NRK Meny
Normal

Studentene som låner mest er flinkest til å betale tilbake

Lånekassen har aldri hatt så få inkasso-saker som de har nå. De med de laveste lånene som sliter mest.

Marianne Andreassen

KAN HJELPE: – Vi gjør hva vi kan for å hjelpe de som får problemer med å betale studielånet sitt, sier direktør i Lånekassen, Marianne Andreassen.

Foto: Lånekassen

De som skylder Lånekassen penger, har aldri vært flinkere til å nedbetale lånet enn de er i dag. Stadig færre av tilbakebetalerne går i inkassofella.

Bare 4,7 prosent, eller rundt 28.000 av Lånekassens kunder, havnet i inkassokøen i fjor. For 10 år siden var andelen nesten dobbelt så høy: 8 prosent.

Les også: Skylder staten 9,5 milliarder

Les også: Fleire studentar arbeider ved sida av studiane

Utdanning lønner seg

– Dette er en gledelig utvikling, og den skjer til tross for at gjennomsnittsgjelda ved avsluttet høyere utdanning bare øker. I dag er den på rundt 260.000 kroner, sier direktør i Lånekassen, Marianne Andreassen.

– Og hvilken konklusjon trekker du da?

– At utdanning lønner seg. Utdanning gir jobb og inntekt. Dermed blir det lettere å betjene lånene sine. Det er faktisk de med de laveste lånene som sliter mest, de som har droppet ut av studiene, det er ganske mange av dem i inkasso-køen.

Nedbetaling hver måned

Inkasso-kundene til Lånekassen skylder i dag fire milliarder kroner.

– Vi gjør hva vi kan for å hjelpe de som får problemer med å betale studielånet sitt, sier Andreassen.

Hun forklarer hvordan Lånekassen kan hjelpe:

– Er du uten jobb i mer enn tre måneder, har lav inntekt når du jobber fulltid eller videreutdanner deg, kan du for eksempel ha rett til rentefritak. Og du kan få betalingsutsettelse i inntil tre år hvis du ikke klarer å betale regningen fra oss. Du trenger ikke å oppgi noen grunn for dette, fortsetter hun.

Andreassen nevner dessuten en ny ordning fra kommende studieår.

– Nå blir det månedlige nedbetalinger av studielånet. Hittil har det som kjent vært kvartalsvis. Vi tror dette vil redusere inkassokøen ytterligere.

Les også: Straffer boligsparende studenter med stipendkutt

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger