Hopp til innhold

Statsministeren: – Vi visste ikke

Erna Solberg kaller oljekartene til Tord Lien et arbeidsuhell. Selv vil han ikke svare på om han gjorde en feil eller om det var en bevisst politisk manøver.

Statsminister Erna Solberg og olje og energiminister Tord Lien på pressekonferanse i DNB arena.

SOLBERG: – Regjeringen burde ha sett kartene.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Erna Solberg sier til NRK at hun burde visst hvilket område Regjeringen lot oljeselskapene peke på i en ny konsesjonsrunde.

– Ja, det burde vi selvfølgelig ha visst. Vi forutsetter alltid at når vi åpner, så er det de områdene som er åpnet, og at vi gjennomfører tiltak i tråd med politikken, sier hun.

Det var det oljeminister Tord Lien (Frp) unnlot å gjøre. Tidligere har det blitt kjent at han åpnet for at oljeselskapene kunne nominere leteblokker i omstridte områder på mørekysten og utenfor Lofoten. Stikk i strid med samarbeidsavtalen regjeringen har med støttepartiene Venstre og KrF.

Da jeg oppdaget at det ble styr rundt dette sendte vi ut en presisering.

Tord Lien, oljeminister

– Tord Lien har vist at når man har gjort en feil så rydder man opp med en gang, sier statsministeren videre.

– Hva synes du om hans håndtering av denne saken?

– Det var en annen måte å tolke samarbeidsavtalen på. Det er regjeringens politikk å verne disse områdene, og derfor har vi endret dette med en gang, sier Solberg.

Tord Lien svarer for seg i Politisk kvarter.

Presiserte etter det ble «styr»

Tord Lien sier det aldri var hans hensikt å utlyse arealer som har vært omfattet av forvaltningsplanen og heller ikke samarbeidsavtalen.

– Var det et arbeidsuhell som statsministeren sier?

– Dette er en prosess vi kunne håndtert bedre enn vi gjorde. Derfor har vi sendt ut en presisering, svarer Lien til NRK.

– Var det en bevisst ønsket politikk?

– Jeg var kjent med premissene fra olje og energidepartementet. Da jeg oppdaget at det ble styr rundt dette, både med samarbeidspartiene og industrien så fant vi det nødvendig å sende en presisering.

Han innrømmer at han kunne håndtert prosessen bedre, og er glad for at det nå kan bli ro rundt prosessen.

AKTUELT NÅ