Hopp til innhold

Hjerteleger advarer mot hard snømåking

Store deler av landet har opplevd enorme snøfall de siste dagene. Men pass på: Snømåking kan føre til hjerteinfarkt.

Snømåking Trondheim

KAN VÆRE FARLIG: Å måke tung snø kan få alvorlige følger. Ekspertene anbefaler å varme opp før man starter.

Foto: NRK/

Store mengder snø + en god middag + iherdig måking = kan være oppskriften på et hjerteinfarkt.

– I hvert fall for dem som er disponert for en slik sykdom, forteller overlege i kardiologi Einar Søyland.

– Ikke måk deg i hjel

Det har vært en snørik vinter mange steder i landet. Forskning viser at antallet pasienter med hjerteproblemer øker ved store snøfall, skriver Sveriges Radio, og viser til at større snøfall fyller opp svenske kardiologiske avdelinger.

– Fra et godt og varmt middagsbord i en koselig stue, til å måke tung snø i en håndvending. Da kan belastningen på hjertet bli for høy for dem som er disponert for sykdommer, – til slutt klarer ikke hjertet å pumpe nok blod, forteller Søyland til NRK.

Etter at søppelkassene er måkt frem

OPPVARMING: Legene anbefaler at man står opp tidligere enn vanlig på morgenen, slik at man får god nok tid til å varme opp før måkingen.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Han presiserer at han er usikker på forskningsgrunnlaget for den direkte sammenhengen mellom måking og infarkt, men forteller om flere pasienter som har erfart en smertefull måkeøkt.

– Når det gjelder fysisk aktivitet er nok snømåking noe av det verste du kan gjøre, det er sjelden folk får infarkter på skitur. Det gjør alltid inntrykk når det kommer pasienter inn som bare skulle ut å måke snø, forteller Søyland.

– Stå opp tidligere om morgenen

Han får støtte av kollega Helge Istad, spesialrådgiver i hjertesykdommer i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Helge Istad

KJENT PROBLEM: Spesialrådgiver i LHL Helge Istad.

Foto: Privat

– Det er velkjent at store snøfall kan føre til hjertesvikt. Det kommer av at når du måker snø, og særlig hvis det er litt tung snø, – blir det en veldig brå oppstart av fysisk anstrengelse for blodtrykk og pulsen. Det er ikke så lett å begynne å måke forsiktig, forteller Istad.

Studie: Flere dør av hjerteinfarkt når det snør

Har du trange blodårer rundt hjertet, blir de enda trangere hvis du ikke varmer opp, forteller rådgiveren. Men dersom du setter av litt tid på å varme opp, sender de så kalte hjertemuskelcellene signalstoffer som åpner små reserveårer mellom de store kranseårene i hjertet.

– Dette skjer ikke bare eldre, men også 40-50-åringer. En typisk risikosituasjon er om morgenen når du har dårlig tid på vei til jobb, og skal måke frem bilen, forteller Istad.

Les også: I 2012 mente forskere at snømåking først og fremst kan være farlig for de over 65.

Snøfjerning

SKUMMEL SNØ: Måking av tung snø kan føre til hjerteinfarkt dersom du er disponert for det.

Foto: Anders Fehn / NRK

Legenes tips for å ikke måke seg i hjel:

  • Hvis du vet du skal tidlig på jobb – stå opp litt før vanlig for å måke. Ta pauser innimellom snømåkingen.
  • En snøfreser er også ganske tung – så det er ikke nødvendigvis en løsning.
  • Ta deg en tur rundt kvartalet og varm opp før du starter måkingen, – folk som vet de er i faresonen bør varme opp så det ikke blir en akutt belastning.

Les også: Hjertelege advarer: – Stress ned

– Hadde man gått seg en tur rundt kvartalet og varmet opp først kunne flere unngått infarkter. Da tilpasser hjerte seg belastningen litt mer, både når det gjelder frekvens og blodtrykk, forteller Søyland.

AKTUELT NÅ