Hopp til innhold

Trippeldrapet i Årdal: Politiet frykter gjerningsmannen ble varslet om utkastelsen

ÅRDAL (NRK.no) Politiet i Årdal vil avhøre flere personer for å undersøke om den 30 år gamle mannen fra Sør-Sudan kan ha blitt advart om at han var i ferd med å bli kastet ut av Norge.

Huset hvor siktede bodde

SKULLE PÅGRIPES HER: I dette huset bodde siktede, på et såkalt desentralisert mottak. Etter planen skulle han pågripes her tirsdag morgen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) er det vanlig praksis at asylmottaket varsles dersom en person skal pågripes og sendes ut av Norge.

30-åringen skulle etter planen pågripes av lokalt politi ved boligen sin tirsdag og overleveres PU for utsendelse.

Nå frykter politiet i Årdal mannen kan ha blitt advart om utkastelsen.

Lensmann Åge Løseth

Regionslensmann Åge Løseth i Sogn.

Foto: Sondre Dalaker

– I denne saken vet jeg at det var kontakt på forhånd mellom asylmottaket og lokalt politi her i Årdal, bekrefter regionslensmann Åge Løseth i Sogn over NRK.no.

Han understreker at politiet foreløpig ikke har noen holdepunkter for å mene at mannen ble varslet, men at de heller ikke kan utelukke det.

– Det vil bli foretatt avhør for å avklare om dette kan ha skjedd, sier Løseth.

– Tok bussen på eget initiativ

30-åringen fra Sør-Sudan som er siktet for trippeldrapet på Valdresekspressen fikk endelig avslag på asylsøknaden sin i juni.

Etter planen skulle han pågripes av lokalt politi i Årdal tirsdag morgen.

Dagen før gikk han på Valdresekspressen og drepte tre personer.

Det er usikkert hvorfor den drapssiktede 30-åringen tok bussen, men Politiets utlendingsenhet (PU) avkrefter at han var på denne bussavgangen som ledd i reisen ut av landet.

– Det at han gikk på denne bussen har ikke vi vært involvert i på noen måte, sier kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i Politiets utlendingsenhet utlendingsenhet (PU) til NRK.no.

(Artikkelen held fram under videoen)

Den drapsikta asylsøkjaren frå Sør-Sudan skulle sendast ut av landet i dag. I staden reiste han frå bustaden sin dagen før politiet skulle hente han. Politiet fryktar 30-åringen visste han skulle sendast ut av landet.

VIDEO: Politiet fryktar drapssikta vart tipsa om uttransport.

Holder alle muligheter åpne

Verken mottaket hvor mannen bodde, UDI, lokalt politi, eller Politiets utlendingsenhet, sier at de foreløpig har grunn til å tro at mannen tok bussen fordi han var varslet om den planlagte pågripelsen.

Likevel kan ikke politiet utelukke at 30-åringen har fått vite om planene på forhånd.

– Nei, det vil være feil å på nåværende tidspunkt å helt utelukke noe som helst, sier regionslensmann Åge Løseth i Sogn.

Overfor NRK hevder en annen beboer ved asylmottaket at hun kjente til at 30-åringen skulle pågripes av politiet tirsdag.

– Jeg visste at de skulle komme og hente han i dag tidlig, forteller kvinnen.

– Ikke uvanlig at personer blir advart

Geir Petter Pettersen

Geir Petter Pettersen, tillitsvalgt i Politiets utlendingsenhet.

Foto: Per Onsheim / NRK

Hovedtillitsvalgt i Politiets utlendingsenhet (PU), Geir Petter Pettersen, bekrefter overfor NRK at de jevnlig opplever at folk med ulovlig opphold får vite om pågripelsen på forhånd.

– I enkelte tilfeller har de vi skal pågripe fått nyss om at noe er på gang. Det kan være at de har hørt at de skal ut av mottaket, eller at de har fått vite av andre at politiet er på vei, sier Pettersen, som understreker at han uttaler seg på generell basis.

Han opplever ofte at personene de er sendt ut for å pågripe har forsvunnet før de kommer.

– Noen har dratt noen dager før, andre har gjerne gått i skjul i frykt for at vi kommer, sier Pettersen.

Hemmelig pågripelse

Politiets utlendingsenhet ønsker ikke å kommentere om 30-åringen kan ha fått greie på planene om pågripelsen på forhånd.

Kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom bekrefter at det er vanlig at de gir beskjed til asylmottakene i forkant av slike pågripelser, men understreker at det alltid holdes hemmelig overfor den det gjelder.

– Vi gir aldri beskjed på forhånd om at folk skal bli pågrepet. Da risikerer vi at de forsvinner, sier Blikom.

I denne saken tok lensmannen i Årdal kontakt med ledelsen ved asylmottaket på forhånd.

Årsaken var at politiet ville vite helt sikkert hvor mannen bodde, og spesielt med tanke på at asylmottaket i Årdal er et såkalt desentralisert mottak med innleide hybler og leiligheter flere steder i kommunen.

Tirsdag var politiet på plass og hentet ut bevismateriale fra boligen (se video nedenfor).

Politiet beslaglegger bevismateriale fra siktedes bolig i Årdal.

Politiet hentet tirsdag ut bevismateriale fra boligen hvor 30-åringen bodde.

Mottaket: – Ingenting som tyder på varsling

Assisterende direktør Tor Brekke i Hero, som driver mottaket i Årdal, avviser at den siktede kan ha fått vite om pågripelsen.

Tor Brekke

Assisterende direktør Tor Brekke i Hero.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Nei, det er ingenting som tyder på det. Det er vanlig at mottakslederen får beskjed om slike pågripelser på forhånd. Disse opplysningene behandles alltid som strengt sensitive. Akkurat hvilke beskjeder vi har fått på forhånd i denne saken, kjenner jeg ikke til, sier Brekke til NRK.no.

Han bekrefter imidlertid at det er et «kjent fenomen» at enkeltpersoner som skal sendes ut av landet, stikker av eller velger å ikke være til stede når politiet dukker opp på mottaket.

Etter det NRK kjenner til skal det ha vært en annen utsendelse ved mottaket mandag.

Brekke vil ikke spekulere i om den siktede 30-åringen kan ha dratt fra mottaket som følge av det.

Søkte asyl i Spania

Den siktede 30-åringen kommer fra Sør-Sudan. Han kom til Norge i juni, men hadde da allerede søkt asyl i Spania, og skulle i henhold til Dublin II-forordningen returneres dit.

– Han tranporteres til Haukåsen flyplass i Sogndal, så til Gardermoen hvor han skulle møtes av politifolk fra Politiets utlendingsenhet slik at han kunne sendes ut av Norge, sier regionlensmann i Sogn Åge Løseth.

Hvert år transporterer Politiets utlendingsenhet omtrent 5000 personer ut av landet. Omtrent 35 prosent av disse returene skjer med politieskorte, resten reiser ut frivillig.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger