Hopp til innhold

Regjeringen innfører strengere innreisekontroll

Regjeringen innfører strengere innreisekontroll, og åpner for at kommuner med smittetiltak kan bruke koronasertifikat. Helseministeren vil gi alle over 65 en oppfriskningsdose før jul.

Korona pressekonferanse

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad, justisminister Emilie Enger Mehl, helseminister Ingvild Kjerkol og Camilla Stoltenberg i FHI på dagens pressekonferanse.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Dette er min oppfordring til deg som bare må en tur på jobben – nå bare må du holde deg hjemme!

Det sier helseminister Ingvild Kjerkol på dagens pressekonferanse. Hun oppfordrer nordmenn til å bli hjemme ved milde symptomer, og om å slutte å håndhilse.

– Mange av oss har begynt å håndhilse igjen. Nå vil jeg oppfordre alle til å droppe håndtrykket. Det koster oss lite, men vil hindre spredning, sa helseministeren

Kommuner med smitteverntiltak kan nå ta i bruk koronasertifikat, sier helseminister Ingvild Kjerkol på pressekonferansen.

Fredag la regjeringen fram en rekke nasjonale tiltak, blant annet knyttet til innreise, oppfriskningsdoser og koronasertifikat.

Her kan du se hele pressekonferansen.

Åpner for lokal bruk av koronasertifikat

Koronasertifikat lokalt har vært mye etterspurt den siste tiden, men kommunetopper har også stilt seg skeptisk til tiltaket.

I dag er det blitt vedtatt en forskrift som gjør det mulig for kommuner med smittetiltak å ta koronasertifikatet i bruk.

– Koronasertifikat vil ivareta hensynet til næringslivet, privatpersoner og religionsfrihet, og gjøre tiltakene mindre inngripende, sier Kjerkol, og legger til at dette vil gi lettelser for de fullvaksinerte.

Helsedirektoratet vil lage en veileder til kommunene. Sertifikatet gir lettelser til fullvaksinerte, de som har hatt sykdom, og dem som har testa negativt for covid-19 de siste 48 timene.

Helsedirektoratet anbefalte på forhånd at det utredes om koronasertifikatet kan tas i bruk nasjonalt.

– Bruken av koronasertifikat må gjøres lokalt i kommunene, sa Kjerkol på pressekonferansen. Men Kjerkol åpnet for å se på en nasjonal løsning for bruken av dette.

Oppfriskningsdose til 65+ før jul

Helsedirektoratet anbefalte også at lettelser i forbindelse med sertifikat bør knyttes til full beskyttelse. Altså at man er fullvaksinert, eller hatt korona de siste 12 månedene.

«Delvaksinasjon bør ikke lenger gi adgang på linje med full beskyttelse», skriver direktoratet.

Direktoratet anbefalte også at kommunene innfører koronasertifikat for arrangementer på offentlig sted og serveringssteder. I kommuner med en alvorlig smittesituasjon anbefalte direktoratet også bruk på steder som svømmehaller, kino og teater.

I tillegg sier Kjerkol at alle over 65 vil få tilbud om en oppfriskningsdose før jul.

– Mange av dem som er innlagt på sykehus nå, er eldre personer som ble vaksinert på senvinteren, sier Kjerkol i en pressemelding.

På forhånd sa Helsedirektoratet at beslutningen om at hele befolkningen bør få en oppfriskningsdose, bør tas raskt.

Regjeringen oppfordrer også kommunene om å sørge for at 16- og 17-åringer får andre dose så snart som mulig.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp)

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Strengere innreiserestriksjoner

– Som følge av smittesituasjonen har regjeringen valgt å innføre strenge kontrollkrav ved innreise til Norge, sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl på pressekonferansen.

Hun ber alle reisende om å være forsiktige og sørge for å ha nødvendig dokumentasjon tilgjengelig. Endringene trer i kraft 26. november.

– Vi endrer plikten til test før innreise. Plikten gjelder alle, uansett hvor du reise fra, med mindre du kan dokumentere at du er fullvaksinert eller har gjennomgått korona det siste halvåret, sier Kjerkol.

Barn under 16 unntas fra testplikt hvis det er vanskelig å gjennomføre. Testen må være tatt innen 24 timer før innreise, sier Kjerkol.

Helsedirektoratet anbefalte munnbind

Helsedirektoratet anbefalte på forhånd at smittekarantene gjeninnføres for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære uavhengig av vaksinasjonsstatus.

I oppdraget står det at nærkontakter kan teste seg ut av smittekarantene.

Og at man bør begynner å bruke munnbind når man ikke kan holde meteren innendørs.

Det er på grunn av smittetallene de siste ukene, skriver direktoratet i sin anbefaling til regjeringen. Koronasmitten har skutt i været denne høsten. Det har også andre sykdommer, som RS-virus og forkjølelse.

På grunn av smittesituasjonen mener Helsedirektoratet at det ikke er tidspunktet for å gjøre lettelser i smitteverntiltak, verken på grensen eller innenlands.

Helsedirektoratet kom også med en rekke anbefalinger til kommuner med høyt smittepress. Blant de lokale tiltakene direktoratet anbefaler, er hjemmekontor, tiltak for å beskytte sårbare grupper, og munnbind.

Sykehus over hele landet melder om presset kapasitet. St. Olavs hospital i Trondheim er blant sykehusene som utsetter planlagte operasjoner på grunn av innlagte koronapasienter.

I sine anbefalinger skriver direktoratet at smittesituasjonen kan lede til «kapasitetsbrist» i helsetjenesten. Kjerkol tar opp kapasitetssituasjonen på sykehusene på pressekonferansen:

– Alle som trenger øyeblikkelig hjelp, får øyeblikkelig hjelp. Behandling av kreft, barn og psykiske lidelser og ruslidelser blir prioritert. Og så skal intensivkapasiteten bli bedre, sier Kjerkol.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger