgvaken og talte til sine egne.

Selv da tok han forbehold, om at fintellingen ikke viser noe annet resultat.

Første gang på 16 år

Det er første gang på 16 år en regjering har overlevd et valg. Og det er første gang siden Borten-regjeringen i 1969, at en flertallsregjering har klart å beholde flertallet sitt.

Stoltenberg selv trakk frem at det er første gang at Arbeiderpartiet går frem to valg på rad.

Jens Stoltenberg må derfor etter dette valget regnes med som en av de store statsminstrene i Arbeiderpartiet, mener valgforsker og professor Bernt Aardal.

- For Arbeiderpartiet er det å beholde regjeringsmakten viktig, og slik sett er Jens Stoltenberg en del av Aps gamle tradisjon, mener Aardal som tilbragte natten med å analysere valgresultatene for NRKs TV-seere.

- Men hans læremester, Gro Harlem Brundtland, maktet aldri å gjøre så godt fra seg i valg, sier han.

Første gang Stoltenberg var statsminister ved et valg, i 2001, gikk Stoltenberg og Arbeiderpartiet folkelig sagt "på trynet" med en oppslutning på i overkant av 24 prosent. Bildene fra den valgnatten taler sitt tydelige språk.

Fem år etter maktet partiet å svinge seg opp på 32,7 prosent, da de lovet velgerne det rød-grønne samarbeidet. Denne oppslutningen passerer de med god margin nå, med en økning på 2,8 prosentpoeng.

Jens Stoltenberg i 2001, 2005 og 2009

Jens Stoltenberg i tre valgutgaver, i 2001, 2005 og 2009.

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix/Daniel Sannum Lauten/AFP/Heiko Junge/Scanpix

Aardal vurderer Stoltenbergs innsats slik.

- Han har maktet å bringe Arbeiderpartiet tilbake i regjeringsposisjon, han var den som stod bak strategien om å samarbeide med andre for å oppnå det, han har maktet å beholde denne posisjonen og i enkelte fylker er partiet tilbake til gamle høyder. I Oppland, Hedmark og Finnmark har de mellom 40 og 50 prosent, sier Aardal.

Ap tok ungdommen

Selv var Stoltenberg opptatt av å ikke skryte av seieren i går kveld. På takketalen på valgvaken ble alle nevnt og få glemt. Alt fra velgere til fagbevegelsen og ungdommen fikk sin takk. Og ikke minst regjeringspartnerne.

Statsministeren selv mente en av de største seirene lå i at Arbeiderpartiet klarte å bli største parti blant ungdommene.

Men han ville ikke å ta munnen for full av seiersord. Det var en svært nøktern valgvinner som snakket med pressen etter partilederrunden i Stortinget.

- Vi har et godt grunnlag fra fire år tilbake,men det som er klart, er at det kommer både motgang og medgang. Og det ligger harde tak foran oss. Men det blir fire nye år, konkluderte Stoltenberg klokken 01.00.

Video nsps_upload_2009_9_15_1_59_36_1623.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Stoltenberg om hva som venter

Knekket valgkoden

Hvordan sikret han så seieren, selv om Frp-koden til tidligere partisekretær Martin Kolberg ikke er knekt?

- Arbeiderpartiet generelt og Jens Stoltenberg spesielt har gjort en svært god valgkamp. Jens har vært med i mer eller mindre alle debattene. Alle har snakket om at fokuset skiftet fra Siv Jensen til Erna Solberg, men Jens har vært der hele veien. store deler av seieren må tilfalle ham, sier Bernt Aardal.

- I tillegg fikk han og Ap hjelp av de andre partiene, Senterpartiet maktet å holde stillingen og SV gikk ikke så mye tilbake man kunne frykte, sier Aardal.

Han minner om at tre-parti-regjeringen raskt etter valgseieren i 2005, mistet flertallet sitt på meningsmålingene. Og at det ikke var før de siste par ukene, at de lå og vaket rundt flertallsposisjon.

- I tillegg er det verdt å huske at siden det store oljefondet ble synlig i samfunnsøkonomien på 1990-tallet, har de sittende regjeringene gått ned på en dundrende nederlag.

- Både Stoltenberg I og Bondevik II hadde begge en tilbakegang på nøyaktig 10,7 prosentpoeng ved valget. Så årets seier er svært sterk, mener Aardal.

Ble en trygg havn

Førsteamanuensis Torstein Hjellum mener valgseieren skyldes at Stoltenberg og Arbeiderpartiet maktet å fremstå som forsvarer og «trygg havn» for den norske velferdsmodellen.

- Under Stoltenbeg I-regjeringen var det en nystrakt nyliberalisme, med delprivatisering av selskaper som Statoil og Telenor. Under finanskrisen det siste året, har Ap vendt tilbake til synet om at en sterk stat og statsstyring er nødvendig og Stoltenberg har gått til venstre i forhold til sitt første regjeringsprosjekt. Og han har alliert seg med fagbevegelsen, som han takket for hjelp til seier i natt.

Han mener det er Ap som tjente på det skarpe skillet som kom i valgkampen om ulike modeller på velferdsløsninger.

- Det er her Jens har imponert meg i debatter. Han har maktet å trekke hovedlinjene mellom Frp og Høyre på den ene siden og Ap på den andre, og maktet å fremstå som garantien for en fortsatt sterk velferdsstat basert på fellesskap. Og Stoltenberg har ikke latt seg lure på avveier.

- Dermed ble han en «trygg havn» mange søkte mot, som en forsikring for undergraving av velferdsstaten. Kristelig Folkeparti og Venstre har havnet i en skvis mellom to modeller, og ble trukket ned på det, sier Hjellum.

Men selv om Stoltenberg maktet å vinne valget på en overbevisende måte, tror ikke Hjellum han har en lett jobb foran seg.

- Høyre og Frp vil forsette å presse på - og trolig nærme seg hverandre og utgjøre en motpol til Ap og regjeringspartnerne spesielt i skole og velferdsspørsmål. Her blir alliansen med de tunge fagforbundene viktig for Ap.

Statsbudsjettet venter

Statsminsteren selv har ikke tenkt å hvilke på laurbærene.

- Nå starter forberedelsene og fremleggelsen av statsbudsjettet, deretter følger trontalen og så skal de tre partiene fremforhandle en en ny regjeringsplattform, sa seierherren like før han dro fra Stortinget ved 0100-tiden.

Få minutter etter var han hjemme i Parkveien, i statsministerboligen.

Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud ved statsministerboligen valgnatta.
Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

- Nå skal jeg slappe av, spise litt og ha det bra, sa statsministeren til den ventende pressen.

Før fru Ingrid Schulerud grep tak i ham og uttalte:

- Nå er han bare min, og geleidet sin statsministermann opp trappen til statsministerboligen.

AKTUELT NÅ