Hopp til innhold

Statens vegvesen: Vi har vært for godtroende

Vegvesenet innrømmer at de ikke har hatt kontroll med juksing på teoriprøven – Nå skal en hurtigarbeidende gruppe sette en stopper for jukset.

Avdelingsdirektør i Vegdirektoratet, Jon Molnes, sier det er all grunn til å tro at det er bussjåfører på veiene som har jukset seg til lappen.

BEKYMRET: Avdelingsdirektør i Vegdirektoratet, Jon Molnes, sier det er all grunn til å tro at det er bussjåfører på veiene som har jukset seg til lappen.

NRK avslørte onsdag hvordan en velorganiserte førerkortliga hjelper kunder med å jukse seg til førerkort på buss og personbil.

Nettverket, som bokstavelig talt holder til i politiets bakgård på Grønland, har operert uforstyrret i minst fem år.

NRK vet at flere personer som går på kurs for å bli bussjåfør, har betalt nettverket for å se fasiten til den obligatoriske prøven.

Avdelingsdirektør i Vegvesenet, Jon Molnes, er spesielt opprørt over at fremtidige bussjåfører jukser.

– Det er mye vekt som ferdes på veien i en buss. Mye energi. Så det er klart at dette er alvorlig. Vi må se på tiltak for å møte den situasjonen som er beskrevet.

Frykter dere at det finnes bussjåfører på veiene som har jukset seg til lappen?

– Det er all grunn til å tro at det gjør det på bakgrunn av det som er beskrevet her. Dessverre.

Molnes har studert prøvene førerkortligaen selger, og bekrefter at prøvene er ekte.

NRK har i flere uker kartlagt et kriminelt nettverk som tilbyr juks på teoriprøvene til Statens vegvesen. I denne videoen ser du en iransk mann som kan for dårlig norsk til å forstå prøven, og derfor har forsøkt å pugge fasiten.

HAR LEST FASIT: Mannen som vil bli bussjåfør i Norge har betalt en førerkortliga flere tusen kroner for se fasiten på teoriprøven på forhånd. Her er det like før han skal ta prøven inne på Risløkka trafikkstasjon.

Setter ned hurtigarbeidende gruppe

Etter at NRK i mars avslørte en gruppe som med avansert teknisk utstyr hjelper folk å jukse på teoriprøvene, har Statens vegvesen opprettet en egen krimenhet.

De har som mål å avdekke samfunnsskadelig og kriminell aktivitet blant trafikanter og kjøretøy.

Molnes leder enheten, og han innrømmer at Vegvesenet har hatt en for godtroende holdning til hva som skjer.

– Det er viktig å huske på at de aller fleste møter til teoriprøven på ærlig og ordentlig vis, men det som dokumenteres nå, viser at det åpenbart er behov for et strengere regime. Derfor vil vi iverksette hardere tiltak. Det er trist at det er sånn, men det er nødvendig.

Han peker blant annet på tiltak i prøvelokalene for å øke oppdagelsesrisikoene når prøvene avlegges, men sier at krimenheten også skal nedsette et eget prosjekt som utelukkende skal gå inn og se på denne tematikken NRK har avslørt.

– Dette handler om trafikksikkerhet, og det handler om at folk har tilegnet seg en rettighet de ikke har kunnskap for å ha. Det ser vi svært alvorlig på, sier Molnes.

Førerprøve

SLIK SER PRØVEN UT: Kunder med lite kunnskap i norsk får råd om å pugge ett par ord i spørsmålet og i svaret. På den måten kan de klare prøven uten å forstå innholdet.

Foto: NRK

Mangler kontroll

Det kriminelle nettverket som selger fasiten tar imot kunder som betaler for å få fasiten. NRK vet at de har holdt på med dette i flere år, men Molnes sier han ikke vet hvordan disse prøvene har kommet på avveie.

Han vil heller ikke spekulere på om Vegvesenet har utro tjenere i egne rekker.

– Det har vi ikke noe grunnlag for å si noe om. Vi registrerer at prøvene er ute. Nå vil vi se på tiltak, og vi vil gjennomføre undersøkelser for å gjøre det vanskeligere å drive med denne formen for juks.

Bakmennene har holdt på i mange år. Har dere hatt kontroll?

– Med de strukturene som beskrives her, har vi hatt liten kontroll. Nettopp av den grunn, har Statens vegvesen opprettet en krimenhet som har som oppgave å gå inn og avdekke og forebygge denne type miljø.

Et steinkast unna politihuset i Oslo selger et kriminelt nettverk fasiten til flere av teoriprøvene til Statens vegvesen.

ET STEINKAST UNNA POLITIHUSET: En kvinne snakker med en bakmann utenfor leiligheten. Hun har vært inne og pugget på fasiten til Statens vegvesens teoriprøve for bil.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ