Hopp til innhold

Høyre innfører nye retningslinjer etter varslingssakene

Tillitsvalgte og ansatte skal ha en ansvarlig omgang med alkohol og partiet lover fullt samarbeid med politiet i varslingssaker.

John-Ragnar Aarset

NYE REGLER: generalsekretær i Høyre, John-Ragnar Aarset, og resten av partiet har nå innført nye retningslinjer.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

«Vi vil alltid sørge for at det er tilstrekkelig antall ansvarlige til stede som er edru. Alle sentrale tillitsvalgte og ansatte skal ha en ansvarlig omgang med alkohol».

Det er en av retningslinjene som partiet Høyre nå har innført i kjølvannet av #metoo-skandalen.

På et sentralstyremøte søndag diskuterte – og vedtok – partiet de nye retningslinjene til partiet.

En annen retningslinje gjelder håndteringer av varslingssaker:

«Høyre behandler varslersaker uavhengig av om varsler er med i partiet eller ikke, og uavhengig av om hendelsen har skjedd i eller utenfor partiarrangement».

I tillegg har partiet opprettet en uavhengig varslerinstans, og tydeliggjort kontradiksjonsprinsippet som sikrer at alle parter skal bli hørt.

Fokus på seksuell trakassering

Siden januar i år har 21 personer i partiet blitt gransket i totalt 35 forskjellige tilfeller av seksuell trakassering.

I kjølvannet av #metoo-kampanjen trakk blant annet leder for Unge Høyre, Christian Tonning Riise (29) seg. 11 av varslersakene gjaldt ham.

Partiet tar nå grep for å bli kvitt det generalsekretæren i Høyre, John-Ragnar Aarset så sent som i mai i år kalte en «ukultur i Høyre».

I innstillingen til de nye retningslinjene står det at partiet i større grad enn noen gang tidligere må ha rom for å snakke om seksuell trakassering.

«Økt åpenhet og ærlighet, så vel som mer kunnskap, om seksuell trakassering er nødvendig og ønskelig, og økt fokus ikke minst på kvinners erfaringer med dette trengs», står det i innstillingen, som ble vedtatt av sentralstyret i partiet søndag ettermiddag.

Retningslinjer ved varsling

Partiet ønsker også å opparbeide tydeligere rutiner på hva som skjer når en sak blir varslet.

I innstillingen skriver partiet at de på eget initiativ vil kunne politianmelde saker der de mistenker lovbrudd, samtidig som de understreker at det i saker som omhandler seksuell trakassering, må være opp til den fornærmede om de ønsker å anmelde.

Videre skriver partiet at det i «grove #metoo-saker» vil det bli gitt juridisk bistand til offeret, og at de «både vil og må» samarbeide med politiet.

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ