Grande har fortsatt tro på snuoperasjon fra Frp

STORTINGET (NRK): Venstre nekter å godta at Frp nekter å åpne bilpakken. Trine Skei Grande vil ikke svare på hva som skjer dersom ingen av dem gir seg.

Trine Skei Grande holder opp en kopp det står nasty woman på

GIR SEG IKKE: Da NRK besøkte Trine Skei Grandes kontor fredag ettermiddag var hun fortsatt ved godt mot. Hun viste stolt fram koppen hun hadde fått av en venninne, der påskriften «Nasty woman» viser til Donald Trumps kommentar til Hillary Clinton.

Foto: Siv Sandvik / NRK

  • Kilder: Regjeringen har tilbudt klimapakke på tre milliarder.
  • Venstre avfeier det som reversering av kutt.
  • Frp tviholder på bilpakken.
  • Venstre-lederen tror likevel de kan snu.
  • Krisemøte i statsministerboligen i kveld.

Det hardner seg til i budsjettforhandlingene.

Elefanten i rommet er fortsatt det som har fått navnet «bilpakken», der økte drivstoffavgifter kompenseres slik at bilistene samlet sett går i pluss.

Venstre opplever at de ble lovet et grønt skatteskifte som skulle gi betydelige kutt i klimagassutslippene i 2017, og i stedet fikk en pakke som gjør det mer lønnsomt å være fossilbilist.

På toppen av det hele er de mektig provosert over at regjeringen sier at dette er så langt de er villige til å gå.

– Det er jo det som gjør dem vanskelig. Vi fikk en lovnad i forrige budsjett at det både skulle legges frem et betydelig skatteskiftet og la på noen avgifter som folket skulle få tilbake i skatteletter, og vi ble lovet at de skatteskiftene skulle føre til betydelig kutt i klimagassutslipp, sier Grande.

Hareide besøkte Grandes kontor

Hun fastholder at hun håper at regjeringen vil snu. To døgn før fristen går ut ser det mørkt ut.

Frp gjentar og gjentar at det er uaktuelt for dem å endre på bilpakken.

Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V)

GOD STEMNING: Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande smilte og lo da de møttes i ettermiddag, men det vet samtidig at mye står på spill i budsjettforhandlingene.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Som NRK fortalte tidligere fredag ettermiddag griper statsminister Erna Solberg (H) inn i forhandlingene. Sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) møter hun KrF-lederen og Venstre-lederen til samtaler i statsministerboligen.

I 15-tiden i dag kom KrF-leder Knut Arild Hareide innom Venstre-lederens kontor på Stortinget.

– Vi er enige vi, sa Hareide til NRK etter møtet.

Grande: Underlig form for samarbeid

Men det hjelper ikke så lenge Venstre krever endringer i bilpakken, og Frp nekter.

– Det er alltid rart at et en mindretallsregjering setter ultimatum på noe de vet at det parlamentariske grunnlag ikke går for. Det er en underlig form for samarbeid, sier Grande.

– Kan dere godta bilpakken som den er, dersom dere får tilbud om andre avgiftsendringer som bidrar til et grønt skatteskifte?

– Venstre har bare ett mål med denne forhandlingen, og det er å få til et budsjett som skal kutte i utslipp. Da er det sånn at å gi folk skatteletter samtidig som man legger på avgifter er det mest effektive virkemiddelet vi har. Men for oss er ikke målet å oppnå den ene eller andre avgiften, men å kutt i klimagassutslipp så vi kan klare nå Parisavtalen.

– Er det noe regjeringen har lagt frem så langt som er i nærheten av det?

– Nei, og en stor del av det de legger frem er de ikke villig til å forhandle på. Jeg håper at det snur og at vi får mulighet til å lage en avtale.

– Men senest i dag sa Siv Jensen at det er uaktuelt å snu. Hva skjer om dere ikke blir enige?

– Nei, men jeg gir meg ikke. Vi kommer til å strekke oss langt for å få til en avtale.

– Men når du krever å forhandle om alt, og regjeringen nekter. Hvorfor reiser du deg ikke bare og går fra forhandlingsbordet?

– Fordi jeg vil ha en avtale. Jeg håper fortsatt at de snur. Hvis vi skal få til kutt i klimagassutslipp må vi også se på virkemidlene, og da kan man ikke si at dette er noe man ikke diskuterer. Da vil vi faktisk forhandle, sier Grande til NRK.

Kaller klimatilbud «hummer og kanari»

Ifølge lekkasjer til NRK og en rekke andre medier har regjeringspartiene tilbudt KrF og Venstre en klimapakke på rundt tre milliarder i sitt tredje og siste forslag til løsning.

Men kilder i Venstre avfeier dem som «hummer og kanari» – milevis fra det grønne skatteskiftet regjeringen lovet å levere (se faktaboks).

Etter det NRK erfarer går i overkant av én milliard til kollektiv og jernbane, men ifølge Venstre blir det feil å kalle det en styrking.

– En stor del av det er kun reversering av kutt de har gjort på kollektiv og jernbane, sier en som følger prosessen tett.

I budsjettforslaget for Samferdselsdepartementet kommer det blant annet fram at «Løyvingar til kollektivtransport» reduseres med nærmere 250 millioner kroner sammenlignet med saldert budsjett 2016. Her reduseres belønningsordningen for bedre kollektivtransport rundt storbyene og penger til bymiljøavtaler.

En del av pengene skal også gå til klimatiltak i utviklingsland, etter det NRK forstår. Pakken inneholder også enkelte forslag til skattekutt, det er altså ikke snakk om tre ekstra milliarder på bordet.

SISTE NYTT

Siste meldinger