Hopp til innhold

Stenseng etter Tajiks avgang: – Hadia sin beslutning

Hadia Tajik trakk seg også som nestleder i Arbeiderpartiet. – Hver enkelt må informere om de forhold som eventuelt er vanskelige, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Førre veke trakk Hadia Tajik seg som arbeidsminister. I går trakk ho seg som nestleiar i Arbeidarpartiet.
Aps partisekretær, Kjersti Stenseng, seier i Politisk kvarter at dette var fullt og heilt Tajiks eige val, og at ho ikkje blei pressa ut av partiet.

Politisk kvarter mandag morgen.

Hadia Tajik informerte søndag kveld statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiets sentralstyre om at hun trekker seg som nestleder.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng sier at hun har forståelse for avgjørelsen, og Stenseng takker for godt samarbeid i partiledelsen.

Hadia sin beslutning

På fredag sa jurister til NRK at Tajik skulle betalt skatt på leieinntekter hun hadde med broren. Hva visste dere andre i ledelsen om saken?

Nå er det SMK (Statsministerens kontor, journ.anm.) som har innsyn, oppfølging og håndtering. Jeg visste ikke noe om det og har ikke noe nærmere innsyn i det. Men jeg har lyst til å understreke at når Hadia sa at hun ville trekke seg som nestleder så var det Hadia sin beslutning, sier Stenseng i Politisk kvarter.

Ap-ledelsen

2019: Ap-leder Jonas Gahr Støre (fra høyre), Hadia Tajik, Kjersti Stenseng og Bjørnar Skjæran under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter Ropstad-saken i fjor høst skulle Arbeiderpartiet og Tajik inn i regjeringen.

Stenseng sier hun ikke var med i prosessene i forkant av utnevnelser av statsrådene, da sakene om pendlerboliger preget nyhetsbildet.

– Jeg kan ikke svare på hvilke spørsmål som ble spurt, men jeg vet at det er grundige spørsmål – også knyttet til bolig, sier Stenseng.

– Skal vi konkludere med at de samtalene ikke fungerte som de skulle i dette tilfellet?

Det vi kan konkludere med er at vi må ha de grundige prosessene, og hver enkelt må informere om de forhold som eventuelt er vanskelige å forene med de posisjonene de har. Og jeg tror at det som har kommet frem i løpet av høsten viser at du kan aldri være grundig nok, sier Stenseng.

Partisekretæren tror flere av politikerne som har hatt vanskelige saker i løpet av høsten ikke var klar over eller ikke tenkte godt nok over at det var forhold som kunne bli problematisk.

Det var Dagens Næringsliv som først meldte om at Tajik trekker seg som nestleder.

«Gjennom mange dager har mine feil knyttet til pendlerbolig og skattespørsmål vært omtalt i offentligheten. Jeg erkjenner at jeg har gjort både feil og feilvurderinger,» skriver Tajik til sentralstyret.

Tajik har vært nestleder i Arbeiderpartiet siden 2015.

Ber om unnskyldning

Onsdag gikk hun av som Arbeids- og inkluderingsminister.

Terje Lien Aasland

NY MINISTER: Terje Lien Aasland blir ny olje- og energiminister, etter det NRK erfarer.

Olje- og energiminister Marte Mjøs-Persen (Ap)

BYTTER DEPARTEMENT: Marte Mjøs Persen erstatter Tajik som arbeidsminister, får NRK opplyst.

Foto: Christian Ziegler Remme / NRK
Marte Mjøs Persen blir mandag utnevnt til ny arbeidsminister og Terje Lien Aasland blir ny olje- og energiminister, etter det NRK erfarer.

Tajik sa i forrige uke at hun ville fortsette som nestleder i partiet. Men nå har hun ombestemt seg.

«Siden da har jeg spurt meg selv om det var en riktig vurdering. Jeg erkjenner og ser at mine handlinger også påfører mine partifeller og partiorganisasjonen både en belastning og skuffelse. Det er mitt ansvar. Jeg ber om unnskyldning for det. Og jeg er kommet til at jeg vil trekke meg som nestleder. Dette har jeg meddelt partileder Jonas Gahr Støre,» skriver Tajik.

Bakgrunn: Dette er Hadia Tajiks boligtrøbbel

Støre: – Forståelse for beslutningen

Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer slik:

– Jeg har forståelse for beslutningen. Jeg vil takke Hadia for den store innsatsen hun har lagt ned i en årrekke som nestleder for partiet, og jeg vil takke henne for det nære samarbeidet vi har hatt.

– Hadia er en svært dyktig politiker og har et sterkt engasjement for partiet vårt og de verdiene vi deler. Hun har gjennom sitt arbeid vært med å forme og fornye sosialdemokratiet. Jeg er glad for at Hadia ønsker å fortsette jobben for Arbeiderpartiet og vår politikk fra Stortinget. Jeg vet at hennes kunnskap og erfaringer fortsatt vil være viktig for Arbeiderpartiet i tiden fremover, sier Støre.

NRK får bekreftet at Tajik etter planen ikke vil bli erstattet som nestleder før på landsmøtet neste år, og at Bjørnar Skjæran dermed vil fortsette som eneste nestleder fram til landsmøtet

LO-lederen respekterer avgjørelsen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik var en av tre LO-ledere som gikk hardt ut mot Tajik i en VG-sak mandag i forrige uke. Nå sier Følsvik dette om at Tajik går av som nestleder.

– Jeg vil takke Hadia Tadjik for innsatsen i partiets ledelse. Samtidig har jeg forståelse for beslutningen og respekterer avgjørelsen om å trekke seg som nestleder, sier Følsvik.

Nestleder Bjørnar Skjæran sier også at han forstår Tajiks beslutning.

– Jeg vil takke Hadia for den gode jobben hun har gjort i en årrekke, og jeg vil spesielt takke henne for det gode og tillitsfulle samarbeidet vi har hatt som nestledere. Jeg er glad for at Hadia ønsker å være med på laget videre og jobbe for vår politikk fra Stortinget, sier Skjæran til NRK.

Flere avsløringer

Tajik har vært under press etter VGs avsløring av at hun hadde fått skattefritak for en pendlerbolig ved hjelp av en leiekontrakt for en hybel hos naboer av Tajiks foreldre.

Leiekontrakten dannet grunnlaget for skattefritak i alle årene, til tross for at hun hverken betalte leie eller noen gang bodde i hybelen.

Tajik har hevdet at hun likevel oppfylte kravet om «boutgifter på hjemstedet» fordi hun bidro med «noen tusenlapper i måneden» til foreldrenes husholdning.

Hun har likevel bestemt seg for å frivillig å etterbetale skatt tilsvarende det skatten ville vært av pendlerboligene hun hadde fram til 2010.

Senere har NRK avslørt at Tajik har fått skattefrie leieinntekter for en utleieleilighet i perioden hun skal ha bodd hos foreldrene. Advokater NRK har snakket med, mener hun skulle skattet av dette.

Presset

Flere ordførere og en stortingsrepresentant i Arbeiderpartiet har bedt Tajik trekke seg som nestleder.

Tajik skriver til sentralstyret søndag kveld at hun fortsetter arbeidet på Stortinget. Hun sier at hun ser frem til å jobbe for partiet.

«Mitt politiske engasjement har alltid vært uavhengig av de vervene jeg har hatt. At jeg nå fratrer som nestleder endrer ikke min drivkraft for å bidra til nødvendig politisk forandring for landet.»

Ordfører Stanley Wirak i Sandnes sier til Stavanger Aftenblad at han forstår at Tajik også trekker seg som nestleder.

– Nå må vi støtte opp om Hadia som medmenneske. Det har vært en forferdelig vanskelig situasjon og nå har hun nok sett at det er vanskelig å bygge opp igjen tilliten, sier Wirak til Aftenbladet.

– Var det en riktig avgjørelse?

– Hun har betydd veldig mye for Ap, men nå når disse sakene kom opp, har hun ikke opplevd å ha den tilliten som er nødvendig. Jeg synes det var en grei ordning at hun trakk seg som statsråd, svarer Wirak.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik går av.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik går av.

AKTUELT NÅ