Hopp til innhold

Hva har du krav på dersom du må avlyse ferien i utlandet?

Har du leid et hus i utlandet, betalt for en flyreise eller bestilt en chartertur til Syden i sommer? Lurer du på om du får tilbake penger du allerede har betalt for ferien?

Strand i Syden

Får du igjen pengene dersom du har bestilt reise til Syden i sommer?

Foto: Anders Fagerjord, Flickr

Mange bekymrer seg for feriereisen de har planlagt på grunn av koronapandemien.

Har du leid et hus i en varmere del av Europa denne sommeren, eller bestilt en pakkereise og lurer på hva du skal gjøre?

Hvilke rettigheter har vi som forbrukere i forhold til reiseselskaper, forsikringsselskaper og flyselskaper?

Forholder seg til UDs reiseråd

Selskapene forholder seg til UDs reiseråd. Det bør vi forbrukere også gjøre.

Rådet er: «Utenriksdepartementet (UD) fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige, dette rådet gjelder til alle land i hele verden. Rådet gjelder inntil videre, det er ikke satt noen dato for hvor lenge det gjelder.» Dette rådet har virkning fra 14. mars 2020, og gjelder foreløpig fram til 20. august, men dette er ingen endelig dato.

Hva betyr dette for oss som forbrukere og ferien vår?

  • Har du leid et hus i for eksempel Spania, Frankrike eller Hellas, får du refundert utgiftene dine av forsikringsselskapet hvis du har leid huset før 14. mars. Dersom du har leid huset etter denne datoen, har du ikke krav på refusjon.
  • Har du leid et hus gjennom Airbnb, kan du avbestille huset dersom du har reservert det før 14. mars. Det er viktig å lese kontrakten nøye, for hver utleier kan ha ulike vilkår når de leier ut huset sitt. Har du leid huset etter 14. mars, gjelder de vanlige avbestillingsreglene.
  • Blir charterturen du har bestilt kansellert, har du krav på pengene tilbake innen 14 dager. Vanlige regler for slike reiser skal gjelde. Likevel anbefaler selskapene at du går inn på deres nettsider og sjekker hva som er gjelder til enhver tid.
  • Innstilte flyreiser skal refunderes i sin helhet av flyselskapet.
  • Du kan i utgangspunktet ikke avbestille en flybillett hvis du ikke har kjøpt billett med avbestillingsmuligheter. Flere flyselskaper tilbyr deg likevel å reise på et annet tidspunkt. Du har uansett rett til å få tilbake skatter og avgifter, hvis du likevel velger å avbestille en billett uten endringsmuligheter. Sjekk flyselskapets nettsider for informasjon.
  • Forsikringsselskapene dekker ikke avbestillinger av innenlandsreiser.

Forsikringsselskapene

Før du kontakter forsikringsselskapet ditt, er det viktig at du har vært i kontakt med reiseselskap eller utleier for å finne ut hva de dekker av utgiftene dine. Forsikringsselskapet dekker det resterende beløpet. Dette gjelder for reiser og bestillinger du har gjort før 14. mars, og så lenge UDs reiseråd varer.

Statsminister Erna Solbergs råd er fremdeles dette: Bruk sommerferien din i Norge.

Reiseselskaper: Ikke sikkert sommerferien kan gjennomføres selv om EU åpner opp

AKTUELT NÅ