Hopp til innhold

Grini-fangene drev etterretning

Fangene på Grini under krigen hadde sin egen etterretningsorganisasjon inne i leiren. Det fortalte den tidligere Grini-fangen Thomas Chr. Wyller i NRK Søndagsavisen.

Grini fangeleir

Grini fangeleir i fredagsdagene mai 1945.

Foto: Scanpix / SCANPIX

- Organisasjonen het W25X og hadde to avdelinger, en inne i leiren og en utenfor som sto i kontakt med motstandsbevegelsen, fortalte Wyller.

Selv kom han til Grini i september 1942. Da hadde sittet fengslet en stund i hjembyen Stavanger. Der var han med på å utgi illegale aviser. Arbeidet ble avslørt og folkene bak ble arrestert.

Hør hele intervjuet med Thomas Chr. Wyller.

Wyller, pensjonert professor i statsvitenskap, er i dag 86 år gammel.

Da han kom til Grini var den hemmelige organisasjonen allerede etablert.

Kartla våpenlagre

Thomas Christian Wyller.

Tidligere Grini-fange Thomas Christian Wyller.

Foto: JON EEG / Scanpix

- Vi kartla blant annet hvor våpenlagerene var i leiren. Det var nyttig kunnskap i tilfelle det skulle oppstå kamper mellom oss og leirledelsen. Av samme grunn kartla vi minefelt og fant ut hvor leirledelsen bodde, sier han.

En av Wyllers medfanger arbeidet på kontoret til en av de tyske kommandantene. Her så han sitt snitt til å høre på radionyhetene fra London. Opplysningene derfra ble videreformidlet og spredt blant alle fangene.

Advarte folk utenfor

- Vi snakket med nye fanger som kom til Grini. De fortalte hva de hadde måttet fortelle i avhør og hvem de hadde navngitt. Slike opplysninger formidlet vi til den eksterne W25X-gruppen som kunne advare dem det gjaldt, slik at de kunne komme seg i dekning. Vi fikk tilbakemeldinger om at den og den var i sikkerhet. Da visste den nyankomne fangen at han uten risiko kunne gjenta navnet på vedkommende i nye avhør, sa Wyller.

For mye

Selv hadde han vært fengslet i nesten tre år da freden kom. Den 8. mai 1945 hadde Wyller permisjon og var på Carl Johan og så på feiringen.

- Det var så voldsomt at følte meg utrygg. Jeg haiket tilbake til Grini hvor det var trygt og godt. Det viser at jeg hadde sittet innesperret for lenge, sa Wyller i NRK-programmet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger