Hopp til innhold

Gutt (10) døde i august: Barnevernet varslet i vår

Barnevernet fikk tidligere i år en bekymringsmelding om forholdene en ti år gammel gutt vokste opp i, men etter et familiebesøk lukket de saken og satte ikke i verk tiltak. Nå er gutten død og moren siktet for grov omsorgssvikt.

Oslo tinghus

VARETEKTSFENGSLET: Kvinnen som er siktet for grov omsorgssvikt ble mandag varetektsfengslet i fire uker.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mandag ble en kvinne varetektsfengslet i fire uker, siktet for grov omsorgssvikt etter at hennes ti år gamle sønn ble funnet død i august.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at Barnevernet ble varslet om guttens oppvekstvilkår tidligere i år.

– Barnevernet mottok i vår en bekymringsmelding om gutten og undersøkte familieforholdene én gang. Men deretter ble saken lukket. Det ble ikke iverksatt tiltak i familien, forteller han til NRK.

Vil ikke kommentere

Bekymringsmeldingen kom fra noen i nærmiljøet rundt gutten, men ikke fra skolen. Politiet avhører nå flere barn og ansatte ved skolen, for å finne ut hva de visste om guttens oppvekstvilkår. Barna skal avhøres på Barnehuset i Oslo, i dommeravhør.

NRK har vært i kontakt med barnevernet i området hvor gutten vokste opp. De sier følgende i en kommentar til NRK:

«Et barns dødsfall er alltid tragisk og vi føler med familien. Vi kan uansett ikke kommentere enkeltsaker, heller ikke om det har vært en sak hos oss eller ikke»

Sa gutten var syk

Moren var alenemor og har vært det i mange år. Guttens biologiske far bor i Pakistan.

– Moren ringte skolen etter sommerferien og fortalte at sønnen hennes var syk og ble hjemme. Han var borte fra skolen i til sammen 14 dager før han ble funnet død, sier Kraby.

Oslo tingrett har oppnevnt to rettssakkyndige som skal undersøke morens mentale helse og observere henne, for å finne ut om hun er tilregnelig eller ikke. De rettssakkyndige har frist til 27. november med å komme med en skriftlig uttalelse om kvinnens mentale helse.

Hun er siktet etter §219 2. ledd, grov omsorgssvikt med døden til følge.

– Hun er nå i en svært sårbar situasjon, sier Kraby.

Skolen i sorg

NRK har vært i kontakt med skolen hvor gutten var elev. Skolen er nå opptatt av å ta vare på lærere og barn ved skolen, som blir avhørt av politiet.

– Vi mottok i går beskjed om at politiet har fremstilt mor til en tidligere elev hos oss for fengsling. Våre tanker går både til ham, hans familie og andre nære. Vårt hovedfokus nå er å ta vare på skolens elever og ansatte i en tung tid. Av hensyn til både etterforskningen og taushetsplikten kan og vil skolen ikke uttale seg nærmere om forhold som angår vår tidligere elev, sier rektor ved den aktuelle skolen.

NRK kjenner til at skolens helsesøster har hatt gutten inne til samtaler og kontroller tidligere, men skolen vil ikke si hvordan gutten ble fulgt opp eller om det ble satt i gang ytterligere undersøkelser eller oppfølging av ham utover det som er vanlig i skolehelsetjenesten.

Tause om dødsårsak

Den endelige obduksjonsrapporten med dødsårsak kommer i midten av november. Politiet vil foreløpig ikke kommentere dødsårsaken.

Kvinnen ble ikke fengslet da sønnen ble funnet død i august, men politiet pågrep kvinnen mandag fordi de fryktet at hun ville forlate landet. Hennes forsvarer sier til NRK at kvinnen ikke erkjenner straffskyld.

AKTUELT NÅ