Hopp til innhold

Hareide til Solberg: Vil du ha Frp eller oss?

TRONDHEIM (NRK): KrF-lederen kom med en klar utfordring til Erna Solberg i sin landsmøtetale: Du må velge mellom Frp og oss.

KrFs landsmøte 2017.

UTFORDRET ERNA: Partileder Knut Arild Hareide kom med en klar utfordring til Erna om å velge sentrum eller Frp.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Når velgerne har sagt sitt i høstens valg, må Erna Solberg velge. Om hun vil fortsatt satse på et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet eller om vil hun gå for en sentrum/Høyre-regjering, sa Hareide i sin åpningstale.

Partileder Knut Arild Hareide inntok en scene badet i gult på KrFs landsmøte i Trondheim i dag. Det er mange som spør seg om KrF vil samarbeide til venstre eller høyre etter valget, og akkurat det poenget spilte møteleder på da Hareide entret scenen:

– Går han opp på venstre eller høyre side av scenen? Det vet vi ikke, men det vi vet er at det har ingenting å si.

Lanserte Vedum

Da KrF-lederen møtte pressen i forkant av landsmøtet denne uka lanserte han Trygve Slagsvold Vedum som statsministerkandidat. I dag sa Hareide til landsmøtet:

– Velger Erna oss kan jeg trygt stoppe serien: «Knut Arild Hareide lanserer nye og litt uventede statsministerkandidater.»

I Politisk kvarter i dag tidlig ble Hareide utfordret på hvor reelt det var at han lanserte Sp-lederen som statsministerkandidat.

– Tanken på en statsminister som ikke er fra Høyre eller Arbeiderpartiet, er en tanke jeg også synes det norske folk bør ha. Men når Vedum har avvist dette, så kommer jeg ikke til å fortsette med å snakke om den muligheten.

– En stemme til familien

Hareide brukte også talen sin til å liste opp hvordan KrF skal gjøre hverdagen lettere for småbarnsfamilier:

– Ikke alle synes det er like greit at ettåringen i barnehagen har lengre dager enn vi som går på jobb. Vi vil kombinere kontantstøtte med rett til barnehage for de minste. Kombinere barnehageplass med språkopplæring for å bedre integreringa, sa han.

Hareide var også personlig i sin tale og viste til sønnen Tord Olav som var grunnen til at Hareide forrige gang ikke kunne delta på landsmøte.

K-en i KRLE

Partilederen sa også tydelig ifra om hva han synes om at Venstre og sist Ap bestemte seg for å fjerne K-en i KRLE.

– KrF vil beholde K-en i KRLE faget. Arbeiderpartiets og Venstres landsmøtevedtak om å fjerne K-en er det motsatte av det vi trenger, sa Hareide fra talerstolen.

KrFs landsmøte 2017.

FAMILIEN FØRST: Partileder Knut Arild Hareide løftet fram KrF som familiepartiet.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Størst applaus fikk Hareide da han etterlyste mer kristendomskunnskap fra Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Bakgrunnen var at Støre i sin tale siterte Knut Arild Hareide da han snakket om Bjelken i den andres øye.

– Her har rådgiverne til Støre sittet og tenkt: Hvem er det som har kommet med dette sitatet om bjelken i øye. Det er Hareide i KrF har de tenkt. Men det er ikke mitt sitat. Det er Jesus sitt. Kanskje ikke så lurt å fjerne K-en likevel.

Knut Arild Hareide måtte klare opp i en sitatfeil i Støre sin landsmøtetale

AKTUELT NÅ