Hopp til innhold

– Jeg anerkjenner ikke deres menneskelagde lover

OSLO TINGRETT (NRK): Islamisten Ubaydullah Hussain erklærte seg ikke skyldig da saken mot ham startet i Oslo tingrett. Han nektet å svare da aktor startet sin utspørring.

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain og hans forsvarer John Christian Elden på vei inn til Oslo tingrett. Hussain er tiltalt for offentlig å ha oppfordret noen til å iverksette drap.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain møter i Oslo tingrett tiltalt for å ha oppfordret til drap for å skape frykt i befolkningen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Hussain måtte tirsdag møte i retten og svare for flere av sine ytringer på Facebook. Påtalemyndigheten har tiltalt ham for offentlig å ha oppfordret noen til å iverksette drap, med hensikt å skape alvorlig frykt i befolkningen.

Aktor mener hensikten var å tvinge norske myndigheter til å avstå fra å delta militært i muslimske land.

Nektet å svare

Før aktor begynte sin utspørring av Hussain, benyttet tiltalte seg av muligheten til fri forklaring.

Hussain sa at han ikke er overrasket over at myndighetene har tiltalt ham.

– De har prøvd å stoppe meg. Det har ikke vært min hensikt å oppfordre til drap, eller skape frykt i befolkningen. Selv om noen synes mine meninger er forkastelige, så har jeg fortsatt rett til å ytre meg i det såkalte demokratiske Norge, som er stolte av sin ytringsfrihet, sa han.

Han mener myndighetene driver en politisk og religiøs forfølgelse av ham, og sier at han ikke anerkjenner «deres menneskelagde lover».

– Men om dere skal praktisere dem, må de praktiseres likt, sa Hussain.

– Min lojalitet er kun til Allah, profeten Mohammed, islam og de troende muslimene. Min støtte er til de som kjemper mot okkupasjonen av sine land, undertrykkelse og forfølgelse, og jeg vil fortsette å ytre meg inntil Vesten har trukket seg ut av vårt land, sa Hussain.

Deretter nektet Hussain å svare på aktors spørsmål om saken.

– Jeg kommer ikke til å svare på spørsmål angående saken. Det er ikke hensiktsmessig å stille spørsmål, gjentok Hussain da Fari begynte sin utspørring.

Aktor gikk igjennom tidligere uttalelser i media, og spurte blant annet om han fortsatt står for disse uttalelsene, og siktet blant annet til en hyllest av Osama bin Laden og et nytt angrep på synagogen i Oslo.

Hussain gjentok «ingen kommentar» på alle spørsmålene fra aktor.

Carl Fredrik Fari hilser på Hussain

Aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari hilser på Ubaydullah Hussain før rettssaken startet tirsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Oppfordring til terror

Statsadvokat og aktor i saken Carl Fredrik Fari mener at Hussain ved å hylle terror også oppfordrer til nye terrorhandlinger.

Tidligere i år ble Hussain dømt til 120 dager i fengsel for trusler mot journalister og hatefulle ytringer mot jøder og homofile. Dommen ble anket av aktor og er ikke rettskraftig.

– Ideelt sett burde disse to sakene gått samtidig, sa aktor i Oslo tingrett da han hadde gått igjennom tiltalen.

I sin innledning sa Elden at tiltalen inneholdt mye for «kreti og pleti». Elden siktet blant annet til punket i tiltalen der det står at Hussain endret forsidebildet på Facebook til bilder av Abdulla Ahmed Ali og syv andre personer som i 2009 ble dømt for å ha planlagt å sprenge fly.

Hussain dro på smilebåndet da Elden sa at retten vil få mye å gjøre fremover dersom det er straffbart å laste opp et bilde av bin Laden på Facebook.

Påtalemyndigheten mener Hussains gjentatte terror-forherligelser på Facebook i løpet av fjoråret indirekte oppfordrer andre til å drepe, med mål om skape alvorlig frykt i befolkningen eller å legge press på myndighetene.

Forsker og forfatter Lars Gule

Forsker ved HiO og forfatter Lars Gule mener Hussains manglende svar gjør det vanskelig for aktor.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– En vanskelig oppgave for aktor

Forsker Lars Gule var tirsdag til stede i tingretten. Til NRK sier han at Hussains strategi gjør det vanskelig for aktor å presentere Hussain på en måte som skal rettferdiggjøre at de uttalelsene han er tiltalt for, utgjør en oppfordringer til terror.

Gule påpeker at aktor innrømmer at uttalelsene ikke er direkte oppfordringer, men indirekte.

– Det betyr at denne sammenhengen med Hussain som person, hva han ellers har sagt, eller tilknytningen til Profetens Ummah, blir viktig når man skal bevise at dette er oppfordringer til terror. Han har fått en vanskelig oppgave, sier Gule.

Han mener aktors sak kunne ha vært sterkere.

– Dette er en prøvesak. Det er ny jus. Her vil man teste grensene for det som har med oppfordring til vold og terror å gjøre. Jeg vil tro at denne saken kan komme til å ende opp i Høyesterett, sier Gule.

Han mener det er viktig at man fra tid til annen bruker rettsvesenet til å sette grenser for ekstreme grenser.

Den norske islamisten Ubaydullah Hussain erklærte seg ikke skyldig da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett i dag. 29-åringen er tiltalt for oppfordring til drap og hyllester på Facebook av terroristene som angrep In Amenas og Boston Maraton. Tidligere i år ble Hussain dømt for hatefulle ytringer mot jøder og homofile og for trusler mot journalister. Hussain er talsmann for den ekstremistiske gruppa Profetens Ummah.

Nett-tv: Islamisten Ubaydullah Hussain erklærte seg ikke skyldig da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett tirsdag.

Profetens Ummah

Hussain er talsmann for den ekstremistiske gruppa Profetens Ummah.

I slutten av august møtte flere tusen mennesker opp til demonstrasjonstog i Oslos gater mot Hussain og Profetens Ummah. Bakgrunnen var et intervju med VG der Hussain forsvarer terrorgruppa Den islamske stat (IS) sine brutale herjinger i Irak – inkludert halshugging.

Rettssaken går over tre dager.

AKTUELT NÅ