Frykter Ap vil sette skolen i revers

En Ap-regjering vil snu positiv utvikling i skolen, hevder Høyre.

Statsbudsjett 2017. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) snakker med Trond Giske (Ap) i vandrehallen etter at regjeringen har lagt frem sitt forslag til statsbudsjettet 2017 for Stortinget torsdag.

ULNE SVAR: – Du er ute av stand til å si noe konkret, sa Torbjørn Røe Isaksen til Trond Giske da Giske skulle forklare hva Ap vil med skolen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

I dag møttes skolepolitikeren Trond Giske (Ap) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til debatt i politisk kvarter.

Høyre frykter Ap kommer til å endre på følgende områder:

  • Fraværsregelen
  • Friskoleloven/privatskoleloven
  • Nasjonale prøver
  • Skoleporten (offentlig tilgang til alle resultater)

Thorbjørn Røe Isaksen og Trond Giske i Politisk kvarter

– Ikke noe konkret innhold

Kunnskapsministeren etterlyser hva Ap egentlig mener om fraværsregelen og får følgende svar fra Trond Giske.

– Vi har støtta et nasjonalt regelverk, men sagt at vi skal framskynde evalueringa av det fra om tre år og fram til høsten. Så skal vi ut fra det beholde det som er bra og endre det som er dårlig.

– Det er jo ikke så rart at det ikke høres så skummelt ut når Trond Giske svarer for det er jo ikke noe konkret innhold i det han sier. Det er veldig greit å si at vi skal erstatte fraværsgrensen med noe som er bedre. Du må jo kunne si noe om hva dere vil ha i stedet, sier Røe Isaksen.

Vi har støtta et nasjonalt regelverk, men sagt at vi skal framskynde evalueringa av det fra om tre år og fram til høsten. Så skal vi ut fra det beholde det som er bra og endre det som er dårlig.

Trond Giske (Ap) om hva de vil gjøre med fraværsregelen

Ja, hva vil Ap egentlig ha? I programmet står det at dere skal «evaluere virkningen av fraværsregelen», det er jo ikke noe veldig konkret alternativ?

– Nei, men det er måten Norge jobber på, særlig Arbeiderpartiet. Når vi gjennomfører endringer så evaluerer vi, beholder det som er positivt og tar bort det som er negativt.

– Du er jo ute av stand til å si noe som er konkret. Du klarer ikke å svare på hva slags fraværsgrense du vil ha, repliserer Røe Isaksen.

– Vi ønsker sterkere reaksjoner fra første fraværstime. Vi vil ha innsats på skolehelsetjeneste, sosialveiledere og oppfølging av trivsel for elevene, svarer Giske.

Du er ute av stand til å si noe som er konkret.

Torbjørn Røe Isaksen, kunnskapsminister (H) om Trond Giske

Frykter svenske tilstander

Høyre og Ap er grunnleggende uenige om åpning av nye friskoler (som Høyre kaller det) eller privatskoler (som Ap kaller det).

Det siste året med rødgrønt styre var det 175 private grunnskoler, mens det nå under Høyre og Frp har økt til 238 (63 flere).

– Vi ser fra Sverige at en sånn utvikling fort kan akselerere, og hvis vi først får et todelt skolesystem hvor de som har best økonomi eller mest ressurser kan velge seg de beste skolene da får vi et mer urettferdig system, sier Giske.

Mens Røe Isaksen mener diskusjonen dreier seg om hva slags typer friskoler en skal åpne for.

– Ap sier det er helt greit å ha en kristen friskole for eksempel, men de vil ikke ha en yrkesfaglig friskole. Den andre tingen Ap gjør er at de innfører en slags lokal vetorett for kommunene for hvilke skoler en kan starte, sier Røe Isaksen.

Giske på sin side mener kommunen og fylkeskommunen må få bestemme sin skolestruktur.

– Hvis du får store, private videregående skoler for eksempel i de store byene da tvinges fylkene til å legge ned mange sårbare tilbud. Da må de lokale myndighetene si nei når de ser at dette går utover det offentlige skoletilbudet.

Men Røe Isaksen på sin side mener lokale myndigheter allerede i dag har stor påvirkningskraft i en situasjon der en offentlig skole trues av nedleggelse.

SISTE NYTT

Siste meldinger