Høydepunkter fra valgdebatten i Oslo

OSLO (NRK): Det ble høy temperatur da Oslo-politikerne møttes til debatt om klasseskiller i hovedstaden. Rødts Bjørnar Moxnes gikk rett i strupen på Carl I. Hagen, Arbeiderpartiets Khamshajiny Gunaratnam tordnet og Raymond Johansen møtte Stian Berger Røsland til duell om eiendomsskatten.

Khamshajiny Gunaratnam fra Ap mener flere barnehageplasser er det beste virkemiddelet på at flest mulig barn skal snakke norsk når det starter på barneskolen.

– Det hjelper ikke å si at barn skal kunne norsk, når dere ikke sørger for at det er nok barnehageplasser, sa Khamshajiny Gunaratnam (Ap) til Carl I. Hagen.

Valglogo

Debatten om sosiale forskjeller tok fyr da Carl I. Hagen skulle forklare hvorfor byen er delt. Frp-veteranen mente Oslo måtte begrense det han omtalte som en «enorm innvandring».

– Det er en enorm utfordring. Det kan bli verre om vi ikke begrenser den enorme innvandringen, sa Hagen.

Det fikk Arbeiderpartiet Khamshajiny Gunaratnam og Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, til å se rødt.

– Det hjelper ikke å si at barn skal kunne norsk, når dere ikke sørger for at det er nok barnehageplasser, sa Khamshajiny Gunaratnam (Ap) til Carl I. Hagen.

– Det er ganske utrolig at flertallet av det norske folk fortsatt er for å ta imot flyktninger etter all denne skremselspropagandaen fra Hagen, sier Moxnes.

Han mener det er en avsporing av Hagen å snakke om innvandring, mens de gir skatteletter til rike og åpner for flere midlertidig ansettelser i stedet for faste stillinger.

– Og så er problemet noen barn fra Syria? Det er et uverdig spill for å fiske stemmer, det bør du holde deg for god for i denne valgkampen her, sier Moxnes til Hagen.

Bjørnar Moxnes fra Rødt mener Carl I. Hagen og FrP driver uverdig stemmefiske med å skyve Syria-flyktningene foran seg, i stedet for å fokusere på klasseskiller.

Det tordnet mellom Rødts Bjørnar Moxnes og Frps Carl I. Hagen i debatten om klasseskiller i Oslo.

Støre vil beholde Dublin-avtalen

– Bildene vi har sett de siste dagene, treffer meg veldig sterkt. De gjør inntrykk på meg og politikere på tvers av partiene. Vi skal ikke skille mellom å være medmenneske og politiker. Vi har et medansvar, sier Jonas Gahr Støre, leder for Arbeiderpartiet.

Han ble grillet om situasjonen i Middelhavet og hva han har tenkt å gjøre for å hjelpe flyktnignene.

– Vi har allerede sluttet å returnere flyktningene som kommer fra Hellas. Jeg er åpen for å vurdere om dette også skal gjelde Italia og Ungarn, men jeg vil ikke frasi meg muligheten til å returnere til Danmark, sier Støre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre blir grillet om han vil gjøre som Angela Merkel og Tyskland, som vil ta i mot alle flyktningene som kommer fra Syria.

Ordføreren maner til ro

Ordfører Fabian Stang bryter inn i debatten mellom Bjørnar Moxnes fra Rødt og Carl I. Hagen fra FrP om gratis barnehage. Stang minner om en verden i brann og at debatten må bli sindigere.

Ordfører Fabian Stang bryter inn i debatten mellom Bjørnar Moxnes fra Rødt og Carl I. Hagen fra FrP om gratis barnehage. Stang minner om en verden i brann og at debatten må bli sindigere.

Krangel om eiendomsskatt

– Eiendomsskatt er en dårlig ide, spesielt i Norges dyreste by å bo i. Jeg vil ikke gjøre livet dårligere for innbyggerne i Oslo. Derfor er jeg i mot eiendomsskatt, sier Stian Berger Røsland, byrådsleder (H).

Raymond Johansen mener derimot at Høyre driver med skremselsproganda.

– Dersom vi innfører eiendomsskatt i Oslo, må jeg ut med 180 kroner i måneden. Det har jeg råd til, sier Johansen. Han eier en villa til syv millioner kroner på Furuset.

Raymond Johansen fra Ap har en bolig verdt 7 millioner kroner og blir selv rammet av skatten han vil innføre.

SISTE NYTT

Siste meldinger