NRK Meny
Normal

Her er KrFs bosettings- og integreringsplan

Rett til barnehageplass for barn på asylmottak, mer penger til integrering og introduksjonsjobb. Slik skal KrF sikre bosetting av flere tusen flyktninger i norske kommuner.

Dagrun Eriksen (KrF)

Nestleder Dagrun Eriksen og resten av KrFs landsmøte stemte for tiltak for bosetting og integrering.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Allerede nå sitter det rundt 5 000 flyktninger på norske asylmottak og venter på bosetting i norske kommuner.

Fredag stemte landsmøtet til KrF at Norge skal ta inn ny 10 000 kvoteflyktninger over to år.

Nå sier nestleder Dagrun Eriksen at norske kommuner har plass til alle 15 000. Oppskriften på å lykkes har hun fått fra landsmøtet.

Dette skal sikre bosetting og integrering

Lørdag morgen stemte KrFs landsmøte gjennom resolusjonen for hvordan partiet skal jobbe for å bosette og integrere flyktninger.

Blant tiltakene er at barn i asylmottak skal sikres lik rett til barnehageplass som andre barn, økte tilskudd til kommunene både når det gjelder bostøtte, tilskudd til bygging av kommunale boliger og økt statlig bostøtte, og en ordning med såkalt introduksjonsjobb med lønnstilbud (se faktaboks)

Sistnevnte betyr at arbeidsgivere kan få dekket deler eller hele lønnen dersom de ansetter flyktninger. I tillegg forplikter arbeidsgiveren seg til å ta ansvar for deler av språkopplæringen.

– Integrering handler ikke bare om bosetting. I USA er de mye flinkere til også å tenke sysselsetting, så vi foreslår en ny ordning der arbeidsgiverne får et lønnstilskudd i ett eller kanskje to år, sier Eriksen før hun fortsetter med begrunnelsen.

– Når innvandrere får sjansen til å komme ut i jobb og får språktrening, så er sjansen for at de kommer varig ut i jobb betydelig øket.

Skilte integreringsdebatt og Syria-debatt

Geir Toskedal (KrF)

Geir Toskedal (KrF) står sentralt i forhandlingene om flyktninger på Stortinget.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Før landsmøtet valgte KrF å skille debatten om å ta inn 10 000 kvoteflyktninger fra debatten om bosetting og integrering av flyktninger.

– Det blir feil at syriske flyktninger skal måtte ta ansvaret for den jobben vi ikke har gjort. Vi er nødt til å få bedre systemer for bosetting i Norge. Det fortjener Norge. I dag har vi diskutert det vi burde gjort for lenge siden, sa Eriksen.

Likevel kommer dette til å være momenter i de kommende forhandlingene på Stortinget både når det gjelder bosetting, integrering og antall kvoteflyktninger Norge skal motta.

Der føler Geir Toskedal, som kommer til å være sentral i forhandlingene for KrF, at han har fått klar beskjed av eget landsmøte.

– Vi håper på et bredt forlik på Stortinget, det vil være verdig for Norge. Det er viktig for oss å være lojale i forhold til samarbeidsavtalen, men det er også viktig å få resultater, sier Toskedal.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger