Hopp til innhold

Krever at leger som feilfakturerer anmeldes

Helsebyråden i Oslo reagerer kraftig på at fastleger som har feilfakturert staten for store summer ikke er anmeldt. Nå ber Tone Tellevik Dahl (Ap) Helseministeren pålegge legenes kontrollorgan Helfo å politianmelde.

Tone Tellevik Dahl

– SJEFEN MÅ Å FÅ VITE: – Jeg tror det strider mot folks rettsoppfatning å ikke anmelde. Det må være likhet for loven, sier helsebyråd i Oslo Tone Tellevik Dahl. Hun mener arbeidsgiver også må få vite om deres leger har fått advarsel fra Helfo.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Denne uka avslørte NRK Brennpunkt at leger blant annet har tatt betalt for pasienter som ikke hadde vært til stede.

Da Helfo kontrollerte 19 leger i 2015–2016 fant de ut at alle hadde sendt inn refusjonskrav som var feil.

Noen av legene måtte tilbakebetale over 1 million kroner, noe som er ti ganger beløpet for grovt bedrageri, men ingen ble anmeldt.

Årsaken var ifølge Helfo at de ikke hadde grunnlag for å si at legene bevisst hadde svindlet staten.

Krever å få vite

Tone Tellevik Dahl

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl mener at Helfo også må pålegges å opplyse sjefene om at deres leger er i søkelyset for mulig takstjuks.

Foto: OLE JØRGEN KOLSTADBRÅTEN / NRK

– Helfo må pålegges å anmelde slike saker, sier helsebyråden i Oslo Tone Tellevik Dahl til NRK.

Hun har ansvaret for at innbyggerne i Oslo har en fastlege man kan stole på.

– Jeg tror det strider mot folks rettsoppfatning å ikke anmelde. Det må være likhet for loven.

Dahl mener at Helfo også må pålegges å opplyse sjefene om at deres leger er i søkelyset for mulig takstjuks.

– Det betyr at vi kan ha noen fastleger som ikke følger lover og regler som forventes av det offentlige. Hvis fastlegen bryter tilliten, burde vi også få vite det og vurdere om det er grunn til å anmelde når legene arbeider på vegne av oss.

seksjonssjef Ole Trapness i Helfo Kontroll, i samtale med NRKs reporter

Ole Trapness i Helfo utelukker ikke at de kunne ha anmeldt noen av de legene som måtte betale tilbake, dersom Helfo hadde gransket dem nærmere og funnet noe mer, men sier de ikke hadde grunnlag for å anmelde med de opplysningene de hadde den gang de kontrollerte.

Foto: Marie Gjerver / NRK

Seksjonssjef Ole Trapness i Helfo har tidligere uttalt til NRK at han forstår skepsisen når det er snakk om så store beløp som feilfaktureres, men at det er viktig å skille mellom feil og bedrageri.

– Men det kan hende i noen av sakene vi har kontrollert, at hvis vi hadde gravd dypere, gjort en videre utredning, så ville vi ha kunne kommet til den konklusjonen at det ville ha vært riktig å anmelde, men vi hadde ikke grunnlag for å anmelde med det materialet vi satt på da.

Helseministeren: – De fleste er samvittighetsfulle

– Helfo gjør en konkret vurdering. Hvis det er bedrageri, anmeldes sakene. Er det gjort feil, må legen tilbakebetale, men da er det ikke grunn til å gi en straff i tillegg, sier helseminister Bent Høie (H) til NRK.

Han sier systemet er tillitsbasert, og tror kontrollsystemene avdekker tilfellene av juks.

– Men kontrollsystemene skal bli enda bedre. Derfor skal vi investere mellom 100 og 150 millioner kroner i bedre digitale løsninger i Helfo, og samle mindre kontorer i større enheter for å styrke kontrollen.

Høie tror tiltakene øker sannsynligheten enda mer for å bli tatt om man svindler.

Jeg tror helsebyråden skal legge til grunn at norske fastleger i utgangspunktet er samvittighetsfulle, og verken har til hensikt å skade pasienter eller bedra staten.

Vi går til legene når vi er på vårt mest sårbare, og stoler på dem. Men tilliten kan misbrukes. Brennpunkt har gravd i pengestrømmene i og rundt legene. Vi har funnet både sykehusleger og fastleger som misbruker den tilliten de er blitt vist - for å tjene mest mulig. Er kontrollen god nok, og hvor stor er sjansen for å bli tatt?

Se NRK Brennpunkts dokumentar «Legekoden».

AKTUELT NÅ