Hopp til innhold

Har lagret radioaktivt materiale ved kjemisk institutt

Statens strålevern opplyser at det er lagret diverse radioaktive stoffer på Universitetet i Oslo. Stoffene brukes i forskning og undervisning.

Avsperret område ved Universitetet i Oslo

SPERRET AV: Flere bygninger på Universitetet i Oslo er sperret av.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Politiet har avsperret store områder ved Universitetet i Oslos avdeling på Blindern. Fysikk-, kjemi- og astrofysikkbygget er sperret av, i tillegg til Helga Engs hus.

En vekter ble i natt skutt mot på området, og noen timer senere fant politiet en bombelignende gjenstand som undersøkes.

Statens strålevern har detaljerte lister over hvilke radioaktive stoffer som finnes på universitetsområdet på Blindern i Oslo.

Avdelingsdirektør Per Strand i Strålevernet sier at de skal være forsvarlig oppbevart, og at det finnes detaljerte regelverk for dette. Strålevernet har ikke fått noen indikasjoner på at det skal være noe unormalt nå i forbindelse med kildene.

Oppgradert sikkerheten

Universitetet har i de senere årene skjerpet sikkerhetsrutinene i forbindelse med oppbevaring av farlige og radioaktive stoffer. Det opplyser universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.

En kilde opplyser til NRK at de radioaktive kildene er innelåst i en spesiell avdeling der det er streng adgangskontroll.

– Vi har alle mulige radioaktive kilder, men i små mengder, sier vedkommende.

Sikkerhetstiltakene skal være slik at det ikke skal være lett å komme seg inn til det radioaktive materialet. Vinduer og dører er spesielt sikret, og det er kameraovervåking.

Ikke adgang til bygg

Instituttleder Jo Døhl ved kjemisk institutt sier at de til nå ikke har fått noen indikasjoner på at det skal ha vært gjennomført noen innbrudd ved instituttet.

– Jeg kan heller ikke avkrefte at det er gjort noen slike forsøk, for vi får ikke adgang til bygget, opplyser Døhl.

Statens Strålevern har tilsynsmyndighet for de radioaktive kildene ved Universitetet i Oslo. De vet hvilke kilder som er i hvert bygg, og hvordan de skal være sikret.

Strålevernet ønsker på grunn av sikkerhet ikke å gi ut detaljerte lister over hvilke kilder som lagres hvor, men avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen skriver følgende til NRK:

Universitetet i Oslo har ulike typer radioaktive kilder i flere bygninger. De fleste av disse kilden har lav aktivitet og utgjør derfor en lav risiko. Andre kilder kan avgi intens stråling mens de er i bruk, men være ufarlige når de ikke benyttes. De viktigste strålekildene som er tilknyttet fysikk- og kjemibygningene på UiO er godt skjermet, men risiko for spredning kan likevel ikke helt utelukkes, gitt en alvorlig hendelse.

AKTUELT NÅ