NRK Meny
Normal

NAF frykter masseovervåking av norske bilister

Fra i dag filmer politiet bilskilt langs veiene, i håp om å ta omreisende kriminelle. NAF frykter en masseovervåking av norske bilister, men Politidirektoratet avviser at dataene skal lagres.

Video Håkon Glomsaker, NAF

KLIKK FOR Å SE VIDEO: – Har du lagring og bruk, vil du alltid få misbruk, sier Håkon Glomsaker, direktør for samfunnskontakt i NAF, om politiets nye overvåkningskameraer.

Fredag tok politiet for første gang i bruk sitt aller nyeste våpen mot kriminelle.

Nye overvåkningskameraer tar bilde av skiltet på alle biler som passerer, og vil umiddelbart varsle dersom kjøretøyet er etterlyst.

Bildene kobles opp mot et register med alle etterlyster biler. Men kameraene varsler også dersom du ikke har betalt bilforsikring, årsavgift eller har skulket EU-kontroll.

Norges Automobilforbund (NAF) er bekymret for at politiet skal drive masseovervåking av norske bilister.

– Du blir avbildet veldig mange steder, den private sfære er under angrep fra alle kanter. Det er for så vidt mange gode formål for overvåkning, men man må sette en grense, sier Håkon Glomsaker, direktør for samfunnskontakt i NAF til NRK.

Les også: Fryktar sensitiv info på avvegar
Les også:
Flertallet sier nei til EU-direktiv
Les også: Vil lagre informasjon om deg

Frykter lagring

Datatilsynet har godkjent overvåkingen på betingelse av at dataene ikke blir lagret. Kritikerne frykter veien dit kan være kort.

– Harold Wilson sa: «In politics, one week is a long time». Én måned eller to-tre her, det kan være lang tid. Da kan premissene være endret, er jeg redd for, sier Glomsaker, med henvisning til den tidligere britiske statsministeren.

Politiet håper de nye kameraene kan hjelpe dem med å ta omreisende kriminelle som stjeler for millioner. De flytter seg fra landsdel til landsdel lenge før politiet rekker å stoppe dem.

– Det har vært en trend at det er en økning i den mobile kriminaliteten. Dette verktøyet vil kunne være et virkemiddel for å bekjempe den formen for kriminalitet, sier sier Roar S. Larsen, politiinspektør i Utrykningspolitiet.

Les også: Polakkar slepp unna båtmotortjuveri
Les også:
– Skremselspropaganda fra PST

Killengreen avviser lagring

Politidirektoratet er «veldig tydelige» på at de ikke ønsker lagring av data, ifølge direktør Ingelin Killengreen.

– Det er et trafikksikkerhetstiltak, ikke et etterforskningsmiddel, det er vi helt tydelige på, fastslår Killengreen.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Killengreen: – Dette er et trafikksikkerhetstiltak

KLIKK FOR Å SE VIDEO: – Dette er er trafikksikkerhetstiltak, sier Ingelin Killengreen, direktør i Politidirektoratet.

– Det er et effektiviseringstiltak for å gjøre et godt trafikkarbeid. Så vil vi igjennom det også kunne ta kriminelle, i den grad de ikke har ting i orden med eget førerkort eller med bilen de kjører, legger hun til.

Killengreen viser til at kriminelle svært ofte forårsaker trafikkulykker.

– De er ofte i en fluktsituasjon, og det er mange ettersøkte som også kjører stjålne biler. Da er det klart en oppgave for politiet å få tak i dem, og forhindre at de forårsaker ulykker, sier politidirektøren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger