KrF kan påføre regjeringen to store tap

KrF-leder Knut Arild Hareide vil ikke avvise at partiet kan komme til å søke flertall utenfor regjeringspartiene for å sikre flere kvoteflyktninger og stoppe søndagsåpne butikker.

Knut Arild Hareide og Dagrunn Eriksen i KrF

KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Dagrunn Eriksen holdt pressekonferanse før partiets landsmøte i helgen.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Tirsdag holdt Knut Arild Hareide og resten av toppledelsen i KrF pressekonferanse før partiets landsmøte i helgen.

Han holdt frem kvoteflyktninger og søndagsåpne butikker som viktige temaer landsmøtet skal ta stilling til.

Går mot 10 000 ekstra kvoteflyktninger i KrF

Da hadde stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) allerede vært ute og forskuttert resultatet på førstnevnte i NRK.

– Jeg er ganske trygg på at vi kommer til å gå inn for 10 000 kvoteflyktninger over to år,

Samtidig hadde NRK Aktuelt en meningsmåling som viste at Ropstad har massiv støtte fra egne velgere (se faktaboks)

Klassekampen har snakket med fylkeslederne i KrF, der et flertall sier til avisen at de vil at partiet skal gå inn for å la stortingsflertallet instruere regjeringen om å ta imot 10 000 kvoteflyktninger fra Syria, fremfor å søke kompromiss med regjeringen.

Også dersom dette fører til regjeringskrise.

Dette til tross, og til tross for at partiene har blitt enige om å starte forhandlingene om kvoteflyktninger først 19. mai, vil ikke partileder Hareide legge noen føringer før helgens behandling.

Vil ikke advare eget landsmøte

– Jeg opplever ikke at dette er et spørsmål om regjering og samarbeid mellom de fire partiene (KrF, Venstre, Høyre og Frp, red.anm). Vi kan lett få stortingsflertall som enhver mindretallsregjering må forholde seg til. Jeg vil ikke komme med noen advarsler til mitt eget landsmøte. Det vil ikke være riktig, sa Hareide til NRK etter pressekonferansen.

Frps landsmøte forrige helg ble det gjort et poeng av ikke å vedta en absolutt tallfesting for å gi stortingsgruppa forhandlingsrom (se faktaboks).

Hva er viktigst for KrF, bred enighet om en løsning eller et absolutt tall?

– Det viktigste er at KrF får landet sitt standpunkt. Det får vi på vårt landsmøte nå til helgen. Da vet jeg hva som er min marsjordre, men jeg er ganske sikker på at den blir at vi skal ta imot flere. Samtidig synes jeg vi skal gjøre et forsøk på å få en bred politisk løsning sammen med regjeringen, sa Hareide.

Vil legge makt bak motstanden mot søndagsåpne butikker

Det andre potensielle tapet KrF kan påføre regjeringen, er spørsmålet om søndagsåpne butikker.

– Det er for tidlig å konkludere i en sak som det politiske Norge ikke har konkludert i. Saken er ute på høring, regjeringen har ikke flertall for sin løsning, og Venstre har ikke noen løsning, sa Hareide før han fortsatte:

– Så vet vi at søndagsåpne butikker ikke er en del av samarbeidsavtalen og at det er en sak som vil vekke stort engasjement på landsmøte. Jeg kan si at jeg kommer til å bruke de politiske mulighetene for å få gjennomslag for mitt og KrFs syn, og det er at søndag fortsatt skal være en annerledes dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger