Hopp til innhold

Høyre presses av sine egne om tiggeforbud

Oslo Høyre ber partikollegene på Stortinget gjøre som Frp: Stemme for Senterpartiets forslag om å forby tigging over hele landet.

Tigging i Oslo

UVISS SKJEBNE: Tilreisende og norske tiggere går usikre tider i møte. I vår skal Stortinget behandle forslag om både lokale og nasjonale forbud.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Et forbud vil føre til at langt færre tiggere kommer hit. Da er det ikke interessant å dra til Norge fra de østre deler av Europa, og vips vil det problemet være borte fra vårt gatebilde, sier Øystein Sundelin, gruppeleder i Oslo Høyre.

Fredag fremmet Høyre/Frp-regjeringen et forslag til Stortinget om at kommunene selv skal få bestemme om de vil forby tigging eller ikke.

Samtidig går partiprogrammene til begge regjeringspartiene inn for at Norges tidligere forbud mot tigging skal gjeninnføres. Også Senterpartiet støtter dette synet, og som NRK fortalte mandag morgen vil partiet fremme et eget forslag om et statlig, landsdekkende forbud.

KrF: – Ytringsfriheten kan ikke avgjøres lokalt

Fremskrittspartiets stortingsgruppe sier de vil stemme ja til både regjeringens forslag om lokale forbud og Senterpartiets forslag om et nasjonalt forbud.

Øystein Sundelin (H)

FOR FORBUD: Øystein Sundelin i Oslo Høyre mener et forbud mot tigging er rett vei å gå.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Erik Lunde KrF

MOT FORBUD: Erik Lunde i Oslo KrF mener et tiggeforbud vil være et fåfengt forsøk på å forby sosial nød og fattigdom.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Jeg vil anta at situasjonen for Frp blir at vi stemmer for et lokalt tiggeforbud som kan innføres allerede i sommer, og deretter gir regjeringen i oppdrag å se på et nasjonalt tiggeforbud som kan komme fra neste år, sa justispolitisk talsperson Ulf Leirstein til NRK tidligere i dag.

Nå oppfordrer gruppelederen i Oslo Høyre Høyres representanter på Stortinget til å gjøre det samme.

– Jeg håper vi først stemmer for vårt eget forslag, og dernest stemmer for Senterpartiet sitt forslag, sier han til NRK.

Hans samarbeidspartnere i Oslo, Venstre og KrF, er motstandere av både lokale og nasjonale tiggeforbud. Men dersom Erik Lunde i Oslo KrF må velge mellom det som for ham er to onder, velger han det siste.

– Vi kan ikke ha det sånn at grensen for ytringsfrihet går ett sted i én kommune, og et annet sted i en annen kommune. Hvis man først skal innføre et tiggeforbud, så må det være en felles nasjonal politikk på dette, sier Lunde til NRK.

Sp: – Frp og Høyre avgjør

Da Lunde og Sundelin møttes til debatt i Politisk kvarter på NRK P2 mandag morgen, kom to svært ulike syn på tigging til syne.

– Det å straffeforfølge en person som fredelig ber en forbipasserende om penger eller mat, det er å nekte noen mennesker en grunnleggende rett til å ytre seg. For oss er dette et prinsipielt spørsmål og et verdispørsmål. Vi ønsker ikke et samfunn der det å be om hjelp er forbudt, sier Lunde i KrF.

– Jeg tror aldri mennesker har blitt hjulpet ut av fattigdom ved å tigge. Det å åpne for tigging sikrer ikke mennesker verdighet og nye muligheter. Da må det helt andre løsninger til, ikke tigging i gatene i Oslo, sier Sundelin i Høyre.

Men før Oslo og andre kommuner får muligheten til å forby tigging, må regjeringens forslag overleve Stortinget.

Venstre, SV og KrF er klart mot. Arbeiderpartiet har ikke behandlet saken ennå, men ifølge Hadia Tajik ender de trolig på et nei. Heller ikke Senterpartiet har bestemt seg, men Jenny Klinge sier de trolig vil stemme for siden partiet ser på lokale forbud «som et museskritt i riktig retning».

Samtidig er hun klokkeklar på at partiets førstevalg er et nasjonalt forbud.

– Så er det opp til Høyre og Frp om det blir vedtatt, sier hun til NRK.

Helleland avviser ikke nasjonalt forbud

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, avviser ikke at et statlig forbud kan bli løsningen etter at justiskomiteen på Stortinget har behandlet saken.

– Regjeringens forslag er Høyres primærutgangspunkt, men det viktigste for oss er å oppnå et flertall i denne saken, og det flertallet kan også være av den karakter at det blir et nasjonalt forbud, sier han.

– Hva mener du er best, at kommunene bestemmer dette selv eller at det blir en løsning som er lik for hele landet?

– Min mening er ikke så viktig i denne sammenheng. Jeg forholder meg til det forslaget regjeringen har fremmet og som vi har behandlet i stortingsgruppen. Men samtidig så vet vi at Høyre har et partiprogram som sier at vi ønsker å gjeninnføre et forbud mot tigging. Det viktige her å oppnå et resultat som gjør at vi blir kvitt tigging, som fører til menneskehandel og organisert kriminalitet, sier Helleland.

AKTUELT NÅ