Hopp til innhold

Halvparten av legene vurderer å si opp fordi det er for travelt

Arbeidspresset ved sykehusene Ahus og Bærum er så høyt at halvparten av legene vurderer å slutte. – Helsepolitisk bombe, mener Akershus legeforening.

Arne Røde, leder av Akershus Legeforening

– Det er en helsepolitisk bombe at nesten 50 prosent av legene som har svart på undersøkelsen vurderer å slutte sier Arne Røde, leder av Akershus Legeforening.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Jeg svarte som over 230 andre leger, at jeg vurderer å slutte, sier Toril Morken til NRK.

«Sekretærarbeid»

Overlegen ved kirurgisk avdeling ved Bærum sykehus og hovedtillittsvalgt for sykehusets overleger sier at det høye arbeidspresset har visket bort motivasjonen. Og hun er ikke alene om det.

Torild Morken

– Jeg vurderer å slutte fordi belastningen er for høy sier Toril Morken, overlege ved Kirurgisk avdeling ved Bærum sykehus og tillittsvalgt.

Foto: Ellen Omland / NRK

I en ny undersøkelse fra Akershus Legeforening har gjennomført svarer 45,5 prosent at de vurderer å slutte i jobben som leger. 66 prosent begrunner det med høy arbeidsbelastning, mens 41,5 prosent oppgir vaktbelastningen.

Ifølge Morken fører stadig flere oppgaver til at det blir mindre tid til pasientbehandling. Legeforeningen har kalt det «sekretærarbeid»:

Journalføring, henting av pasienter og mye løping frem og tilbake. Usikkerhet rundt hvor godt utredet og behandlet pasienten er ved utskrivning er eksempler på konsekvenser, ifølge Morken.

– Det er et samfunnsproblem, konkluderer hun.

– Helsepolitisk bombe

I Akershus Legeforening møtes resultatene med oppgitthet.

– Vi hadde forventet høye tall, men at nesten 50 prosent av de legene som svarte på undersøkelsen vurderer å slutte på grunn av for høy arbeidsbelastning, synes jeg er en helsepolitisk bombe, sier leder Arne Røde.

Han frykter at effektivitetsfokus og flere arbeidsoppgaver som ikke er pasientrettet vil gå på bekostning av sikkerheten.

– Vi vet at stadig mer vaktbelastning, lange vakter, dårlig bemanning påvirker, sier Røde, og tegner et scenarie fra akuttmottaket:

– Hva om vi skal ta i mot 35 pasienter, og de kommer inn med blått lys og ulende sirener og noen har brukket benet og noen holder på å dø i hjørnet?

Røde sier det er grenser for hva legene greier å bearbeide, og greier å jobbe riktig medisinsk med.

– Det er bokstavlig talt livsfarlig, sier han.

– Flere feil nå

Morken tror flere arbeidsoppgaver fører til flere feil ved sykehusene, og at løsningen er mindre overbelegg og lavere tempo. Hun føler ikke sykehusledelsen tar bekymringen på alvor.

– Når man ikke blir hørt resignerer man.

Tror du det blir gjort mere feil fordi legene har mer å gjøre i dag?

– Ja det tror jeg, sier Morken.

– Bekymringsfullt

Niels Kristian Thybo

Fungerende klinikkdirektør, Niels Kristian Thybo sier arbeidsbelastningen for legene er høy, men er ikke enig i at den er for høy.

Foto: Ellen Omland / NRK

Fungerende klinikkdirektør ved Bærum Sykehus, Niels Kristian Thybro, innrømmer at arbeidsbelastningen for legene er høy – men ikke for høy eller at det går utover pasientene.

– Det er klart at et altfor høyt arbeidspress på sikt vil true pasientsikkerheten, men vi har ingen indikasjoner over at det er slik på Bærum sykehus, sier Thybo.

Når nesten 50 prosent i undersøkelsen sier at de vurderer å slutte, er du bekymret over det?

– Ja, det er klart det er bekymringsfult, medgir Thybo.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger