Hopp til innhold

Hussain-dom kan gi lovendring

I dag kommer dommen mot Ubaydullah Hussain, som er tiltalt for oppfordring til terror. Blir Hussain frifunnet, vil PST bruke dommen som argument for en ny lov som forbyr hylling av terror, tror advokat Jon Wessel-Aas.

John Christian Elden og Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain og hans forsvarer, John Christian Elden.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Det er jo grunn til å tro at de som har tatt til orde for å få en ny straffebestemmelse om forherligelse av terror vil bruke en frikjennelse som et argument for at det er det de kanskje vil betegne som et hull som må tettes i lovgivningen. Det er en debatt vil selvfølgelig må ta, sier Wessel-Aas.

Bakgrunnen for tiltalen mot Ubaydullah Hussain er at han hyllet fire terrorangrep, deriblant angrepet i London i fjor da en soldat ble drept av to menn på åpen gate.

Etter angrepet skrev Hussain følgende på Facebook:

«Gledelige nyheter fra England. En terrorist svin fra det britiske militæret slaktet av våres modige brødre mens de ropte Allahu Akbar….»

Hussain bør dømmes til 10 måneders fengsel, sa aktor Carl Fredrik Fari da rettsaken startet.

– Vi mener at det som er beskrevet i tiltalen samlet sett er en oppfordring til å iverksette terrorhandlinger, sier Fari.

Carl Fredrik Fari

Aktor Carl Fredrik Fari i Oslo tingrett.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

–En domfellelse kan virke mot sin hensikt

Forsker og forfatter Lars Gule

Islamforsker Lars Gule mener en fellende dom mot Hussain kan gi det islamistiske miljøet i Norge større oppslutning.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi mener dette er godt innenfor ytringsfriheten, svarte forsvarer Jon Christian Elden. Ifølge Elden regner Hussain med å bli frikjent på grunn av det.

Lars Gule forsker på islam og Midtøsten ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han mener en frifinnelse kan føre til at flere føler seg oppmuntret til å komme med lignende hyllester til terrorhandlinger.

– Og kanskje hyllester som ligger enda nærmere oppfordring til terror enn i dette tilfellet, sier Gule.

Men en dom mot Hussain kan også virke mot sin hensikt, ifølge forskeren.

– Da risikerer vi at andre vil slutte seg til dette miljøet. I verste fall får en del bekreftet sin virkelighetsoppfatning og reiser til Syria. Det er ikke et umulig scenario ved en fellende dom, mener Gule.

Advokat Jon Wessel-Aas

Jon Wessel-Aas.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Advokat Jon Wessel-Aas tror en eventuell frifinnelse vil føre til debatt om norske terrorlover.

– Jeg tror det er ganske opplagt at PST vil bruke en frifinnelse for et argument for at det de allerede har foreslått vil bli ny lovgivning, sier han.

PST sa i fjor at de vil forby hylling av terror. Til NRK sier de at de nå er i innspurten av et høringsforslag om ny terrorlover, men at dette er et krevende arbeid å lage lover som skal fungere hensiktsmessig og virke forebyggende.

Saken mot Hussain er en prøvesak, ettersom ingen er tidligere tiltalt for indirekte oppfordring til terror.

Les: – Jeg anerkjenner ikke deres menneskelagde lover
Les: Ber om ti måneders fengsel for Hussain

AKTUELT NÅ