Hopp til innhold

Høyre-politiker spredte andres nakenbilder på nettet

En bystyrerepresentant for Høyre har spredt private nakenbilder av jenter på nettet. Partileder Erna Solberg ber mannen trekke seg fra sine verv.

Erna Solberg ber bystyrepolitikeren som har spredt nakenbilder av norske jenter på nett om å trekke seg fra partiet. Reporter Ellen Sporstøl.

LYD: Erna ber bystyrepolitiker trekke seg.

Høyre-politikeren fikk tak i bildene ved å bryte seg inn på jentenes iCloud-kontoer. Det skriver VG.

iCloud er Apples tjeneste for å lagre innhold fra datamaskiner og mobiler på nettet.

Gjerningsmannen skal ha publisert bildene på en pornoside på nettet, der brukerne identifiserer jentene med navn, alder og bosted.

Les også:

Ber mannen trekke seg

I dag starter Høyre-leder Erna Solberg sin valgkampturné, og første stopp er gladmatfestivalen i Stavanger. Partilederen synes ikke det var særlig stas å våkne opp til saken om denne saken.

– Det er selvfølgelig ikke noe hyggelig. Men det er veldig lite viktig hva det betyr for oss. Det er verst for dem som er ofre i denne saken, sier Solberg til NRK.

Hun mener Høyre-politikeren burde trekke seg fra sine verv i partiet og som bystyrerepresentant.

– Dette er en veldig beklagelig sak. Jeg skjønner at dette er veldig vanskelig for disse jentene. Dessuten er dette ulovlig, og ikke i tråd med å være tillitsvalgt i Høyre å bedrive slik virksomhet. Derfor tror jeg det beste for alle parter ville vært om han hadde trukket seg.

– Vet dere hvem denne mannen er?

– Nei, vi kjente ikke til denne saken før i morges. Så vi har ikke noe annet å si enn at vi ber de berørte partene ta kontakt dersom de ønsker hjelp fra oss, avslutter Solberg.

«Hvit-hatt»-hacker

Høyre-politikeren er ifølge VG avslørt og kartlagt av Einar Otto Stangvik (31), som gjennom seks måneder har sporet mannens ulovlige aktiviteter.

Stangvik identifiserer seg som en hacker med såkalt «hvit hatt» – en som bruker sine datatekniske kunnskaper i det den selv mener er det godes sak.

Gjerningsmannen har overfor VG innrømmet at det er han som har brutt seg inn i flere jenter sine private iCloud-kontoer, hentet ut bilder og lagt dem ut på nettet.

Etterforskes ikke

Høyre-politikeren identifiseres ikke av det avisa skriver er hensyn til de berørte partene, personsensitive opplysninger og at saken ikke er under etterforskning.

Politiet har vært kjent med saken i flere måneder, men har foreløpig ikke åpnet sak fordi det ikke foreligger noen anmeldelser.

– Vi må ta utgangspunkt i sakens fornærmede og få innspill fra dem om hva som har skjedd, og hvordan de vil ta saken videre, sier en politiførstebetjent i det aktuelle politidistriktet til VG.

Les også: Politiet gikk til aksjon mot ung mann i Bodø

AKTUELT NÅ