NRK Meny
Normal

Høyre: – MdG blir for navlebeskuende og naivt

Venstre har åpnet for å ta MdG inn i regjering med KrF og Høyre etter 2017. Nå kan Nikolai Astrup (H) ha lukket døren ettertrykkelig.

Nærbilde av Nikolai Astrup, blå bakgrunn

Nikolai Astrup (H) mener MdG har en problematisk tilnærming til å løse klimautfordringene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Trine Skei Grande med hånden i ansiktet

Trine Skei Grande (V) åpner for å ha med MdG i regjering.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det blir en mindretallsregjering i 2017. Det beste ville være med Høyre, KrF og Venstre. Jeg inviterer gjerne MdG inn hvis det viser seg at de er blokkuavhengig.

Det sa Venstreleder Trine Skei Grande da hun talte til eget landsmøte i helgen.

På Politisk kvarter på NRK heller Nikolai Astrup, andre parlamentarisk nestleder i Høyre, kaldt vann i talen til Grande når det gjelder MdG.

Han er lite imponert av det han har sett av partiet så langt.

Beskylder MdG for å stikke hodet i sanden

– Det er mye bra med MdG, men hovedutfordringen er at de angriper klima- og miljøutfordringene med pisk, forbud og tvang, fremfor med oppmuntring og gulrøtter. Da tror jeg det er vanskelig å få folk med seg, sier Astrup før han fyrer av følgende bredside mot miljøpartiet:

– Miljøsaken er ikke et norgesmesterskap, det er ikke noe europamesterskap, det er en global dugnad der alle må bidra. Jeg føler at MdG litt for ofte stikker hodet i sanden og ikke bidrar med konstruktive løsninger på de utfordringene vi står overfor. Det blir for navlebeskuende og naivt.

Han sier Høyre har et godt samarbeid med både Frp, Venstre og KrF per i dag, og at den sittende regjeringen har gjort det han mener er et positivt taktskifte for miljøpolitikken i Norge.

– Jeg har alltid ment at hvis man tenker grønt bør man stemme blått. Vårt samarbeid viser at vi får til veldig mye, også med Frp som er opptatt av resultater, sier Astrup.

Shopper grønn politikk

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne vil presse frem grønnere politikk til både høyre og venstre i norsk politikk.

Foto: Syver Gustavo Svensrud / NRK

Rasmus Hansson i MdG tar både kritikken fra Høyre og regjeringsinvitasjonen fra Venstre med knusende ro og lener seg på at partiet er blokkuavhengig.

– Vi har i mer enn to år sagt at de grønneste partiene bør slå sammen kreftene sine for å presse både Høyre og Arbeiderpartiet til maksimal grønn politikk. At Venstre åpner for den type samarbeid synes vi er spennende, men vi kommer til å fortsette å presse i begge retninger, sier Hansson.

For å få det til mener Hansson at Venstre må «ta skrittet fullt ut» og gjøre det klart at grønn politikk er viktigere enn blå også blant dagens samarbeidspartier.

– Vi må bruke de strategiske mulighetene vi har til å få Høyre og Arbeiderpartiet til å konkurrere om hvem som er best på miljø. Det er da vi får den maksimalt beste grønne regjeringen i 2017, sier Hansson.

Han avviser kategorisk Venstres gjentatte argumentasjon om at de største gjennomslagene i klimapolitikken er på borgerlig side.

– Venstre gjør en heroisk innsats for å reparere på forslagene fra Frp og Høyre, men det er lite de får til, sier Hansson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger