PST ville filme boligen – Bertheussen sa nei

OSLO TINGRETT (NRK): Etter flere trusler mot boligen til justisminister Tor Mikkel Wara ville PST overvåke boligen, men samboer Laila Bertheussen nektet.

Overvåkningsbilde av Waras bil i brann natt til 10. mars 2019

BRANN I BIL: Det begynte å brenne i tidligere justisminister Tor Mikkel Waras bil natt til 10. mars 2019. Et overvåkningskamera filmet området i forkant av brannen, og like etter. Kameraet var imidlertid ute av funksjon da brannen ble påsatt.

Foto: Politi/PST

Onsdag forklarte Laila Bertheussen seg om blant annet overvåkingskamera, lekkasjer til pressen og falske Facebook-profiler. Torsdag inntok to vitner fra PST vitneboksen for å forklare seg om etterforskningen av saken.

Etter en rekke trusselhendelser vinteren 2018/2019 ønsket politiet å overvåke boligen, men Bertheussen sa nei, forklarte etterforskningsleder Kim Sæter fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Da hadde det skjedd seks trusselhendelser uten at politiet hadde pågrepet eller mistenkt noen (se tidslinje nederst i saken).

PST ønsket å montere skjulte kameraer som kunne dekke boligen fra alle vinkler.

Under et møte 17. februar forklarte Wara at Bertheussen ikke ville samtykke til det PST ønsket av tiltak.

– Resultatet av dette ble at vi kun hadde adgang til å filme offentlig sted fra veien. Boligen måtte filtreres bort med en sort firkant, sier Sæter.

Justisminister Wara forklarte på dette tidspunktet til PST at det hadde blitt mye for samboeren.

Statsadvokat Marit Formo og Kim Sæter i sal 250 i Oslo tingrett. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. POOL

Statsadvokat Marit Formo og Kim Sæter fra Politiets sikkerhetstjeneste i sal 250 i Oslo tingrett.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Pågripelsen

PST hadde overvåkning av veien inn til eiendommen, men ikke så mange kameraer som de hadde ønsket.

De skulle gjøre et nytt fremstøt overfor Wara i mars 2019, men en ny hendelse natt til 10, mars gjorde at det i stedet ble en pågripelse i saken.

– Som et resultat av at det hadde blitt gjennomført enda en alvorlig hendelse ved boligen, uten at vi hadde den kontrollen vi ønsket, så formulerte vi et dokument til Justisdepartementet og Wara. Det inneholdt tre ting som vi ba om samtykke til fra Wara:

– Det var montering av et skjult kamera som dekket tomten, og tilgang til elektrisitet for disse. Det var en klausul om at det ikke ble filmet inn i huset. Punkt to var skjult kamera på bilen. Punkt tre var direkteoverføring fra kameraene til Stanley Security, som var et lukket system, sier Sæter.

Etter trusselen 10. mars mente de at det måtte være Bertheussen som sto bak.

PST hadde da gått gjennom all kameraovervåkning, loggene for alarmsystemet for dører og vinduer og rapportene som ble laget av politiet på stedet.

– Da vi satte alle disse bitene sammen, rakk vi ikke å få tilbakemelding fra Wara før mistankegrunnlaget mot Bertheussen begynte å forme seg, sa Sæter.

Det viktigste for politiet var dette:

– Det fremsto som sannsynlig at noen måtte ha dratt ut kontakten til det eneste Stanley-kameraet. Det hadde mistet kontakten før brannen, men kom opp igjen og filmet at det brant. I tillegg var det registret bevegelser i døren, sier Sæter.

13. mars mente PST å ha skjellig grunn til å mistenke Bertheussen i saken. Neste dag ble Bertheussen pågrepet, og boligen ransaket.

Skader på Waras bil etter brannen natt til 10. mars

Skader på Waras bil etter brannen natt til 10. mars 2019.

Foto: Politi/PST

Bertheussen: – Løgn

Laila Bertheussen var ikke enig i aktors framstillng.

– Sæter ga et inntrykk av at det var kommet forespørsler til oss om overvåkning av tomta. Det var det aldri spurt om. Det var et kamera som skulle stå fra søppelstativet til naboen opp mot postkassen vår. Jeg ville ikke at det skulle komme fordi andre kunne bli overvåka.

– Det er en løgn at jeg har sagt nei til overvåkning av huset. Det kameraet skulle ikke rettes dit. Jeg samtykket heller ikke til kamera i bilen. Jeg var veldig overvåket allerede, sa Berthuessen.

Koblet hærverket til teateret

Da truslene startet i desember 2018, var politiets første teori at det var koblet til teaterforestillingen «Ways of seeing» på en eller annen måte.

Sæter startet med å forklare seg om hvordan de reagerte etter den første trusselhendelsen 6. desember 2018.

Da hadde noen skrevet rasisit på husveggen, tagget et hakekors og skrevet rasist på bilen.

– I vår vurderingen av hvorfor det hadde skjedd, sto teaterforestillingen «Ways of seeing» ut som et mulig motiv, sa Sæter i retten.

Det er påtalemyndighetens mening at Bertheussen ønsket å ramme teateret, har de tidligere forklart i retten.

En av politiets hypoteser fra starten var også at noen ville rette fokuset mot teateret.

Fire hypoteser

Politiet hadde fire hypoteser i begynnelsen:

1: Handlingen ble utført av noen tilknyttet «Ways of Seeing».

2: Handlingen var inspirert av «Ways of Seeing».

3: Handlingen ble utført av noen som ønsket at politiet rettet fokus mot «Ways of Seeing».

4: Ingen forbindelse.

Sæter forklarte seg videre om de andre trusselhendelsene, og sa at koblingen til teaterstykket bare ble sterkere da det i et trusselbrev ble skrevet at mottagerne av brevet måtte trekke anmeldelsen.

Bertheussen hadde politianmeldt teateret i desember 2018.

Les også: Dette skjer i «Ways of seeing»

Politiets bilder av bilen til Wara og Bertheussen fra hendelsen 6. desember

HÆRVERK: Politiets bilder av bilen til Wara og Bertheussen fra hendelsen 6. desember 2018.

Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix

Merkelig brev

Sæter forklarte hvordan politiet jobbet videre med etterforskningen og hypotesene ettersom truslene fortsatte.

5. februar kom et trusselbrev til ekteparet Tybring-Gjedde.

Som NRK tidligere har omtalt, stemte ikke adressen på brevet med det som ble vist i teaterforestillingen. Sæter forklarte i retten hvorfor politiet reagerte på dette.

– I teateroppsettingen var boligen som ble filmet ikke Tybring-Gjeddes nåværende, reelle bolig. Det at avsenderen likevel kjente deres reelle adresse, var interessant. Det tydet på at det kanskje ikke var noen tilknyttet «Ways of Seeing» som hadde utført handlingen. Da hadde de kanskje heller sendt brevet til adressen som ble filmet. Det kunne bety at avsenderen hadde tilgang på folkeregisteret, hadde spanet på Tybring-Gjedde, eller kjente dem personlig, sier Sæter.

På spørsmål fra en av dommerne forklarer Sæter at brevet til Tybring-Gjedde ikke hadde eksakt riktig adresse, men riktig gate.

Huset i forestillingen var et tredje hus, som ikke var i nærheten av boligen til Tybring-Gjedde.

Bertheussen-saken

AKTØRENE: Forsvarer John Christian Elden (til høyre) snakker med statsadvokat Marit Formo (med ryggen til) på rettssakens tredje dag mot Laila Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett torsdag. Til venstre står aktor Frederik Ranke og etterforskningsleder Kim Sæter.

Foto: Jil Yngland / NTB scanpix

Kan flere være involvert?

Etter Sæters vitnemål spurte Bertheussens forsvarer John Christian Elden om politiet hadde vurdert om handlingene kunne være utført av forskjellige personer.

– Det har som nevnt tidligere vært en av hypotesene at vi har delt opp alle hendelsene, og sett på om en eller flere kan være utført av andre. Det var en nyttig måte å jobbe på gjennom hendelsene. Samtidig, når man da kommer til disse forsendelsene som trekker alt sammen, så fremstår det tydelig at avsender av forsendelsene vet alt om alle forhold, svarte Sæter.

Er det umulig at noen fanger opp den første, og gjør noe videre, enten for å støtte eller mistenkeliggjøre? spurte Elden.

Det har vært en av hypotesene. Men for å svare konkret må vi ned i detaljer jeg ikke har foran meg nå, svarte Sæter.

En av flere pakker sendt til advokatkontoret Elden i etterkant av at Bertheussen ble siktet. Vedlagt i konvolutten var det blant annet en Dymo-rull med tekst som ga informasjon om saken

SENDT TIL ELDEN-KONTORET: Bilde av pakke til advokatkontoret Elden.

Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix

Fikk Bertheussen hjelp?

Etter siktelsen av Bertheussen er det kommet flere brev fra personer som hevder de står bak.

Elden trakk i retten fram en forsendelse som ble postlagt på et tidspunkt da Bertheussen var i USA. Elden lurte på om politiet hadde undersøkt hvem de mener hjalp Bertheussen. Det ble en del strid rundt ordbruken, før aktor Marit Formo brøt inn:

– Det kan være bevisst eller ubevisst, det trenger ikke være et samarbeid som sådan.

Elden gravde videre i dette, at aktoratet «tar høyde for at noen kan ha hjulpet til, bevisst eller ubevisst, med å sende pakkene».

Sæter sa det ville vært nyttig å vite hvem det var.

Elden ville vite om Sæter kunne si noe om hvorvidt vedkommende kan ha gjort det for å oppnå et politisk mål.

Sæter gjentok da at man vil komme tilbake til bevisførselen, og at påtalemyndigheten mener å kunne føre bevis for at Bertheussen står bak innholdet.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

 • 21. november 2018
  Premiere på Ways of Seeing

  Teaterstykket Ways of Seeing har premiere på Black Box teater i Oslo. Teateret skriver om stykket at skaperne har «kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». I stykket vises fasaden til huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Bertheussen. Det vises også video av det som hevdes å være huset til Frp-ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (daværende samfunssikkerhetsminister) og Christian Tybring-Gjedde. Sistnevnte skriver på Facebook dagen etter at teateret «legitimerer sitt hat mot nordmenn» gjennom forestillingen.

  Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»
  Foto: Privat
 • 24. november 2018
  Bertheussen filmer stykket

  Laila Bertheussen og en bekjent ser Ways of Seeing på Black Box. Berheussen blir filmet mens hun selv står og filmer stykket. Noen dager etter stykket er regissør Pia Maria Roll Jessen på Dagsnytt 18. Hun sier Bertheussen filmet aggressivt, på en måte som gjorde det vanskelig å gjennomføre oppsetningen. Bertheussen har benektet dette i retten. Hun sier hun stod under forestillingen, fordi helseplager gjør det ubehagelig å sitte.

 • 1. desember 2018
  Bertheussen raser i kronikk

  Bertheussen skriver kronikk i VG med tittelen «De kaller det kunst, jeg kaller det en grov invasjon av mitt privatliv». I kronikken skriver Bertheussen at hun etter Dagsnytt 18-seansen ikke lenger har noe annet valg enn å gå ut i offentligheten med sin fortelling.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. Dette ble oppdaget av Wara på morgenen. Påtalemyndigheten mener Bertheussen skrev «rasisit» med rød tusj og spraymaling på huset, tegnet hakekors og skrev rasist på familiens bil, brøt opp bensinlokket, la inn hyssing og tente på.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Trusselbrev

  Påtalemyndigheten mener Bertheussen i forkant av 17. januar skrev et trusselbrev og sendte det i posten til seg selv om justisministeren. «Trekk ANMELDELSE neste gang får VI det til», skrev hun i brevet ifølge tiltalen. Brevet settes i sammenheng med at Bertheussen 19. desember 2018 politianmeldte flere personer i teaterstykket «Ways of Seeing» for blant annet hensynsløs atferd. Anmeldelsen blir senere henlagt, en avgjørelse som opprinnelig endres av statsadvokaten. Senere henlegges saken på nytt.

  Trusselbrev sendt til Wara/Bertheussens bolig, sendt kort forut for 17. januar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. Påtalemyndigheten mener Bertheussen startet brannen i søppeldunken med papiravfall med rødsprit og åpen ild. Wara ble varslet på Gardermoen.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 29. januar 2019
  Nye trusselbrev

  Den 29. januar skal Bertheussen ha sendt et nytt trusselbrev til seg selv og samboeren, ifølge tiltalen. Teksten i brevet, som delvis bestod av utklipp av et Morgenbladet-intervju med Ways of Seeing-skuespiller Hannam Bennammar, var: «Jeg må bare le av dem. Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene. Når de sier de er redde, må jeg bare le. Vi ses 26.02 kl. 20. Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller et hyggelig samfunn? HA HA HA». Datoen viser ifølge tiltalen til at Ways of Seeing skulle nyoppsettes 26. februar. I ettertid har det vist seg at brevet var påført urin.

  Brev sendt til Bertheussen/Wara. Lignende brev ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. Brevet var påført et brennmerke og spor av urin.
  Foto: POLITIET / Scanpix
 • 5. februar 2019
  Trusselbrev til Tybring-Gjedde

  Et brev som er nesten identisk med det som ble sendt til Wara/Bertheussen 29. januar, mottas av stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

 • 11. februar
  Brennbar væske under parets bil

  11. februar mener påtalemyndigheten at hun festet lange remser med tøy til flere plastflasker inneholdende bensin bak på samboerparets bil. det ble oppdaget av politiet som holdt vakt ved boligen da hun kom hjem.

  Isklar-flasker med bensin festet under Wara/Bertheussens bil i februar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen. «JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE. DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME. VI VENTER PÅ DERE», sto det i brevet ifølge tiltalen. Det skal ha vært Tor Mikkel Wara som fant brevet i postkassen. I bunn av postkassen ble det også funnet hvitt pulver.

  Trusselbrev sendt til Tor Mikkel Waras adresse
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  10. mars klokken 01.30-tiden på natta mener påtalemyndigheten at Bertheussen startet en brann i bagasjerommet på familiens bil. Det ble brukt rødsprit, opptenningsposer og åpen ild. det ble ripet inn «RASIST» på bakskjermen. Brannen ble oppdaget og slukket av forbipasserende. Wara ble varslet i utlandet.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST sikter og pågriper samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for å ha tent på bilen. Hun er foreløpig ikke siktet for de andre hendelsene, og blir ikke varetektsfengslet. Tor Mikkel Wara tar permisjon fra stillingen som justisminister.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak samtlige trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister, og sier at familien trenger ham mer enn regjeringen gjør. Bertheussen nekter straffskyld.

 • 14. mai
  Elden mottar første konvolutt

  To måneder etter pågripelsen mottar Elden en boblekonvolutt med tekst og en nødhammer i en brødpose med hyssing rundt. Elden varsler PST. Kripos slår fast at pakken sannsynligvis ble postet 30. april, i en periode Wara og Bertheussen var på ferie.

  Den første pakken som ble sendt til Eldens kontor etter at Bertheussen ble pågrepet
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • Våren/ sommeren 2019
  E-poster til journalister

  Journalister i Dagbladet og NRK mottar e-poster fra påståtte gjerningspersoner. I e-postene skriver avsenderne at de har avlyttet huset til Wara og Bertheussen siden januar samme år. I kontakt med Dagbladet ga avsenderen informasjon om brevet Elden mottok noen uker tidligere, ifølge påtalemyndigheten.

 • 25. juni 2019
  Avviser klage

  Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises teatrets klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

 • 25. juli 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Elden varsler PST om en ny forsendelse. En boblekonvolutt inneholder plastremser med tekst, samt bilnøkkelen til en Ford S-Max. Dette er bilen som ble satt i brann i mars samme år. Avsenderne hevder at de har oppholdt seg i huset til Wara, ifølge aktor Marit Formo.

  Bilnøkkel i Bertheussen-saken, sendt i brev til Elden
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 13. september 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Påskrift «Fun burn fra Mars 8». I pakken lå det tre glassbiter. Trolig poststemplet 10. september, ifølge Kripos. Avsenderen gjentar at Bertheussen ikke står bak trusselhendelsene.

  Glassbiter i forsendelse til Elden ifm. Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 23. januar 2020
  Bertheussen tiltalt for åtte tilfeller

  Laila Anita Bertheussen tiltales for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven. Bakgrunnen er hendelsen ved egen bolig, samt brevene til samboeren Tor Mikkel Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld i saken, og mener at det noen andre som står bak truslene.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • 6. august 2020
  Nytt brev til Elden

  Elden varsler PST om et nytt brev, elleve måneder etter det forrige. Det maskinskrevne brevet er poststemplet i Sverige 3. august. I brevet står at Bertheussen ikke står bak truslene. Avsender hevder å ha vært i huset flere ganger, og kan koden på ytterdøren.

 • 13. august 2020
  Siste brev til Elden

  Politiets bombegruppe rykker ut til Advokatfirmaet Eldens kontorer i Oslo etter varsel om et brev med pulver adressert til advokat John Christian Elden. Brevet førte til full utrykning og evakuering av Eldens kontorer. Pulveret viser seg å være av samme type som i en tidligere forsendelse, fra legemiddelet Nozinan. Brevet ble poststemplet i Sverige 10. august.

  Hvitt pulver fra den siste forsendelsen til advokatkontoret Elden i Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 8. september 2020
  Rettssaken starter

  Rettssaken mot Laila Bertheussen starter i Oslo tingrett. Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter. Samboer Tor Mikkel Wara er i retten for å støtte samboeren. Wara skal også vitne i saken. Bertheussen har med seg en veske i retten, med et sitat hennes forsvarer har fått fra PSTs politiadvokat Thomas Blom. Sitatet går ut på at det er påtalemyndighetens oppgave å bevise skyld i saken.

  Skannede dokumenter
  Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe