Her skal han jukse for å bli bussjåfør

RISLØKKA TRAFIKKSTASJON (NRK): Flere dager før mannen møter opp på trafikkstasjonen for å svare på den obligatoriske teoriprøven for bussjåfører, har han betalt en førerkortliga for å se svarene på forhånd.

NRK har i flere uker kartlagt et kriminelt nettverk som tilbyr juks på teoriprøvene til Statens vegvesen. I denne videoen ser du en iransk mann som kan for dårlig norsk til å forstå prøven, og derfor har forsøkt å pugge fasiten.

HAR LEST FASIT: Mannen som vil bli bussjåfør i Norge har betalt en førerkortliga flere tusen kroner for se fasiten på teoriprøven på forhånd. Her er det like før han skal ta prøven inne på Risløkka trafikkstasjon.

NRK avslørte onsdag hvordan en velorganisert førerkortliga hjelper kunder med å jukse seg til førerkort på buss og personbil.

Nettverket, som bokstavelig talt holder til i politiets bakgård på Grønland, har operert uforstyrret i minst fem år.

NRK vet at flere personer som går på kurs for å bli bussjåfører, har betalt nettverket for å se fasiten til den obligatoriske prøven.

Yrkessjåførkurset på 140 timer og teoriprøven er obligatorisk for alle som skal jobbe som buss- eller lastebilsjåfør i Norge.

Mannen i NRKs dokumentasjon har fått kurset dekket av NAV. Det eneste han må bestå er en teoriprøve. Men på grunn av store språkproblemer skal mannen, som er født i Iran, lenge ha planlagt å jukse på prøven.

Via bakmennene i førerkortligaen har han betalt flere tusen kroner for å ta en snarvei. I prøven han har betalt for er de riktige svarene merket i rødt. Ved å pugge noen ord i spørsmålet og svaret, kan han og andre bussjåfører bestå prøven, uten å egentlig forstå innholdet.

Statens vegvesen har bekreftet overfor NRK at det er deres prøver som er på avveie.

Førerprøve

SLIK SER PRØVEN UT: Kunder med lite kunnskap i norsk får råd om å pugge et par ord i spørsmålet og i svaret. På den måten kan de klare prøven uten å forstå innholdet.

Foto: NRK

Gresk førerkort

I tillegg til å ha kjøpt svarene til teoriprøven, skal mannen ha kjøpt førerkortet han håper å ta i bruk på norske veier, i Hellas, får NRK opplyst. Der skal han ha vært bosatt i flere år. Fordi Hellas er et EØS-land, kan førerkortet enkelt byttes inn til norsk førerkort.

Mannen har kun bodd i Norge i noen få år, og snakker dårlig norsk. Han har også vist svært begrensede ferdigheter som bussjåfør, får NRK opplyst.

For kort tid siden forsøkte han å stå på teoriprøven til yrkessjåførkurset etter å ha lest på fasiten i noen dager. Han fikk fasiten av ligaen, men strøk likevel til teoriprøven.

NRK har vært i kontakt med mannen. Han nekter for at han har jukset på teoriprøven.

Kjent med juks

Avdelingsdirektør i Vegdirektoratet, Jon Molnes, leder den nystartede krimenheten i Vegvesenet. Han sier det er grunn til å tro at det finnes bussjåfører på veiene som har jukset seg til lappen.

– Det er all grunn til å tro at det på bakgrunn av det som er beskrevet her. Dessverre.

Er det mulig å stoppe det når de bare pugger på fasiten?

Det er blant de tingene vi nå vil se på.

Han innrømmer at Vegvesenet har hatt lite kontroll med slike nettverk NRK har avslørt.

– Nettopp av den grunn, har Statens vegvesen opprettet en krimenhet som har som oppgave å avdekke og forebygge denne type miljø.

Oslo politidistrikt ble informert om NRKs funn via Vegvesenet. De startet etterforskning i forrige uke. Men etter det NRK kjenner til, har politiet så langt ikke gått til aksjon mot leiligheten førerkortligaen opererer fra, som altså er nærmeste nabo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger